Novembre 22, 2024

ajuntamentdaltvila

Comissió Turisme GCPHEÚbeda acollirà el dissabte l'Assemblea d'Alcaldes i Alcaldesses on s'aprovaran noves mesures de reactivació. "El nostre repte és que totes les persones que tenguin intenció de viatjar sàpiguen que les nostres ciutats són destinacions segures", afirma el president del Grup.

Madrid, Dimarts 13 d'octubre de 2020. Avui s'ha reunit de forma telemàtica la Comissió de Turisme del Grup de Ciutats, formada pels regidors de Turisme de les 15 ciutats que formen la xarxa i presidida per l'alcalde d'Eivissa i president del Grup, Rafael Ruiz, en la qual s'han presentat les conclusions de la III Fase de l'Observatori Turístic del Grup, un estudi finançat per la Secretaria d'Estat de Turisme des de 2018 i que té com a fi analitzar cada any les dades de viatgers en aquestes destinacions per optimitzar i adaptar la promoció turística i campanyes estratègiques.

L'Observatori presentat avui ha estat realitzat per la consultora Braintrust entre els mesos de març a juny amb l'objectiu de comprendre millor l'impacte de la crisi i identificar oportunitats. Segons el president del Grup i alcalde d'Eivissa, Rafael Ruiz, "el resultat principal que llançava l'estudi a l'inici de l'estiu era que els viatgers apostaven pel turisme nacional i canviaven les destinacions i els tipus de viatge, de manera que augmentaven els viatges rurals i de natura. Aquesta tendència es manté i constatem que el posicionament del Grup de Ciutats Patrimoni com a entorns rurals amb baixa densitat demogràfica segueix sent clau en aquests moments, en què ja estam treballant en noves estratègies per a la reactivació del turisme cultural i patrimonial".

El president del Grup ha afegit que, "les dades de l'Observatori Turístic confirmen que s'obren noves oportunitats per a les ciutats patrimoni, que ara mateix som capdavanteres de la reactivació d'esdeveniments culturals amb totes les mesures de seguretat i en escenaris monumentals. L'èxit de la Nit del Patrimoni o la celebració del VII Cicle de Música de Cambra demostren la força del nostre Grup com marca Espanya i com a destinacions de cultura segura en aquests moments difícils. El repte que tenim ara és que totes les persones que tenguin intenció de viatjar sàpiguen que les nostres ciutats són destinacions segures".

Precisament aspectes com identificar el potencial impacte de la crisi en les ciutats, definir el posicionament del Grup, així com les oportunitats i línies de treball dirigides al turisme nacional, seran alguns dels assumptes que s'abordaran en l'Assemblea General del grup que se celebra aquest dissabte 17 d'octubre a Úbeda i a la qual assistiran alcaldes i alcaldesses de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat.

Segons l'informe presentat avui per la consultora Braintrust davant la Comissió de Turisme de Grup, "menys de l'1% de les persones que han viatjat traslladen que s'hagin contagiat com a resultat del viatge, el que suposa un percentatge molt baix, de manera que creiem que el turisme és una activitat que, respectant les mesures sanitàries adequades, també es pot realitzar amb seguretat", ha afegit el president. Basat en el treball de camp que es va realitzar durant el mes de juny, els resultats de la III Fase de l'Observatori Turístic del Grup reflectien que gairebé el 31% dels enquestats declarava la seua intenció de visitar alguna de les ciutats del Grup en els 6 mesos següents i en molts casos es tractava de persones que ja les havien visitat anteriorment. De la mateixa manera, el 50% dels enquestats manifestava que, arran de la pandèmia, les ciutats de Grup són destinacions d'interès i més aptes per a la seva visita.

En preguntar els enquestats en el mes de juny quina comunitat autònoma tenien intenció de visitar, el resultat era que les comunitats de Castella i Lleó, Aragó i tota la zona nord apareixien com les destinacions turístiques preferides, davant de Madrid, Balears i, en menor mesura, Extremadura. Destaca que Catalunya, Andalusia i la Comunitat Valenciana es mantenien en proporcions similars a les observades en 2019.

Els resultats de l'Observatori reflecteixen que els viatgers en l'era post COVID-19 aposten per nous atributs clau, com són la seguretat, la higiene o la privacitat i passen a ser més rellevants el patrimoni, la cultura, la sostenibilitat i la natura, al costat del relax, la gastronomia o les compres.

També finançat per la Secretaria de Turisme, serà la consultora Braintrust, adjudicatària del servei, qui elaborarà un pla estratègic per a la reactivació del turisme cultural i patrimonial, tenint en compte factors com una segona onada de la COVID-19 a tot Europa, la gran incertesa sobre l'impacte socioeconòmic global i els escenaris de recuperació, així com la impredictibilitat sobre la durada i l'impacte de la crisi posterior en els viatgers.

Els principals objectius del nou estudi, que es presentarà a finals de l'any, consisteixen en analitzar totes les fonts turístiques disponibles per realitzar una anàlisi exhaustiva de totes les dades relacionades amb el turisme cultural i patrimonial, calculant l'impacte esperat de l'afluència de viatgers a les ciutats que componen el Grup i els escenaris previsibles de recuperació. Tot aquest treball va comptar amb la participació d'experts de les ciutats, des de regidors a tècnics de les oficines de turisme a empreses turístiques, incloent una investigació quantitativa i cualitiva, a més de tallers de treball per a la implementació dels resultats en les 15 ciutats.

A la reunió també s'ha treballat en l'esborrany del Pla Operatiu de Turisme per a 2021 que es presentarà a l'Assemblea del Grup d'Úbeda dissabte que ve i que serà obert, flexible i adaptable a l'evolució sanitària canviant dels mercats emissors, i a les indicacions tant de Turespaña com del Pla Estratègic en marxa.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que va celebrar el 2018 el seu XXV aniversari, té com a objectiu actuar de manera conjunta en la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Ibiza/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

VÍDEO: