L’Ajuntament d’Eivissa ha celebrat aquest dijous una reunió institucional d’urgència per abordar l’augment d’assentaments informals i poblats de barraques en diferents zones del municipi. La proliferació d’aquestes estructures precàries ha encès les alarmes davant el risc creixent que suposen per a la seguretat pública, la salut i la protecció del medi ambient.
A la trobada hi han participat representants del Consell Insular d'Eivissa, de la Policia Local d'Eivissa, Serveis Socials, IBANAT, SEPRONA, Guàrdia Civil i tècnics municipals, que han coincidit en la necessitat d'incrementar actuacions coordinades i urgents.
Durant la reunió s’ha constatat l’existència de zones especialment sensibles, on l’acumulació de materials inflamables i la precarietat de les construccions suposen un risc elevat d’incendi.
Com a primera mesura, s’ha decidit augmentar els dispositius de vigilància reforçada i s’ha alertat SEPRONA, IBANAT i Guàrdia Civil per dur a terme actuacions preventives immediates.
Per la seua part, l’Ajuntament ha recordat que, en els darrers mesos, ja s’han instal·lat gálibs en alguns aparcaments on s’havia detectat l’ocupació prolongada amb vehicles-vivenda, com a mesura dissuasiva i per ordenar l’ús de l’espai públic.
Davant d’aquesta realitat, l’Ajuntament d’Eivissa ha proposat un Pla d’Acció per fer front a la situació des d’una perspectiva integral, estructurat en quatre eixos principals:
- Continuar amb la diagnosi i seguiment dels assentaments existents, amb un mapeig actualitzat, anàlisi tècnic i social, i coordinació amb Serveis Socials per detectar casos de vulnerabilitat alta.
- Intervenció social directa, amb el reforç dels equips de mediació i educadors de carrer, i l’articulació d’un protocol específic per a famílies amb menors.
- Ordre públic i recuperació de l’espai comú, amb intervencions progressives i desallotjaments ordenats en aquells casos que suposin un risc per a la seguretat, sempre amb acompanyament dels Serveis Socials.
"Aquesta problemàtica no pot recaure exclusivament sobre les administracions locals, i per això reclamam la implicació urgent de totes les institucions amb competències en habitatge, inclusió social i medi ambient", ha afirmat la regidora de Benestar Social, Lola Penín.
En definitiva, la voluntat de la capital d’Eivissa és clara: garantir l’ordre i la seguretat de tots els vesins i vesines, sense deixar de costat les persones que es troben en situació d’exclusió.