Gener 14, 2025

ajuntamentdaltvila

A la sessió plenària també s’ha acordat demanar al Consell Insular d’Eivissa la declaració d’interès turístic de la Cursa Patrimoni de la Humanitat 10K

El Ple de l’Ajuntament d’Eivissa ha aprovat aquest dijous, per unanimitat, sol·licitar al Govern de les Illes Balears el reconeixement d’Eivissa Medieval com a Festa d'Interès Turístic Autonòmic. En conseqüència, es donarà trasllat d’aquesta sol·licitud per a la seua aprovació.

“La Fira Eivissa Medieval suposa un punt de referència per a l’inici de la temporada turística a tota l’illa tot i que és celebrat pels eivissencs i eivissenques que ho veuen com una oportunitat diferent per pujar a Dalt Vila i passejar pels nostres barris històrics. Amb aquesta petició volem que es reconegui com es mereix aquest esdeveniment multitudinari i oferim l'oportunitat a altres institucions perquè se sumin a la Fira Eivissa medieval i que sigui motiu d'orgull no sols de la Ciutat, sinó també de tota Balears”, ha manifestat el regidor de Festes, Participació i Barris de l’Ajuntament d’Eivissa, Francisco Torres.

Recalcar que Eivissa Medieval va néixer i s’ha desenvolupat amb una clara intenció pedagògica que va més enllà de recrear un mercat al carrer i s’exemplifica amb les paradetes on artesans eivissencs mostren com es broda un mocador, fan unes espardenyes o acaben un instrument musical. A més, s’ha procurat sempre incloure en la programació activitats per a totes les franges d’edat amb activitats infantils com ara tallers de disfresses medievals o actuacions de contacontes i titelles per als més petits. També s’ha volgut mostrar com es vivia i es treballava antigament. Per aquest motiu, s’han programat tallers d’oficis antics, molts d’ells desenvolupats antigament a peu de carrer, com bona part de l’activitat quotidiana.

A més, Eivissa Medieval és també una oportunitat per poder comprovar de primera mà les millores que s’han anat realitzant en els béns declarats: museïtzació dels carrers de Dalt Vila; rehabilitació del palau de Can Botino ubicat en un dels carrers principals de Dalt Vila i avui seu de l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera; recuperació de la Casa de la Cúria, en el carrer Major i amb la porta, gòtica, principal, a la plaça de la Catedral, convertida avui en el Centre d’Interpretació Madina Yabisa, espai cultural i expositiu que explica la història de l’ Eivissa medieval fins a l’època renaixentista i la construcció de les murades; els jardins de la Cúria i els del carrer de Santa Maria, dits des de 2006 Jardins d’Antoni Marí Ribas; el canvi de la il·luminació de la Catedral; la museïtzació dels baluards; la Portmany recuperació de l’antic Polvorí de les murades com a espai expositiu; la rehabilitació de l’antic Refectori del Convent dels Dominics, que és avui un nou espai expositiu que crea xarxa i ruta artística amb el Polvorí.

La ciutat d’Eivissa, destinació turística esportiva

A la sessió plenària també s’ha acordat demanar al Consell Insular d’Eivissa la declaració d’interès turístic de la Cursa Patrimoni de la Humanitat 10K. A les darreres edicions de la cursa el nombre de participants de fora de l’illa d’Eivissa s’ha incrementat d’11 atletes en 2021, 23 en 2022, 37 en 2023 i a la cursa del 30 de març de 2024 hi ha hagut un increment del doble de participants de fora de l’illa. A la cursa de 2024 podem indicar que hi ha hagut representats de 14 països i 28 províncies de l’estat espanyol. El 21% dels participants eren de fora de l’illa.

"La cursa Patrimoni de la Humanitat 10K té una gran repercussió mediàtica que ajuda a promocionar la ciutat d’Eivissa com una destinació esportiva i també fa valdre els seus valors patrimonials i històrics que han estat reconeguts per la Unesco amb la declaració de Patrimoni Mundial. Per això, presentam aquesta proposta dirigida per sol·licitar al Consell que aprovi la declaració d'interès turístic d'aquesta competició emblemàtica", ha assenyalat la regidora d'Esports de la Capital d'Eivissa, Ana Ferrer.