Desembre 27, 2024

ajuntamentdaltvila

Acuerdos GCPHELa comissió executiva del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya reunida a Còrdova, manifesta la seva solidaritat amb l'alcalde de Tarragona i admet la sol·licitud de Granada per a integrar-se com setzena ciutat del GCPHE.

La Comissió Executiva del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya (GCPHE), reunida avui a Còrdova sota la presidència de l'alcaldessa i presidenta de la xarxa, Isabel Ambrosio, ha manifestat el seu suport a l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, davant la situació per la qual travessa com a conseqüència de la seva oposició al referèndum il·legal convocat per la Generalitat de Catalunya.

La comissió executiva del GCPHE, que ha comptat amb l'assistència dels membres d'aquest òrgan de governs de la xarxa: Àngel Mariscal, Alcalde de Conca; Rafael Ruiz, alcalde d'Ibiza/Eivissa; Antonio Rodríguez, Alcalde de Mèrida; i Elena Nevado, alcaldessa de Càceres, ha acceptat la sol·licitud de la ciutat de Granada per a ser admesa en el grup com setzena ciutat patriomoni de la Humanitat d'Espanya.

La presidenta del Grup, Isabel Ambrosio, ha posat de manifest la satisfacció de l'executiva a l'hora d'admetre la sol·licitud de la ciutat de Granada, per entendre que es tracta d'una ciutat, que complementa l'oferta del GCPH i que, en cas de ser admesa definitivament, suposaria un indubtable atractiu per a la marca de Ciutats Patrimoni de la Humanitat.

El proper pas de cara a l'admissió definitiva de la ciutat de l'Alhambra, serà portar la seva candidatura a l'assemblea general que tindrà lloc al novembre a Còrdova i una vegada que la mateixa prengui en consideració la candidatura, desenvolupar el procés avaluador corresponent que conclogui amb la seva admissió definitiva o la desestimació de la mateixa.

Recordeu que la ciutat de Granada compta amb l'Alhambra i el Generalife i el barri de l'Albaicín, com a béns declarats Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. En el cas dels palaus nazaríes, estaríem parlant del segon monument mñas visitat d'Espanya, només per darrere de la Sagrada Família de Barcelona.

A la reunió s'ha repassat la tasca de les tres comissions de treball del Grup, en les seves tres àrees d'activitat: Turisme, Cultura i Patrimoni.

En l'àmbit de Turisme, s'ha fet balanç de les nombroses accions de promoció ja realitzades i en marxa fins a la finalització de l'any, en el marc de l'acord de col·laboració col·laboració amb Turespaña, dins el Pla Operatiu de Turisme 2017 que inclouen la presència a les fires més importants del sector, com JATA de Tòquio, Saló del Turisme de París, Reisen d'Hamburg, Salon des Vacances de Brussel·les, Vakantiebeurs d'Utrecht, ITB de Berlín, World Travel Market de Sao Paulo, Món Abreu de Lisboa. WTM de Londres i la CTEM de la Xina; presentacions a Bucarest, Lima, Buenos Aires, Bruges, Roma, Londres, Varsòvia i Moscou; així com viatges de familiarització en què ha possibilitat que periodistes i operadors turístics dels Estats Units, Noruega, Suècia, Hongria, Rússia i França coneguin de primera mà aquestes ciutats per a la seva prescripció com a destinacions preferents.

Dins de l'àrea d'Educació i Cultura, s'ha tractat: la posada en marxa de les noves edicions del programa pedagògic Aula de Patrimoni, dirigit a estudiants d'Educació Secundària, del cicle Música de Cambra a les Ciutats Patrimoni de la Humanitat que s'organitza a col·laboració amb l'Escola de Música Reina Sofia i la Fundació Albéniz, i que arrencarà al mes de març en un espai patrimonial de Còrdova; i la finalització del projecte Laberints Lírics de Boamistura en les pròximes setmanes a Tarragona i Eivissa / Eivssa. Daado que la Comissió de Cultura és l'encarregada del disseny i organizaciòn de les celebracions amb les que les 15 Ciutats Patrimoni commemoraran a partir l'1 de gener de 2018 el 25 aniversari de la creació de la xarxa, s'han presentat les primeres línies del treball a desenvolupar al llarg de l'any.

Finalment, i dins de la Comissió de Patrimoni, s'han presentat els programes que, fins al juny de 2018, es realitzaran en col·laboració amb la Secretaria d'Estat de Cultura. Aquests projectes abasten diferents camps amb l'objectiu de "divulgar, conservar i aconseguir una major funció social del Patrimoni Mundial", per al que s'editaran fullets i mapes amb el Patrimoni Natural que guarden les 15 Ciutats Patrimoni; i es convocarà la II edició del Certamen de creació audiovisual per a joves. També en aquesta àrea es preveu la participació participació del Grup en el III Trobada Europea de Patrimoni Mundial, els dies 5 i 6 d'octubre a Lübeck (Alemanya).

Axí mateix el Grup posarà en marxa les Jornades de Patrimoni i Accessibilitat per "formar, divulgar i conscienciar sobre la necessitat que patrimoni sigui gaudit per tots", que tindran lloc a Conca a la primavera de 2018; un Seminari Universitari sobre La Gestió del Patrimoni Mundial, en el marc científic i acadèmic de la Universitat de Salamanca, que tindrà lloc a l'esmentada ciutat els dies 21 i 22 de gener. També, es celebraran les Jornades Ciutats Segures. Ciutats Patrimoni, per Policia Local i responsables de Policia Nacional i Guàrdia Civil de les 15 ciutats sobre Ciutats Segures, amb la finalitat d'"analitzar estratègies i conscienciar sobre els valors especials patrimonials de les ciutats del Grup i la seva singularitat", al maig de 2018.

De la mateixa manera, s'ha programat una Jornada sobre el Paisatge Urbà dels cascos històrics en les Ciutats Patrimoni davant "la problemàtica de la gentrificació, l'excés de càrrega de visitants dels centres històrics, la conciliació del turisme de masses i la conservació del patrimoni, la manca de normes comunes a la senyalètica, etc", previst a Segòvia per març de 2018. Finalment se celebrarà un important Seminari sobre el finançament privat en la conservació del patrimoni a l'abril de 2018 a Tarragona.

El Grup de Ciutats patrimoni de la Humanitat d'Espanya és una associació sense ànim de lucre creada l'any 1993 l'objectiu és actuar de manera conjunta a la conservació del patrimoni històric i cultural de les 15 ciutats que la integren, així com en la seva promoció turística nacional i internacional. Formen el Grup les ciutats d'Alcalá d'Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Ibiza, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda, totes elles reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni Mundial.