Gener 20, 2025

ajuntamentdaltvila

hackathonL'Ajuntament d'Eivissa, el Govern balear, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i entitats ecologistes, han presentat aquest dilluns el 'Hackathon Createc'22. Innovant per a salvar a les sargantanes', una trobada oberta a professionals, investigadors i estudiants amb coneixements en programació, robòtica, disseny i impressió 3D, destinat a buscar solucions intel·ligents per a la millora dels sistemes de captura de les serps i les formes de preservació de la sargantana pitiusa.

El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Aitor Morrás, ha donat a conèixer la iniciativa en el FabLab d'Eivissa, al costat de Víctor Colomar, coordinador de la Unitat de Control de Fauna del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) de la Conselleria de Medi Ambient, i Agnès Vidal i Vicedo, membre del GEN, en representació de les associacions participants: GEN, Amics de la Terra, Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) i Ibiza Preservation.

El tinent d'alcalde Aitor Morrás ha explicat que ‘el Hackathon és una marató on es reuneix gent de diferents disciplines i diferent tipus de coneixement per a intentar solucionar un problema que té la societat, sigui social o mediambiental. En aquest cas, dins de Createc, el Districte 07800 ha decidit convocar el concurs del Hackathon per a innovar per a salvar les sargantanes’, ha afirmat Morrás.

El regidor ha informat que la marató es prolongarà durant 7 dies, del 30 de setembre al 6 d'octubre, i que es podrà participar de manera presencial o telemàtica. El treball d'equip es durà a terme en les instal·lacions del FabLab d'Eivissa i de Districte 07800. L'edil ha convidat a tota la ciutadania que vulgui aportar les seves idees al fet que ‘s'acosti als diferents equips que es conformaran’. En aquesta línia ha destacat que no fa falta tenir un coneixement ‘molt excessiu’ per a participar perquè "del que es tracta és que el grup es pugui beneficiar del coneixement de tots i de totes".

El coordinador de la Unitat de Fauna del COFIB, Víctor Colomar, ha assenyalat que ‘els prototips que puguin sortir d'aquestes jornades ens podrien servir per a capturar serps d'una manera més eficient i conservar millor les nostres sargantanes’.

Agnès Vidal, membre del GEN i representant de les associacions participants, ha recordat que ‘el control de serps és una cosa de tots’ i ha remarcat que del Hackathon podran sortir ‘iniciatives molt interessants que ajudin tant als voluntaris com als tècnics a facilitar-nos aquest treball per a controlar la proliferació de serps’.

La iniciativa s'enfoca en 4 reptes perquè els equips participants es desafiïn i desenvolupin idees innovadores i solucions de base tecnològica:

1. Disseny de trampes intel·ligents per a serps.
2. Esquer substitutiu de ratolí.
3. Trasllat i mètode d'avís per a paranys col·locats en llocs de difícil accés (transport de gàbies mitjançant drons i avisadors de captura).
4. Millora d'hàbitats urbans i zones públiques per a sargantanes.


En el primer dels reptes, el disseny de paranys intel·ligents per a serps, es busca augmentar la selectivitat, l'efectivitat dels recursos i la millora del benestar animal per a eliminar tota captura no diana, és a dir, animals que no siguin serps. També es busca reduir el temps entre la captura i revisió de parany.

Per a això, es plantegen com a possibilitats de millora la creació de paranys amb una porta d'entrada petita i un circuit amb dos sensors que seleccionin la presa; càmeres de vídeo per a decidir que la porta es tanqui o romangui oberta depenent del tipus d'animal que hagi entrat, i tot de manera remota i sense intervenció humana. També es planteja la creació d'una gàbia parany amb receptacle extraïble que permeti el transport de la colobra viva de manera segura, fins i tot a través de dron.

Per al segon repte, substituir al ratolí com a esquer, es considerarà especialment interessant trobar un esquer químic que imiti la seva olor, o fins i tot l'olor d'un cau. També la utilització de la temperatura o la humitat per a atreure a les serps, ja que tant a l'estiu com a l'hivern busquen zones on les temperatures no siguin extremes, el mateix que la humitat a l’estiu.


Per al tercer repte, el trasllat de paranys col·locats en llocs de difícil accés, es proposa la creació de prototips de gàbies que puguin ser transportats per drons a més d'avisadors de captures per a minimitzar el nombre de gàbies a revisar al llarg del temps.


El quart repte és la millora d'hàbitats urbans per al refugi de les sargantanes i
dona prioritat a la creació de mobiliari urbà perquè puguin escapar dels depredadors i de les inclemències meteorològiques, mitjançant el disseny de jardineres, bancs de parc, vorades de vorera, murets, falses pedres decoratives, bases de fanal, entre altres.


Les millors idees es donaran a conèixer en la clausura de Createc Pro el divendres 7 d'octubre i es podran desenvolupar en el FabLab d’Eivissa.

La participació està oberta a professionals, investigadors i estudiants amb interès en el sector mediambiental i desenvolupament tecnològic i coneixements relacionats amb la programació, robòtica, disseny i impressió 3D.

Els equips participants comptaran amb el suport i assessorament d'experts en biologia de colobres, biologia de sargantanes, informació sobre mecanismes de parany ja existents per a tenir una base sòlida sobre la qual treballar.

En el Hackathon participaran experts de la Conselleria de Medi Ambient a través del COFIB, l'Associació Amics de la Terra, Ibiza Preservation Fund, Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) i GEN; experts en biologia i enginyeria de la UIB, en creació i disseny de l'Escola d'Arts i Oficis, i en desenvolupament, d'Eivissa Token i The Hub.

Les inscripcions es poden realitzar en el correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i al telèfon 971 397533 fins al 29 d'octubre.

Wpp