El Sumo Pontífex rep en audiència privada els alcaldes i alcaldesses de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya al Vaticà
El presidente del Grupo de Ciudades Patrimonio de la Humanidad y alcalde de San Cristóbal de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, confirmó ante el Papa “el compromiso de las 15 ciudades con la conservación y la defensa de su patrimonio material e inmaterial y su difusión internacional”.
Luis Yeray Gutiérrez hizo entrega al Papa Francisco de una edición exclusiva de 15 láminas con la imagen pictórica de cada una de las Ciudades Patrimonio, realizada por un artista de cada ciudad
Roma, dissabte 13 d'abril de 2024 El Papa Francesc ha rebut en audiència privada els alcaldes i alcaldesses del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya amb motiu del 30è aniversari de la creació del Grup que reuneix les 15 ciutats reconegudes per la Unesco pels seus valors universals excepcionals. El Papa Francesc ha agraït la seva feina i ha demanat a les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya que segueixin posant en valor les lliçons d'història i justícia que transmet el llegat monumental, tant actualment com de cara a les generacions futures.
El Papa ha transmès a la delegació del Grup que la custòdia del llegat patrimonial de les ciutats “és una gran responsabilitat, però també una bella vocació” i va convidar que “el nostre interès pel patrimoni no es pot quedar en l'àmbit artístic-cultural, sinó que ha de tenir una perspectiva més àmplia, acollint la integritat de la persona que rep aquest llegat i dels pobles que ens ho han transmès”.
En aquest sentit, el Papa va subratllar que “les situacions històriques -amb les llums i les ombres- ens parlen d'homes i dones reals, de sentiments autèntics, que han de ser per a nosaltres lliçons de vida, per sobre de peces de museu”.
El Papa va posar èmfasi en el valor de “la cultura del mestissatge” com a motor a la història de les ciutats, va recordar la seva pròpia condició de fill d'emigrant i va apel·lar, davant l'envelliment gradual de la societat als països europeus, que “el emigrant sigui rebut, acompanyat i que sigui integrat”. També va assenyalar que “són els patiments i els anhels de les persones que han construït al llarg de temps les seves ciutats, el mestissatge de cultures i de civilitzacions que s'hi han anat succeint, i com no, la seva fe en Déu, allò que fa bategar el seu cor amb passió”.
El Papa va demanar que “la contemplació dels diferents monuments permeti recapacitar —tant els qui les habiten com els que les visiten— sobre la prudència i la fortalesa que va fer possible srealització. Que puguin sentir-se interpel·lats per les lliçons de justícia i temprança que cada situació històrica recull. Parlarem així de pobles, de persones, d'una història que no es contempla, sinó que es fa, amb un ull en el passat i un altre en el futur, per tenir sempre les mans al present que ens qüestiona cada dia”.
El president del Grup i alcalde de Sant Cristòfol de La Llacuna, Luis Yeray Gutiérrez, va traslladar al Sant Pare “l'agraïment dels 15 alcaldes i alcaldesses de les Ciutats Patrimoni per aquesta audiència privada i les seves paraules de suport a la tasca del Grup, a una data tan assenyalada com és el 30è aniversari de la seva creació, a més d'advocar per la dimensió humana del nostre llegat patrimonial”.
El president va reiterar davant del Papa “el compromís de les 15 ciutats amb la conservació i la defensa del seu patrimoni material i immaterial i la difusió internacional”. Luis Yeray Gutiérrez va fer entrega al Papa Francesc d'una edició exclusiva de 15 làmines amb la imatge pictòrica de cadascuna de les Ciutats Patrimoni, realitzada per un artista de cada ciutat i incloses dins una carpeta de cuir d'Ubrique serigrafiada amb el logo del 30 aniversari.
Formen part de la delegació que ha estat rebuda pel Papa, el vicepresident segon i alcalde de Segòvia (José Mazarías), així com els alcaldes de Tarragona (Rubén Viñuales) i Salamanca (Carlos G. Carbayo), que formen part de la Comissió Executiva. S'hi han sumat els alcaldes i alcaldesses d'Alcalá de Henares (Judith Piquet); Àvila (Jesús Manuel Sánchez Cabrera), Baeza (Pedro Javier Cabrera), Cáceres (Rafael Mateos), Córdoba(José María Bellido), Cuenca (Darío Dolz), Eivissa/Eivissa (Rafael Triguero), Toledo (Carlos Velázquez) i Úbeda Antonia Olivares).
El viatge dels alcaldes i alcaldesses de les Ciutats Patrimoni al Vaticà i Roma se circumscriu a la celebració del 30è aniversari de la creació del Grup, que es prolongarà fins al mes de setembre. Dins aquesta programació s'inclou el concert extraordinari celebrat el passat 8 de març a la Catedral de la Llacuna, presidit per la Reina donya Sofia, i l'organització de diferents esdeveniments com un gran espectacle amb més de 200 drones adaptat a cadascuna de les 15 ciutats monumentals; la creació del primer torneig de rugbi a les Ciutats Patrimoni, amb participació d'equips masculins i femenins; o la creació d'un programa d'espectacles en espais singulars a la llum de les veles, que comptarà amb aforaments reduïts, artistes locals i altres figures destacades de l'àmbit cultural, que oferiran experiències noves en entorns monumentals.
El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es va crear el 1993 com una associació sense ànim de lucre (declarada pel Ministeri de l'Interior d'Utilitat Pública), amb la finalitat d'actuar conjuntament en la defensa del patrimoni històric i cultural de aquestes ciutats i en el manteniment i la potenciació de determinades formes de vida que aquests nuclis històrics necessiten, realitzant projectes i propostes comunes, establint polítiques d'intercanvis d'experiències i afrontant problemàtiques comunes.