Gener 03, 2025

ajuntamentdaltvila

Es tracta d’un conjunt de tecnologies que permeten fabricar objectes tridimensionals a partir d’un disseny previ

L’Escola d’Arts d’Eivissa disposa de personal i d’espais condicionats per al desenvolupament d’activitats formatives de disseny, muntatge i fabricació 3D

El conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, i el batle d’Eivissa, Rafael Triguero, han signat un protocol general d’actuacions per impulsar un FABLAB (acrònim en anglès de Fabrication Laboratory) a l’Escola d’Arts del municipi. Amb aquesta iniciativa, es pretén fomentar l’experimentació, la creativitat, la innovació, l’aprenentatge multidisciplinari, l’adquisició de competències bàsiques, la millora de les capacitats tecnològiques, la transferència de coneixement, l’acceleració del desenvolupament empresarial i l’apropament del món educatiu a l’empresarial mitjançant el prototipatge i fabricació digital amb tecnologies avançades.

Un FABLAB consisteix en un conjunt de tecnologies de fabricació que permeten, a partir d’un disseny previ, la creació d’objectes tridimensionals mitjançant la superposició de capes de materials. A diferència de les tècniques de fabricació tradicionals, aquesta tecnologia basa el seu funcionament en l’addició de material, fet que permet obtenir prototipus i/o peces finals de gran complexitat de forma relativament ràpida i econòmica a partir d’impressores 3D.

L’objectiu de la Conselleria i de l’Ajuntament d’Eivissa és que aquest FABLAB propiciï un canvi de paradigma. Atès el seu caràcter multidisciplinari, el desenvolupament d’aquest concepte permet dinamitzar les zones on s'implanten pel seu efecte d’activitat tractora: atreu activitats relacionades, com poden ser el disseny, el prototipatge, la recerca, l’assaig de materials, la realització d’esdeveniments, la moda, la maquetació i formació, entre d’altres. En definitiva, l’experiència demostra que el foment adequat d’un FABLAB pot esdevenir el germen d’un ecosistema innovador, i també afavorir la cohesió social, fomentar l'emprenedoria i estimular l’economia de la zona on s’hi implanti.

La Conselleria d’Educació i Universitats és titular de l’edifici on es troba ubicada l’Escola d’Arts d’Eivissa. El centre disposa d’uns espais prèviament reformats i condicionats aptes per al desenvolupament d’activitats formatives relacionades amb el disseny, muntatge i fabricació 3D. A més, compta amb personal format i amb experiència en aquest àmbit. Altrament, el centre té autoritzats els següents ensenyaments relacionats amb l’activitat susceptible de desenvolupar-se en el marc del FABLAB: batxillerat modalitat d’arts, cicle formatiu d’arts plàstiques i disseny de grau mitjà (Assistència al Producte Gràfic Imprès Forja Artística) i cicle formatiu d’arts plàstiques i disseny de grau superior (Ebenisteria Artística, Moblament i Modelisme d’Indumentària).

Noves infraestructures

Aquesta reunió entre la Conselleria d’Educació i Universitats i l’Ajuntament d’Eivissa també ha servit per impulsar noves infraestructures que es duran a terme a Vila. La més important, el nou institut d’educació secundària Can Cantó, un dels projectes estrella contemplats al Pla d’Infraestructures Educatives. Actualment, ja s’ha fet l’avantprojecte d’aquest centre i s’ha tret a licitació el projecte executiu, que haurà d’estar llest en un termini de 5 mesos. D’aquesta manera, segons ha destacat el conseller Vera, les obres d’aquest institut es podrien adjudicar en el primer semestre del 2025 i començar aquest mateix any.

D’altra banda, la Conselleria també ha sol·licitat a l’Ajuntament de Vila un solar per reubicar el CEPA Pitiüses, ja que el Pla d’Infraestructures també preveu la construcció d’un nou centre d’educació de persones adultes degut a l’estat deficient de les instal·lacions actuals. El batle Rafael Triguero ha assegurat que ja disposa de diferents alternatives que posaran a disposició de la Conselleria.

Educació i l’Ajuntament d’Eivissa també signaran aviat un conveni de col·laboració, ara en tràmit administratiu, per dur a terme obres de millora a gairebé tots els centres d’infantil i primària de Vila. Són obres i reformes petites, però molt necessàries per a la comunitat educativa.