Novembre 22, 2024

ajuntamentdaltvila

Comissió Patrimoni GCPHELa Comissió de Patrimoni aprova nous mapes turístics amb una imatge corporativa comuna per a les 15 ciutats, així com desenvolupar una senyalètica que fomenti un turisme de qualitat i ofereixi experiències diferencials, juntament amb l'impuls a nous plans de gestió dels béns Patrimoni Mundial. Úbeda acollirà el dissabte l'Assemblea d'Alcaldes i Alcaldesses on s'aprovaran noves mesures de reactivació.

Madrid, Dimecres 14 d'octubre de 2020. Avui s'ha reunit de forma telemàtica la Comissió de Patrimoni del Grup de Ciutats, formada pels regidors de Patrimoni de les 15 ciutats que formen la xarxa i presidida per l'alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, en la qual s'ha aprovat "impulsar els plans de gestió del nostre Patrimoni Mundial, a instàncies del Ministeri de Cultura i per indicació de la Unesco, per posar el nostre excepcional valor sota aquesta protecció. Aquests plans de gestió d'obligat compliment per part de les ciutats ja s'estan començant a elaborar a través de les recomanacions recollides per una consultora contractada pel Grup".

L'elaboració de plans de gestió de cada una de les 15 ciutats del Grup és un encàrrec directe del Ministeri de Cultura. Per aquesta raó, el conjunt de les 15 ciutats que componen el Grup pretenen desenvolupar un estudi base que faciliti l'elaboració d'aquests plans de gestió per a cada ciutat, ja que és preceptiu que cada bé Patrimoni Mundial disposi d'un pla de gestió propi d'acord amb les directrius emeses en els manuals pràctics publicats pel Centre de Patrimoni Mundial de la Unesco.

Segons ha explicat el president de la Comissió de Patrimoni, "també hem aprovat la licitació d'un plec per a la contractació de plans turístics homogenis en les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat de manera que cadascuna de les ciutats pugui disposar dels plans turístics propis integrats sota una mateixa imatge corporativa del Grup i que es puguin oferir als turistes el 2021".

L'objectiu és que tant les oficines de turisme com els centres de recepció de visitants puguin oferir als visitants aquests mapes-guia amb informació científica, didàctica i divulgativa que mostrin els Valors d'Universal Excepció de les ciutats. Els mapes i il·lustracions també seran accessibles en format digital, en pàgines webs i en apps de turisme.

Després de la reunió telemàtica, Antonio Rodríguez Osuna ha explicat que un altre dels acords ha consistit en "crear un grup de treball per continuar amb l'elaboració de recomanacions perquè la senyalètica turística a les nostres ciutats sigui homogènia i ens permeti tenir un senyal d'identitat pròpia en el conjunt dels nostres nuclis històrics".

La consultora Braintrust està treballant en una proposta base comuna perquè les 15 ciutats disposin d'una senyalètica Patrimoni Mundial comuna i homogènia per als seus monuments, amb la característica d'Accessibilitat. La substitució i modernització de les senyals actuals; l'ampliació de la senyalètica a altres llocs d'interès per al turista permetent diversificar els fluxos i millorar l'experiència o crear experiències integrals per als turistes amb necessitats especials, són alguns dels objectius de la nova senyalètica.

També es pretén "generar un turisme de qualitat aportant experiència diferencials; aconseguir major rendibilitat i millora dels serveis turístics, fomentar una nova manera de "comprendre" la ciutat i els llocs turístics d'interès a través de recursos tecnològics, així com crear experiències de valor diferencials per al turista, definint noves rutes que a més de generar altres fluxos evitant aglomeracions, millori l'experiència del turista posant en valor totes les zones d'interès de la ciutat".

Finalment, es tracta de mesures que busquen crear noves oportunitats, en el sentit de donar visibilitat a cada ciutat com a part del GCPHE; augmentar del nombre de pernoctacions i aconseguir millorar l'experiència del turista aportant informació actualitzada i moderna.

Precisament aspectes com identificar el potencial impacte de la crisi en les ciutats, definir el posicionament de Grup, així com les oportunitats i línies de treball dirigides al turisme nacional, seran alguns dels assumptes que es van a abordar en l'Assemblea General del grup que se celebra aquest dissabte 17 d'octubre a Úbeda i a la qual assistiran alcaldes i alcaldesses de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat.

A l'Assemblea d'Úbeda també es presentarà el Pla Operatiu de Turisme per 2021 que serà obert, flexible i adaptable a l'evolució sanitària canviant dels mercats emissors, i a les indicacions tant de Turespaña com del Pla Estratègic en marxa.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que va celebrar el 2018 el seu XXV aniversari, té com a objectiu actuar de manera conjunta en la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.