En el marc del viatge de promoció internacional de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat als Estats Units, el president i vicepresident del Grup saluden els expresidents del Govern d'Espanya, Felipe González i José María Aznar, a Miami.
Dimecres, 30 d'octubre de 2019. La delegació del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, encapçalada pel president i alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, i el vicepresident i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, va presentar ahir l'oferta turística i cultural dels 15 destinacions monumentals d'Espanya davant 90 periodistes i agents de viatges de Miami, en el marc de la campanya de promoció internacional del Grup a Estats Units.
En col·laboració amb l'Oficina Espanyola de Turisme de Miami i amb l'American Society of Travel Advisors (ASTA), el president del Grup va destacar davant periodistes, operadors turístics i agents de viatges de Miami que "la immensa majoria dels viatgers tria les nostres Ciutats atreta per l'oferta cultural i patrimonial i totes les enquestes de satisfacció ens confirmen que la intenció dels nostres visitants és repetir l'experiència i tornar el més aviat que puguin, el que demostra que són destinacions que enamoren".
Entre els assistents a la presentació, el canal Hola Televisió, amb un abast de 52 milions de televidents. Rafa Ruiz va explicar en la seva intervenció i en les entrevistes amb els mitjans de comunicació que "les nostres 15 ciutats són destinacions privilegiats al món perquè ofereixen l'encant dels nuclis històrics més espectaculars d'Europa, amb castells, convents, palaus o fortaleses d'impressionant bellesa, ja aquesta riquesa patrimonial s'afegeix l'alegria i la vida dels nostres destinacions turístiques, amb una excel·lent oferta d'esdeveniments, concerts, rutes o activitats lúdiques, esportives o gastronòmiques tot l'any".
En aquesta línia, el vicepresident del Grup ha destacat que "els espectacles en espais monumentals, així com les grans celebracions populars en espais únics, són experiències que converteixen les nostres ciutats en el viatge perfecte per aprendre, per gaudir, per relaxar-se o per buscar inspiració. En definitiva, es tracta de ciutats que conquisten els viatgers, perquè a més són acollidores, obertes, segures i accessibles, per la qual cosa és inevitable per als turistes arribar a la conclusió que es quedarien a viure en cadascuna d'elles, per la oferta cultural, per l'ambient i per la qualitat de vida".
A l'acte, que s'ha celebrat en l'espai històric Villa The Addison, també ha intervingut el conseller de Turisme, Félix Paz, i s'ha mostrat la pel·lícula "Les Ciutats que estimem", en què els seus habitants expliquen el luxe quotidià que suposa viure a les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya.
En el marc d'aquesta campanya de promoció internacional, el president i el vicepresident del Grup han assistit al V Diàleg Presidencial, que s'ha celebrat al Miami Dade Collegue, on han tingut ocasió de saludar els expresidents del Govern Felipe Gonzalez i José María Aznar.
L'agenda als Estats Units ha inclòs la cita amb l'alcalde de Miami, Francis Suárez, i l'acord consisteix a aprofitar sinergies i començar a treballar per desenvolupar plans conjunts de promoció bidireccional, de manera que les Ciutats Patrimoni es promocionin com a destinacions turístiques als Estats Units i, alhora, Miami pugui també tenir visibilitat en l'ampli mercat potencial que engloben les 15 ciutats espanyoles.
La segona etapa del viatge es desenvolupa demà a Nova York i arrenca amb una trobada amb el Cònsol General d'Espanya, Rafael Conde, i amb el conseller de turisme, José Manuel de Juan, previ a l'acte de presentació de les Ciutats Patrimoni davant agents de viatges i mitjans de comunicació, que tindrà com a escenari el centre cultural espanyol a Manhattan, 'La Nacional', situat a Chelsea.
Dijous, se celebrarà una altra reunió amb l'ambaixadora i representant permanent adjunta d'Espanya davant Nacions Unides, Maria Bassols, i l'Assessora Política de l'alt representant de l'Aliança Civilitzacions, Ana Jiménez. A més, la delegació del Grup també va a visitar l'Institut Cervantes de Nova York, on es reunirà amb el seu director, Richard Bueno.
L'any 2018 van visitar Espanya prop de 3 milions de turistes nord-americans, el que representa un creixement del 11,8% respecte a l'any anterior. La despesa, 5.238 milions d'euros, també va mostrar un important avanç (+10,4%), així com les pernoctacions hoteleres (+6,1%). Per la seva banda, les despeses mitjans per persona i dia van ascendir a 1.776 i 259 euros respectivament, mentre que l'estada mitjana es va situar en 6,9 nits, segons dades de l'INE i l'estimació de Turespaña.
En 2018 la principal motivació dels turistes nord-americans que van visitar Espanya va ser l'oci (85% del total), seguida dels viatges de treball i negocis (7%). Van pernoctar majoritàriament en hotels (75%) i fonamentalment van viatjar sense paquet turístic (77%), sent aquest el quart mercat que en menor mesura va recórrer a la utilització del paquet turístic, només per darrere de França, Itàlia i Portugal.
El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya és una associació sense ànim de lucre, creada l'any 1993, l'objectiu és actuar de manera conjunta en la defensa i la promoció cultural i turística del patrimoni de les 15 ciutats que el componen, els nuclis històrics de les quals han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni Mundial: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Ibiza, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.