Gener 10, 2025

ajuntamentdaltvila

sinimagen

L'audiència privada se celebra aquest dissabte 13 d'abril al Vaticà.

 El president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i alcalde de San Cristóbal de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, assegura que la trobada “suposa una ocasió històrica per a les nostres 15 ciutats i el moment més destacat del programa de celebracions del nostre XXX aniversari” 

San Cristóbal de La Laguna, dijous 11 d'abril de 2024. El Papa Francesc rebrà en audiència privada els alcaldes i alcaldesses del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya amb motiu del 30è aniversari de la creació del Grup que reuneix les 15 ciutats reconegudes per la Unesco pels seus valors universals excepcionals. La trobada amb el Papa tindrà lloc el dissabte 13 d'abril, a les 9.00 hores, a la biblioteca privada del Palau Apostòlic del Vaticà, segons ho ha comunicat la Prefectura de la Casa Pontifícia.

El president del Grup i alcalde de San Cristóbal de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, ha informat avui que a principis d'any va sol·licitar a la Santa Seu que el Papa Francesc pogués rebre una representació de les Ciutats Patrimoni coincidint amb el trentè aniversari del Grup. “Finalment aquesta gestió ha donat els seus fruits, ja que el Papa ha tingut a bé no només rebre els representants del Grup, sinó els 15 alcaldes i alcaldesses en conjunt en audiència privada, fet que suposa una ocasió històrica per a les nostres ciutats i un dels moments més destacats del programa de celebracions del nostre aniversari”.

Luis Yeray Gutiérrez ha subratllat que “cal no oblidar que bona part del patrimoni monumental que atresoren les nostres ciutats està constituït per un important nombre d'esglésies, catedrals, ermites i altres exemples d'arquitectura religiosa que enriqueixen els nostres nuclis històrics, per la qual cosa per al Grup aquesta visita al Papa Francesc té un caràcter molt significatiu”.

“Des del Grup estem molt agraïts al Papa Francesc per concedir-nos aquesta audiència privada en un any especialment important per a les nostres ciutats; un any en què renovem el compromís amb la protecció del nostre llegat patrimonial, la difusió i el coneixement i l'impuls a la dimensió internacional del Grup”, assegura Luis Yeray Gutiérrez.

El president ha destacat que el Papa Francesc va participar al pregó de la Setmana Santa de Mérida, la primera ocasió en què un Summe Pontífex ha intervingut en un acte de Setmana Santa fora de la ciutat de Roma, amb un videomissatge en què animava a reviure dies que van canviar la història de la humanitat i als escenaris amb més de 3.000 anys d'antiguitat. Segons Luis Yeray Gutiérrez, “el Sant Pare és el millor ambaixador del llegat històric, cultural i religiós de les nostres 15 ciutats, on les celebracions de Setmana Santa són esdeveniments únics, que congreguen milers de persones entre residents i visitants, i que a més han estat declarades en la majoria dels casos d'interès turístic nacional i internacional”.

El president del Grup afegeix que “agraïm al Papa l'altaveu i el reconeixement que ofereix a 15 ciutats espanyoles de pau, unitat i concòrdia, que simbolitzen la defensa de valors universals. Juntament amb el Papa, comprometem tots els nostres esforços en la protecció de la cultura i el patrimoni com a referents imprescindibles d'un món on prevalguin els acords i l'entesa davant de l'hostilitat. El llegat de l'antiguitat roman viu a les nostres 15 ciutats, com un recordatori monumental que les millors armes de present i de futur amb què compta la humanitat són la cultura, la unió i el poder de la paraula. Les nostres 15 ciutats són la demostració, a través de la història i els darrers 30 anys, que el treball conjunt i l'acord contribueixen a crear un món millor”.

 

Trobada amb l'alcalde de Roma

 

En el marc d'aquesta visita, els alcaldes i alcaldesses del Grup també seran rebuts, a la tarda del mateix dissabte, per l'alcalde de Roma, Roberto Gualtieri, a la sala principal del Campidoglio. "Ens ha semblat oportú sol·licitar aquesta trobada amb l´alcalde d´una ciutat que és referència internacional pel seu extraordinari conjunt patrimonial, amb l´objectiu de compartir experiències i establir nexes d´unió entre les dues administracions", afirma Luis Yeray Gutiérrez, que agraeix la predisposició del alcalde de la capital italiana al?hora d?organitzar aquesta reunió.

"Des del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d´Espanya tenim especial interès a conèixer accions i mètodes de treball en competències que tenim en comú, com és la gestió del patrimoni històric o les diferents promocions turístiques internacionals que duen a terme actualment" , assenyala el president del Grup.

El viatge dels alcaldes i alcaldesses de les Ciutats Patrimoni al Vaticà i Roma se circumscriu en la celebració del 30è aniversari de la creació del Grup, que es perllongarà fins al mes de setembre. Dins aquesta programació s'inclou el concert extraordinari celebrat el passat 8 de març a la Catedral de la Llacuna, presidit per la Reina donya Sofia, i l'organització de diferents esdeveniments com un gran espectacle amb més de 200 drones adaptat a cadascuna de les 15 ciutats monumentals; la creació del primer torneig de rugbi a les Ciutats Patrimoni, amb participació d'equips masculins i femenins; o la creació d'un programa d'espectacles en espais singulars a la llum de les veles, que comptarà amb aforaments reduïts, artistes locals i altres figures destacades de l'àmbit cultural, que oferiran experiències noves en entorns monumentals.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya es va crear el 1993 com una associació sense ànim de lucre (declarada pel Ministeri de l'Interior d'Utilitat Pública), amb la finalitat d'actuar conjuntament en la defensa del patrimoni històric i cultural de aquestes ciutats i en el manteniment i la potenciació de determinades formes de vida que aquests nuclis històrics necessiten, realitzant projectes i propostes comunes, establint polítiques d'intercanvis d'experiències i afrontant problemàtiques comunes. Formen part del Grup de les 15 ciutats espanyoles reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat: Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza/Eivissa, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo y Úbeda.

Wpp