Novembre 29, 2024

ajuntamentdaltvila

GCPHE assemblea MèxicDissabte, 1 de Agost de 2020 El president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i alcalde d'Eivissa, Rafael Ruiz, va participar ahir per via telemàtica a l'Assemblea d'Alcaldes de les 13 Ciutats Mexicana Patrimoni Mundial per compartir amb les autoritats mexicanes i els representants de la Unesco l'experiència de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya en la resposta a la contingència sanitària provocada per la COVID-19, mesures de xoc que s'han implementat i les perspectives de recuperació per al turisme a Espanya. "Des del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat a Espanya, com a referent a nivell europeu i també mundial, hem transmès la nostra experiència en la desescalada en aquesta situació de pandèmia. Ells ens tenen com a referència i Espanya va per davant en la gestió de la crisi sanitària", va explicar el president del Grup i alcalde de la ciutat d'Eivissa, Rafael Ruiz.

Després d'agrair la invitació, el president del Grup ha enviat un missatge de solidaritat i d'afecte a tot el poble mexicà, especialment a les ciutats patrimoni, en nom de totes les ciutats espanyoles: "El nostre condol per les seues víctimes i tot el nostre suport a aquesta lluita que seguim lliurant", ha subratllat Rafael Ruiz, abans d'afegir que "ha estat un honor participar en l'Assemblea de Ciutats Patrimoni de Mèxic. Si alguna cosa bona ens ha portat aquesta pandèmia és demostrar-nos que estem a prop gràcies a la tecnologia i en aquesta reunió entre continents també hem posat en valor les nostres ciutats, les nostres 15 joies, perquè des de Llatinoamèrica esperem que aviat puguin visitar-nos.

Ha estat una trobada interessant perquè han participat persones destacades de la Unesco a Mèxic i de l'OCDE, a més dels alcaldes. Hem pogut conèixer la seua visió i escoltar els seus problemes, hem compartit la nostra experiència i ha estat una trobada molt satisfactòria".

El president ha recordat que el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, amb 27 anys d'història, "treballa per sobre de les diferències polítiques i durant la pandèmia ha estat una referència indispensable per compartir experiències, companyerisme i ajuda". Rafael Ruiz ha detallat la informació sobre la gestió de la pandèmia a les 15 ciutats espanyoles a partir del 14 de març, data de la declaració de l'Estat d'Alarma, amb la limitació de moviments i el confinament, juntament amb el procés de desescalada a les ciutats, així com les mesures actuals de prevenció i l'impuls a noves campanyes de promoció turística dirigides al mercat nacional, amb especial èmfasi en la promoció de destinacions segures i amb rigoroseos protocols sanitaris i mesures de control.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya va signar al gener de 2017 un conveni de col·laboració amb l'Associació Nacional de Ciutats Mexicanes del Patrimoni Mundial, amb l'objectiu d'enfortir els llaços d'unió i establir models de cooperació internacional per a la preservació, recuperació i sostenibilitat del Patrimoni Mundial, així com per promoure les seues respectives ciutats com a destinacions de turisme cultural.

Mèxic és el quart país en nombre de ciutats declarades per la UNESCO com a patrimoni mundial, només darrere d'Espanya, Itàlia i França. La quarta part de les ciutats considerades patrimoni mundial en el continent americà es troben a Mèxic, el que converteix a l'Associació Nacional de Ciutats Mexicanes del Patrimoni Mundial, en número un a Amèrica, amb 35 llocs inscrits a la Llista Patrimoni Mundial de la Unesco (27 culturals, 6 naturals i 2 mixtes) i 14 Centres Històrics. El president de l'Associació, José Carlos Acosta Ruiz, alcalde de Xohimilco, va posar ahir de manifest "la gran preocupació per la contingència sanitària mundial i els seus efectes sobre la salut, però també sobre l'economia, el que ha obligat a les Ciutats Patrimoni amb vocació turística a replantejar-se una normalitat molt diferent de la que es vivia".

En l'esmentada reunió, també ha compartit bones pràctiques sobre la difusió cultural, la promoció turística i la gestió de recursos per millorar les infraestructures i equipament de les ciutats monumentals. L'Associació Nacional de Ciutats Mexicanes del Patrimoni Mundial està formada per aquestes 13 ciutats: Campeche, Ciutat de Mèxic, Guanajuato, Morelia, Oaxaca, Pobla, Querétaro, San Miguel de Allende, Tlacotalpan, Zacatecas, San Luis Potosí, San Juan del Rio i Durango.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, que va celebrar el 2018 el seu XXV aniversari, té com a objectiu actuar de manera conjunta en la conservació, la posada en valor i la promoció turística de les 15 ciutats espanyoles els nuclis històrics de les quals han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Ibiza, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.