El quart tinent de batle i regidor de Neteja i Medi Ambient de L’Ajuntament d’Eivissa, Jordi Grivé, ha explicat aquest dilluns 26 de febrer, els principals canvis de l’ordenança de residus que presentarà l’Equip de Govern al ple ordinari d’aquest dijous, que passarà a denominar-se ordenança de Residus i Neteja Viària, i entre els quals destaquen l’actualització del règim sancionador, l’ampliació de l’horari per a la deposició dels residus de la fracció de rebuig i especificacions d’infraccions i de noves obligacions com la de portar una ampolla per netejar els orins de les mascotes.
“L’objectiu de les modificacions de l’ordenança de residus, que també inclourà al seu títol ‘Neteja Viària’, és comptar amb una normativa actualitzada, més clara, que inclogui les definicions de les infraccions, que estigui adaptada a la situació del municipi i que respongui a les necessitats dels nostres vesins i vesines”, ha manifestat el quart tinent de batle i regidor de Neteja i Medi Ambient de L’Ajuntament d’Eivissa, durant la roda de premsa, que ha comptat també amb la participació de la tècnica de Medi Ambient, Barbara Pohlkotte.
En concret, Grivé ha explicat que l'horari per al dipòsit de la fracció de rebuig i orgànica durant l'hivern, fins al 31 de març, será a partir de les 18 hores, dos hores abans de com està actualment fixat. A més, a petició dels comerciants de la zona del nucli antic, l’horari a l’estiu serà fins a les 2 de la matinada enlloc de les 23 hores. “A més, a la nova ordenança es contempla la possibilitat d'ampliació d'horaris mitjançant sol·licitud motivada per a establiments comercials”, ha assenyalat el tinent de batle i regidor de Medi Ambient i Neteja.
Sobre l’actualització del règim sancionador, augmenten les quanties màximes de les infraccions lleus, passant dels 600 euros als 2.000. Per exemple, dipositar una bossa de fems fora del contenidor és una infracció lleu que implicarà ara una sanció de 2.000 euros, així com tirar una burilla a la via pública.
A més, la proposta d’ordenança de Residus i Neteja Viària que es presentarà al ple d’aquest dijous inclourà una actualització dels residus contemplats en el servei de recollida municipal que suposa afegir els residus domèstics perillosos per a garantir que no contaminin altres fluxos de residus de competència municipal com a piles i acumuladors, els RAEEs (residus aparells elèctrics i electrònics generats en el domicili), fracció tèxtil i oli de cuina generat en domicilis privats.
Per acabar, Grivé ha explicat que es crearà un registre obligatori per a productors singulars,és a dir, aquells que, a causa de la seva activitat comercial, generin més de 200 litres de residus en massa per dia i que s’especificarà de forma detallada les obligacions per a les persones usuàries del servei, introduint la jerarquia de les 3 R: Reduir, Reutilitzar i Reciclar.