Àvila, 15 de març 2019.- El Grup de Ciutats Patrimoni promociona l'oferta turística, patrimonial i cultural de les 15 ciutats al Salon Mondial du Turisme, que té lloc del 14 al 17 de març a París. Les Ciutats Patrimoni aposten per un mercat de gran interès, ja que Espanya es manté com a destinació internacional preferit dels francesos, amb una quota de mercat del 17,8% sobre el total de viatges internacionals, seguida d'Itàlia (12,7%) , Bèlgica i Luxemburg (6,8% tots dos), Regne Unit (6,3%) i Alemanya (5,5%).
Amb un espai propi dins de l'estand de Turespaña, el Grup Ciutats Patrimoni vol reforçar el seu posicionament en el mercat francès, atès que els principals factors que tenen en compte els viatgers del país veí a l'hora de triar una destinació internacional són el descobriment de cultures, preu i clima. En el cas d'Espanya, valoren positivament l'estil de vida del nostre país, la seua variada oferta cultural (només per darrere d'Itàlia) i que es tracta d'una destinació de sol i platja.
De fet, el 62% dels turistes francesos ha visitat Espanya en més de deu ocasions al llarg de la seua vida, sent la carretera la via d'entrada principal (en el 63% dels accessos). Les despeses mitjanes per persona (626 euros) i diari (87 euros) es van situar entre els més baixos de tots els mercats emissors, acompanyats d'una relativament curta estada mitjana (7,2 nits), dades que indiquen que, a causa de tractar-se d' un país fronterer, Espanya es troba entre les seues opcions preferides per escapades curtes o freqüents.
L'any 2017, amb prop d'11,3millones de turistes -xifra que es manté estable respecte a l'any anterior (+0,1%)- França va baixar al tercer lloc com a mercat emissor de turistes, per darrere de Regne Unit i Alemanya. Els indicadors turístics confirmen que, també en despesa i en pernoctacions hoteleres, França es va mantenir en el tercer lloc. La despesa, que s'ha situat en 7.052.000 d'euros, va experimentar un creixement del +4,1%, enfront de les pernoctacions hoteleres, que van disminuir un -3,8%.
Pla Operatiu del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya
El Pla Operatiu del Grup per 2019 continuarà amb la línia de promoció, representació i comercialització de les 15 Ciutats sota el segell de qualitat excepcional que atorga formar part de la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO i inclou novetats com l'App "Ciutats Patrimoni d'Espanya", accessible per a persones amb discapacitat sensorial, gràcies al projecte Áppside de la Fundació Orange i GVAM, que està dissenyada per a tots els públics. Aquesta aplicació presenta 15 propostes de turisme cultural per recórrer Espanya, amb àudios i imatges que han estat adaptats a les necessitats de les persones amb diversitat funcional visual o auditiva. Està disponible per a baixar en dispositius iOS i Android, de manera totalment gratuïta".
Entre les novetats per 2019 s'inclou la col·lecció de 15 mapes guia en què es recull la riquesa i diversitat del patrimoni natural de les ciutats que formen la xarxa. Per aquest motiu, el Grup, amb la col·laboració del Ministeri de Cultura i Esport, ha editat aquesta sèrie de mapes-guia destinada als visitants que, a més de interessar-se pels monuments i espais històrics d'aquestes ciutats reconegudes per la UNESCO, busquen la natura. A més, permetran als veïns d'aquestes ciutats aprofundir en el coneixement dels tresors naturals que formen part de la seua vida quotidiana i que enriqueixen encara més el patrimoni cultural de les seues localitats.
El projecte ha comptat amb el patrocini del Ministeri de Cultura i Esport, a través de la Subdirecció de Protecció del Patrimoni Històric. S'han distribuït a totes les oficines de turisme del Grup i poden consultar-se i descarregar-se en format digital a la pàgina web del Grup.
Esport i Cultura
Així mateix, aquest any ja està en marxa la segona edició del Circuit de Carreres "Ciutats Patrimoni de la Humanitat", que es va iniciar amb gran èxit el passat 10 març a Mèrida i continua el 24 de març a Úbeda, en una sèrie de curses que recorren les 15 ciutats i es tancarà a Eivissa el 7 de desembre. Compta amb el patrocini d'EDP i de Paradores, i uneix turisme, esport i patrimoni històric.
La Noche del Patrimonio. La Nit del Patrimoni. A Noite do Patrimoni, un esdeveniment inèdit a Espanya -que va tenir lloc en la seua primera edició el dissabte 15 de setembre de 2018 de manera simultània en les 15 ciutats-, celebra el 2019 la seva segona edició. Serà el dissabte 21 de setembre i estarà formada per tres apartats: 'Escena Patrimoni', amb una programació específica gratuïta d'arts escèniques contemporànies que omplirà els espais patrimonials de les 15 ciutats d'avantguarda i creació; 'Obert Patrimoni', amb l'obertura extraordinària d'espais patrimonials i culturals; i 'Viu Patrimoni', amb activitats d'animació i oci en els nuclis històrics.
Entre les activitats culturals programades pel Grup destaca el VI Cicle de Música de Cambra que, organitzat en col·laboració amb la prestigiosa Escola Superior de Música Reina Sofia portarà entre abril i maig als millors grups d'aquest centre d'alta formació a palaus, museus, esglésies i catedrals de les 15 ciutats. Un producte de turisme cultural d'excel·lència que comptarà, com altres anys, amb la presència de SM la Reina Sofia, qui obrirà el cicle a la catedral de Conca.
Després de les celebracions i actes commemoratius especials amb motiu del 25 Aniversari de la creació del Grup, el Pla Operatiu per a 2019 inclou diverses presentacions directes a Moscou, Miami, Mèxic DF, Nova York, Boston i diverses ciutats de la Xina al llarg de l'any i també està previst participar en els principals esdeveniments i fires nacionals i internacionals del sector, incloent WTM Latin America (Sao Paulo), a més de ITB Àsia (Singapur), JATA (Japó) i CITM (Xina), entre d'altres.
El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya és una associació sense ànim de lucre creada l'any 1993 l'objectiu és actuar de manera conjunta en la defensa i la promoció cultural i turística del patrimoni de les 15 ciutats que el componen, els cascos històrics de les quals han estat reconeguts per la UNESCO com a Patrimoni Mundial: Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Ibiza, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda .