Novembre 26, 2024

ajuntamentdaltvila

Trobada GCPHEMés de seixanta experts han compartit coneixements i experiències al voltant de la importància de difondre els béns declarats Patrimoni Mundial a Espanya. Amb 47 béns inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial, Espanya és el tercer país amb major nombre de béns reconeguts per la UNESCO pel seu valor universal.

7 de novembre de 2018.- Els dies 6 i 7 de novembre, la seu de la Fundació Luis Seoane de la Corunya ha acollit la XII Trobada de Gestors de Patrimoni Mundial a Espanya. Organitzat pel Ministeri de Cultura i Esport, en col·laboració de l'Ajuntament de La Corunya, aquesta edició de la trobada ha tingut com a títol "Comunicació i patrimoni. Transmetre el valor universal excepcional", amb el qual es pretén incidir en la importància de la difusió i coneixement de tots els béns declarats Patrimoni Mundial a Espanya, així com dels valors que els van fer mereixedors d'aquest reconeixement.

Durant tres dies seixanta experts en la matèria han compartit coneixements i experiències. La trobada s'ha dirigit a gestors dels béns declarats Patrimoni Mundial a Espanya, pel que han acudit tècnics d'aquests llocs repartits per tota la geografia del nostre país, representants de nombroses comunitats autònomes i administracions locals i propietaris privats. Les Ciutats Patrimoni han estat presents en aquesta reunió, representats per diversos dels seus regidors de Patrimoni i tècnics de comunicació i patrimoni, i han presentat el balanç de les activitats amb les que han vingut celebrant des del gener el 25 aniversari de la creació del Grup que reuneix les 15 ciutats espanyoles inscrites en la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Les Trobades de Gestors de Llocs Patrimoni Mundial són fòrum punter d'anàlisi i debat dels problemes i peculiaritats del nostre patrimoni comú, amb els quals es pretén una millor i més eficaç conservació, coneixement i difusió del mateix.

Amb 47 béns inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial, Espanya és el tercer país amb major nombre de béns reconeguts per la UNESCO pel seu valor universal excepcional. La Convenció de Patrimoni Mundial de 1972 demanda dels Estats part una sèrie de responsabilitats i reptes relatius a la gestió, conservació i difusió d'aquests béns tan rellevants. Això ha motivat que des de l'any 2007 el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport hagi impulsat la celebració d'aquest tipus de trobades amb dos objectius bàsics: proporcionar als gestors la informació necessària sobre els compromisos derivats de l'aplicació de la Convenció de Patrimoni Mundial i fomentar la creació d'una xarxa entre els mateixos. Tots ells estan relacionats amb la gestió de llocs inscrits a la Llista del Patrimoni Mundial de molt diversos perfils: conjunts històrics, monuments, itineraris culturals, parcs naturals, jaciments i abrics d'art rupestre, zones arqueològiques, paisatges culturals, entre altres.

Comunicar valors sobre la importància del nostre patrimoni
La temàtica escollida aquest any s'inscriu en una estratègia coordinada des d'aquest Ministeri per donar una major difusió a béns declarats Patrimoni Mundial. Comunicar el patrimoni cultural i natural és la millor manera de promoure la seva salvaguarda. No es pot conservar allò que no es coneix i el Patrimoni Mundial ha de ser difós per posar-lo a l'abast de tota la societat.

La inclusió d'un bé en la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO va molt més enllà d'un reconeixement honorífic a nivell internacional, sinó que implica una sèrie de responsabilitats per al país en què es troba. En primer lloc, s'ha de garantir la seva adequada conservació, però de manera no menys rellevant, assegurar la seua difusió i coneixement a la societat. El valor universal excepcional és el concepte que articula la Convenció de Patrimoni Mundial i només els béns que demostren tenir aquest abast passen a formar part de la Llista. Són aquests valors els que han de ser transmesos i explicats de manera adequada a tots els públics.

El programa culmina amb una visita a la Torre d'Hèrcules
Com en ocasions anteriors, el programa d'aquestes jornades proposa diferents enfocaments sobre un mateix tema. Partint de ponències que proporcionen un marc teòric, es passa a continuació a la presentació d'experiències concretes en què s'aborden els aspectes positius i dificultats trobades en la gestió diària del patrimoni. Finalment, es complementen amb un taller pràctic mitjançant el qual es proporciona una experiència dinàmica sobre el tema abordat, i es finalitza amb una visita de camp al bé Patrimoni Mundial Torre d'Hèrcules i la ciutat de La Corunya.

La Torre d'Hèrcules, situada en aquesta ciutat, va ser declarada Patrimoni Mundial l'any 2009, per ser l'únic far de l'Antiguitat romana que ha conservat en certa mesura la seva integritat estructural i que segueix exercint la mateixa funció.