L’alcalde de l’Ajuntament d'Eivissa, Rafael Triguero, ha lliurat aquest dilluns la Medalla d’Or de la Ciutat d’Eivissa a Pere Vilàs Gil (Eivissa, 1944) durant l’acte solemne celebrat al Claustre. Vilàs és considerat un dels investigadors que ha contribuït a completar la història de les Pitiüses i d’un dels capítols més importants del nostre passat: la història del corsarisme local.
Durant l’acte solemne de lliurament de la Medalla d’Or, que es celebra per 25è any, l’alcalde de la capital eivissenca ha destacat de l’homenatjat que la seva contribució ha estat fonamental per a completar capítols essencials del nostre passat i el paper que van jugar els corsaris en la societat eivissenca. En un món que avança ràpidament, és fonamental mantenir viva la memòria del nostre passat, de les nostres arrels i d'aquells que, com en Pere Vilàs, s'han dedicat a preservar-la i divulgar-les a les noves generacions.
Fa 80 anys que Pere Vilàs Gil va néixer a Eivissa. Estudià el batxillerat a l’Institut Santa Maria d’Eivissa. De formació autodidacta, ha dedicat la seua vida professional primer a l’estament militar i després a l’empresa elèctrica GESA, d’on es va jubilar ara fa 20 anys, tot i que la seua veritable passió ha set la investigació de la història de les Pitiüses, principalment el món de la mar i l’estudi de l’activitat corsària i els corsaris eivissencs. Ha escrit a més els següents llibres: Notes per a la Història Marítima d’Eivissa i Formentera (1989) publicat per l’IEE; Senyals lluminosos de les Pitiüses, història i evolució (1992) editat pel Consell Insular d’Eivissa i Formentera; Joaquim Gadea Fernández, la vida d’un mestre (1995), sobre l’activitat docent i l’exili d’un mestre i polític que deixà gran empremta a Eivissa i amb la qual va obtenir el Premi Baladre convocat per l’IEE i publicat per l’entitat; Jaume Planells Ferrer SIT, història d’un corsari (1996); Ara fa 75 anys (2000), obra publicada en el 75è aniversari de la fundació del Club Nàutic dEivissa; Corsaris eivissencs: l’ofici de corsari a l’Eivissa dels segles XVIII i XIX (2003) amb Genial edicions culturals i la traducció al castellà de l’obra que va publicar el 2003: Los corsarios ibicencos: de los siglos XVIII y XIX amb Ibiza Editions, entre altres. A més, ha set responsable des del primer volum de l'àrea de Biografies i Societat a l'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera i membre de la secció de nàutica d'aquesta publicació. Ha participat amb diverses edicions dels actes d’homenatge als corsaris eivissencs celebrats el 6 d’agost, en el marc de les Festes de la Terra.
Entre altres tasques dutes a terme per Pere Vilàs, cal esmentar que per encàrrec de l'Ajuntament d’Eivissa va redactar una primera proposta per a un Museu Marítim de la Ciutat. També ha publicat articles de diversa temàtica, encara que predominen els relacionats amb la història marítima. Ho ha fet a diaris i revistes com ara Diario de Ibiza, la revista semestral Eivissa, publicada per l’IEE, l’almanac El Pitiús, de la mateixa entitat, la revista de la UIB Territoris, la revista Fites, de l’Associació d’Amics del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera i La Veu d’Eivissa i Formentera, entre altres. L’any 2019 l’Institut d’Estudis Eivissencs li va atorgar la Menció d’Honor Sant Jordi.