Novembre 29, 2024

ajuntamentdaltvila

GCPHE

Formalitzat per primera vegada el 1998, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport renova el seu compromís de cooperació amb el Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat.

El conveni subscrit possibilitarà la continuació del treball conjunt per a la difusió, protecció, conservació i posada en valor de les ciutats declarades Patrimoni Mundial a Espanya. Entre les activitats desenvolupades en comú, al llarg de l'any passat, es troben el projecte 'CIUTATS + HUMANES, PATRIMONI + SOCIAL' (Càceres), la reunió de les Associacions Europees de Patrimoni Mundial (Segòvia), i el 'Simposi internacional de muralles', celebrat a Àvila.

El secretari d'Estat de Cultura, Fernando Benzo i la presidenta del grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat, a més d'alcaldessa de Càceres, Elena Nevado, han renovat avui a Madrid el conveni bianual de cooperació entre les dues institucions per a la difusió, protecció, conservació i posada en valor de les ciutats declarades Patrimoni Mundial a Espanya.

El conveni subscrit té com a eixos fonamentals:
- La participació del Grup Ciutats al circuit cultural del Ministeri.
- El desenvolupament del Premi Ciutats Patrimoni de la Humanitat pel Ministeri.
- La creació del Centre Documental del Grup, amb la col·laboració de l'Institut de Patrimoni Històric Espanyol i la Subdirecció General de Protecció de Patrimoni Històric.
- La creació d'un programa prioritari denominat "Patrimoni de la Humanitat" en el marc de l'1% cultural.

Després de la formalització del conveni, el secretari d'Estat de Cultura, acompanyat del director general de Belles Arts, Luis Lafuente, han mantingut una reunió amb alcaldes del grup Ciutats de Patrimoni, com l'alcalde d'Àvila, José Luis Rivas; l'alcalde d'Eivissa, Rafael Ruiz; a més de l'alcaldessa de Càceres i el gerent del grup, Ángel Rosado.

Una fructífera aliança
A més d'aquests objectius, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, a través de la Subdirecció General de Protecció del Patrimoni Històric, ha vingut aportant des de 2006 una subvenció nominativa al Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat, que fins a la data suma un total de 3.190.000 euros. Aquesta col·laboració econòmica ha estat destinada a l'elaboració d'estudis relacionats amb la conservació de les Ciutats Patrimoni Mundial i a altres iniciatives i projectes, com les trobades anuals dirigides als gestors del Patrimoni Mundial.

Entre les activitats desenvolupades en comú, al llarg de l'any passat, són remarcables el projecte 'CIUTATS + HUMANES, PATRIMONI + SOCIAL' (Càceres), la reunió de les Associacions Europees de Patrimoni Mundial (Segòvia), i el 'Simposi internacional de muralles', celebrat a Àvila.

Quinze ciutats d'un valor universal excepcional
El grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es va crear el 17 de setembre de 1993 amb l'objectiu d'unir esforços en la defensa conjunta del patrimoni històric de les ciutats declarades Patrimoni Mundial a Espanya, així com en la promoció turística de la seva oferta cultural.

En l'actualitat, està integrat per les ciutats d'Alcalá d'Henares, Àvila, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo, Úbeda i Baeza.