Gener 13, 2025

ajuntamentdaltvila

fablab1L’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa i Formentera ja té en funcionament la nova maquinària del FABLAB adquirida per l’Ajuntament d’Eivissa. Es tracta d’equipament d’impressió 3D i alta tecnologia de grans dimensions que ha estat cofinançat per laUnió Europea a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI). 

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, el vicepresident del Govern de les Illes Balears i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes i el Director General d’Innovació, Aitor Morrás, han visitat avui les instal·lacions per conèixer de primera mà aquesta maquinària, que està a la disposició de l’alumnat de l’Escola d’Arts en horari matinal, i obert al públic en general a la tarda.

L’Espai FabLab d’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa compta amb un equip d'impressió 3D de tecnologia VAT-Polimerització; equip d'impressió 3D de tecnologia LBF; màquines d'impressió de tecnologia FFF: fil i termoplàstics, una màquina amb tecnologia Extrusor continu per pèl·lets, una altra de tecnologia de deposició per a argilles i ceràmiques i un escàner de control d'alta resolució, entre un altre equipament. 

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha agraït la labor del Govern Balear i la seva aposta per la innovació i ha assenyalat que ‘aquest FabLab ha estat tota una revolució per a la gent d'Eivissa i molt especialment per a la nostra joventut, i ens ha convertit en un referent per a totes les Illes Balears’. 

fablab3Per part seva, el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha volgut posar en valor la importància d’apostar per aquesta mena d’infraestructures i recursos per fomentar la diversificació del teixit productiu de l’illa i ha recordat que, el mes d’abril passat, la Vicepresidència del Govern va impulsar la creació d’una xarxa de FabLabs de les Illes Balears per fomentar la transferència de coneixement entre institucions i empreses de les Illes.

Eivissa és una destinació turística de renom mundial però, com a societat, hem de reconèixer que no podem dependre únicament del turisme com la nostra única font d’ingressos. Hem de cercar noves oportunitats per diversificar l’economia de l’illa i estar preparats per al futur’, ha dit el vicepresident.

El FabLab de la ciutat d’Eivissa és un projecte amb un pressupost de 800.000 euros, dels quals 500.000 són per aquestes màquines de grans dimensions a l’Escola d’Arts i Oficis i els altres 300.000 han estat pel FabLab de la plaça de sa Drassaneta. L’objectiu ha estat la posada en marxa d’aquests dos laboratoris de fabricació digital on es poden treballar totes les fases de la fabricació digital de qualsevol producte usant tecnologies de prototipat electrònic i construcció 3D, des del disseny fins a la impressió, tant de peces petites com grans, en diferents materials i per a diferents usos. Les  tecnologies de fabricació i impressió digital en 3D té aplicacions en disseny, arquitectura, enginyeria, art, oficis com la fusteria, forja, metal·lúrgia, lampisteria així com en el sector de la moda,  l’educació i la medicina entre d’altres. 

El projecte també compta amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears a través d’un conveni signat l’any passat entre l’Ajuntament d’Eivissa i la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB).

fablab4

Wpp