Desembre 22, 2024

ajuntamentdaltvila

L’alcalde de la capital eivissenca, Rafael Triguero, ha presidit els actes commemoratius dels 25 anys d’aquest reconeixement mundial, que han comptat també amb l’assistència del president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí; del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, i del vicepresident del Govern de les Illes Balears, Antoni Costa.

El descobriment d’una placa commemorativa, una mostra de fotografies incloses al llibre ‘Quan la mar abraça la història’ al Claustre (que es podrà visitar fins el 31 de gener); un concert de l’Orquestra Simfònica, on ha actuat la violinista i Medalla d’Or de la Ciutat, Lina Tur, i un espectacle de drons han set els actes dels que ha pogut gaudir la ciutadania amb motiu d’aquesta efemèride tan especial

L’Ajuntament ha celebrat el 25 aniversari de la declaració d’Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO reivindicant Dalt Vila com un passeig per la nostra història. L’alcalde de la capital eivissenca, Rafael Triguero, ha presidit aquesta tarda els actes commemoratius dels 25 anys d’aquest reconeixement mundial, que han comptat també amb l’assistència del president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí; del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, i del vicepresident del Govern de les Illes Balears, Antoni Costa. La celebració d’aquesta efemèride tan especial ha conclòs amb un impresionant espectacle de 220 drons que s’han elevat al cel amb una coreografia de llums i colors amb elements patrimonials de la ciutat i de les altres 14 del Grup Ciudades Patrimonio de la Humanidad (GCPHE).

“Durant aquest any tan especial hem posat un especial focus a divulgar i potenciar el nostre patrimoni perquè es valori Eivissa com es mereix i avui, 4 de desembre de 2024, és un dia perquè també la ciutadania d’Eivissa es senti orgullosa de la seua Ciutat Patrimoni de la Humanitat i celebri la fita històrica que suposa comptar amb aquest reconeixement de la UNESCO. A més, com a alcalde, el meu objectiu a l’Ajuntament d’Eivissa és que aquest patrimoni sigui gaudit i sentit per tothom, especialment per les noves generacions que han d'aprendre el seu valor”, ha manifestat, abans de l’inici de la programació oficial, Triguero, qui ha tornat a apel·lar a l’esperit del consens del 1999 per continuar assolint fites i plantejant reptes nous.

Els actes programats amb motiu dels 25 anys d’Eivissa com a Patrimoni Mundial han començat a partir de les 16:30 hores amb el descobriment d’una placa commemorativa. També s’ha inaugurat una mostra de fotografies incloses al llibre ‘Quan la mar abraça la història’ (creat especialment per aquest 25 aniversari) i s’ha celebrat un concert de l’Orquestra Simfònica, dirigida per Fernando Marina i on ha actuat la violinista i Medalla d’Or de la Ciutat, Lina Tur. El programa complet d’aquest concert ha set:

Concert per a violí i orquestra. M. Bruch. Violí solista: Lina Tur Bonet

1.- Allegro moderato

2.- Adagio

3.- Finale

El sombrero de tres picos. Suite núm 2. M. de Falla

1.- Danza de los vecinos (Seguidillas)

2.- Danza del molinero (Farruca)

3.- Danza final (Jota)

Rapsodia Patrimonio de la Humanidad. Adolfo Villalonga

Direcció: Fernando Marina.

Sobre la Rapsodia Patrimonio de la Humanidad de Villalonga creada expresament per aquesta ocassió, l’autor ha explicat que aquesta peça musical està enterament basada en la primera frase de l'himne eivissenc “Roqueta, sa meua roca”, sotmesa a processos de desenvolupament contrapuntal i harmònic conformant tot això les diferents parts que ocupen la rapsòdia. “Aquí, a nivell cronològic-estètic es planteja al revés, això és començant amb l'estètica del modernisme, envers la successió de les diferents parts, temes i motius arribar a l'estètica de la polifonia, -tot això tamisatge de manera personal pel llenguatge del compositor- i culminant-los amb una eclosió de juxtaposició on se superposen fins a tres temes populars eivissencs: el tema de Sa Nostra Ciutat d’Eivissa com a abraçada de la ciutat, la frase ja comentada com a abraçada de l'illa, i el tema de “Sa calera” com a referent de les Pitiüses, transcendència i el seu llegat cultural antic i conscient avui dia. Lògicament, aquests tres temes tenen el seu reflex material en l'anomenat Patrimoni de la Humanitat d'Eivissa.  En definitiva, una involució-reflexió musical de l'Eivissa actual -a la qual hem arribat- des d'una perspectiva musical!”, ha manifestat Villalonga.

Les persones que no han pogut assistir al concert de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa, celebrat a l’Església de Santo Domingo i que ha comptat amb la col·laboració del Consell Insular d’Eivissa, poden veure’l al canal de YouTube del Consistori (https://www.youtube.com/watch?v=V-BYjAfreWU )