Octubre 19, 2024

ajuntamentdaltvila

El batle de la capital eivissenca s’ha reunit amb la consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Marta Vidal, per prioritzar els projectes essencials per la ciutat d’Eivissa i, d’aquesta manera, agilitzar la seua tramitació

L'alcalde de l'Ajuntament d'Eivissa, Rafael Triguero, i la consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, Marta Vidal, s’han reunit a Eivissa, a l’edifici municipal Cetis, per programar les cessions dels quatre terrenys municipals que la corporació municipal cedirà a l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) i al programa Construir per Llogar impulsat pel Govern, i que suposaran la construcció de més de 380 habitatges a preus assequibles per a residents.

“Proposem mesures integrals per afrontar la crisi de l'habitatge a la ciutat d’Eivissa amb l'objectiud’aportar solucions. Aquestes accions beneficiaran tota la societat”, ha manifestat Triguero després de la reunió, celebrada a Eivissa ahir dijous 4 de juliol. El batle de la capital eivissenca ha traslladat a Vidal tots els detalls del Pla Integral d'Habitatge 'Eivissa, una ciutat per viure-hi', el més ambiciós de l'Ajuntament d'Eivissa d’aquest mandat, que preveu en els propers anys la construcció de quasi 1.000 habitatges públics (997).

A continuació, l’alcalde de la capital d’Eivissa ha reiterat que amb aquest Pla es fixen els fonaments de les polítiques d'habitatge de la Ciutat i s'estableixen mesures per facilitar l'accés a l'habitatge des de diferents fronts. A més, l’alcalde de la Ciutat i la consellera balear d’Habitatge han traçat un full de ruta per prioritzar els projectes essencials en matèria d’habitatge per a la capital d’Eivissa i, d’aquesta manera, agilitzar la seua tramitació.

“El Pla Integral d'Habitatge 'Eivissa, una ciutat per viure-hi' de l’alcalde Rafael Triguero és una demostració que les polítiques d’habitatge són una prioritat per aquest ajuntament, qui ha fet una gran feina per arribar, en tan sols un any, en el punt que ens trobem avui: tenim sobre la taula del Govern balear quatre terrenys per construir habitatge públic per oferir oportunitats de vida a les persones residents d’aquest municipi”, ha manifestat Vidal.

Dels quasi 1.000 immobles projectats, l'alcalde de l'Ajuntament d'Eivissa ha recordat que 381 podran convertir-se en realitat gràcies a la cessió immediata dels quatre solars de titularitat municipal. Els dos que es cediran a l’IBAVI sumen 80 habitatges de protecció previstos i són: el del carrer Vicent Serra i Orvai, 18, on es projecten 15 habitatges, i el situat entre els carrers des Cubells,17 i Sant Vicent de sa Cala i des Putxet, on està previst fer-ne 65.  Als altres dos solars que es preveu cedir al Govern per incloure al programa Construir per Llogar (Build to Rent) es podran construir en total 301 vivendes: 167 al solar de Sa Bodega i 144, a Platja d'en Bossa, a la zona de Sa Punta.

La consellera balear d’Habitatge ha recordat que la iniciativa Construir per Llogar impulsada pel Govern en col·laboració amb els ajuntaments consisteix en la cessió de sòl públic a la iniciativa privada per a la construcció d’habitatge públic de lloguer, tant per a la realització de noves promocions d’habitatges protegits com per a promoure allotjaments dotacionals, i s’afegeix a la continuïtat de les actuacions de l’IBAVI per a la construcció pública de noves promocions d’habitatge de protecció, també en règim de lloguer. Aquestes línies de feina tenen com a objectiu augmentar l’oferta d’habitatges disponibles als municipis de les Illes, juntament amb les mesures normatives aprovades pel Govern mitjançant el Decret llei de mesures urgents en matèria d’habitatge, el qual ja s’ha convertit en llei aprovada pel Parlament.

Front comú contra el lloguer turístic il·legal

A més d'aquestes propostes de cessió de solars i rehabilitació per a actuar des de la promoció de nous habitatges, també s'està actuant contra el lloguer turístic il·legal de forma contundent i coordinada amb el Consell Insular d’Eivissa. “Volem repetir aquest missatge clar: les cases sense llicència turística no són per passar les vacances, són per oferir una llar als nostres vesins. Són per poder albergar una vida i un futur, ampliant el mercat residencial de tot l'any. Reiteram la prohibició del lloguer turístic a edificis plurifamiliars”, ha assenyalat Triguero, qui ha explicat que aquesta setmana la unitat especial contra l’intrusisme de la Policia Local i el servei d’Inspecció del Consell Insular d’Eivissa han actuat en una intervenció especial contra el lloguer turístic. En total, van inspeccionar 10 habitatges.

Precisament altres actuacions addicionals han consistit en enviar una carta a tots els administradors de finques del municipi d’Eivissa recordant la il·legalitat del lloguer turístic en edificis plurifamiliars perquè puguin estendre aquesta informació a totes les persones propietàries i perquè, si és el cas, puguin denunciar els incompliments dels que tenguin constància. També s’estan col·locant cartells informatius a totes les finques perquè els qui actuïn de manera il·legal no puguin al·legar desconeixement de la prohibició.

Per acabar, s'ha creat un apartat específic dins de l'aplicació de comunicació d'incidències Línia Verda per afavorir a la ciutadania la comunicació del lloguer turístic il·legal al municipi d’Eivissa.