Gener 25, 2025

ajuntamentdaltvila

L’alcalde d’Eivissa, Rafael Triguero, i el director del Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, David Velasco, han signat un acord per seguir millorant el benestar de la gent gran a la ciutat a través de les activitats. Durant el 2023, prop de 600 persones grans han participat en les 40 activitats impulsades. En global, a Balears l’any passat es van dur a terme 746 activitats organitzades als centres en conveni i hi van participar 23.581 persones grans.

L'objectiu del conveni és millorar la qualitat de vida de les persones grans promovent programes d'envelliment actiu amb una atenció especial a les persones en situació de vulnerabilitat, basant-se sempre en valors com la dignitat, l'humanisme i la solidaritat.

David Velasco, director del Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, ha destacat: “La nostra dedicació al benestar de les persones grans d’Eivissa, especialment aquelles en situacions més vulnerables, és ferma. En aquest sentit, renovem aquest compromís compartit, unint esforços amb el propòsit clar d’enfortir i elevar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu, tenint en compte la seva heterogeneïtat. Ens esforcem per fomentar la seva integració i participació activa a la societat, contribuint així al seu desenvolupament”.

Per la seva banda, l'alcalde de l’Ajuntament d’Eivissa, Rafael Triguero, ha ressaltat: “Amb aquest conveni amb la Fundació ”la Caixa” continuarem desenvolupant el programa de Gent Gran a la ciutat i com a novetat amb aquest nou acord hem diversificat l'activitat els espais de l’Ajuntament d'Eivissa on es poden oferir les activitats destinades als nostres majors, en el esplai Can Ventosa i en el Casal el d’Igualtat, permetent oferir més activitats”. La regidora de Majors de la capital de l'illa, Sara Barbado, ha assenyalat que actualment ja s'està impartint el curs anomenat 'Viure com jo vull' de la Fundació ”la Caixa” al Casal d'Igualtat, que té com a objectiu millorar el benestar emocional de la gent gran. A més, Barbado ha explicat que el conveni és plurianual, 2024-2026, i té una proposta d'activitats i tallers que treballen aspectes com el manteniment de la salut física i prevenció de la fragilitat, foment de desenvolupament personal, millora de les competències digitals, participació social i voluntariat i creativitat i reflexió.

 

Programa de Gent Gran

 

El Programa de Gent Gran de la Fundació ”la Caixa”, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones d’aquest col·lectiu, promou projectes i iniciatives que contribueixen a sensibilitzar la societat i fer visibles les inquietuds, interessos, necessitats i desitjos de la gent gran posant en relleu els seus coneixements, fortaleses i valors en defensa de la seva dignitat.

 

Té com a voluntat i responsabilitat transferir a la societat coneixement sobre assumptes fonamentals que ens impliquen i afecten a tots com a part de la mateixa i que són afins als nostres valors de compromís, rigor, respecte i equitat, així com als nostres principis de dignitat, coresponsabilitat i bon tracte amb la gent gran.

 

Els tallers que es desenvolupen actualment als centres, de forma presencial, es divideixen en 4 línies d'actuació:

 

1. Projectes de Tecnologia de la Informació i Comunicació (TIC)

L'objectiu és utilitzar les noves tecnologies a la pràctica i l'ús quotidià.

 

2. Projectes de Participació Social i Voluntariat

Es persegueix facilitar que les persones grans puguin participar i aportar la seva experiència vital i els seus coneixements a la nostra societat, i se'n sentin així part.

 

3. Tallers de Promoció de la Salut i Benestar

La seva finalitat és promoure l'autonomia de les persones mitjançant hàbits de vida saludable que millorin el benestar físic i cognitiu.

 

4. Desenvolupament personal i cicle vital. Viure bé, sentir-se millor

Es busca promoure el desenvolupament i el creixement personal mitjançant l'aplicació d'estratègies i recursos que l'afavoreixin.

 

Entre les activitats amb professionals, els tallers d'informàtica són els més demanats juntament amb els d'àrea de salut. Els tallers de l'Àrea de Salut, i sobretot els que incorporen activitat física com el taller En forma i Entrena, continuen sent els més demanats pels centres. En aquesta línia tradicionalment hi ha més participació de dones, però s’han anat incorporant un nombre més gran d’homes. Les persones participants expressen sovint les millores en la condició física després de cursar aquest taller. Per exemple: poder lligar-se els cordons de les sabates o una millora de la mobilitat i agilitat.

 

D’altra banda, també es duen a terme tallers d’autoformació online, que es poden fer des de casa o a les ciberaules dels centres de gent gran, que continuen amb la seva missió de disminuir la bretxa digital al col·lectiu. Es tracta d’espais formatius que permeten treballar diferents àmbits segons les necessitats de cada persona pel que fa a l’àmbit tecnològic, cognitiu, social, salut, etc. Per exemple, tallers per aprendre a utilitzar Zoom i WhatsApp, posar-se en forma, alimentar-se de manera saludable, tenir un somni reparador…

 

Una de les seves iniciatives més recents ha estat l'edició d'un innovador glossari amb l'objectiu de fomentar la consciència social sobre les paraules i les expressions que promouen l'edatisme per evitar-ne l'ús. El glossari és el resultat d'un rigorós procés de recopilació i selecció de paraules i expressions edadistes facilitades per participants a les dinàmiques realitzades als centres on la Fundació ”la Caixa” desenvolupa la seva activitat.

 

Wpp