L’Ajuntament d’Eivissa inicia la revisió, durant els pròxims 6 mesos, d’un total de 23.715 habitatges del municipi amb l’objectiu de revisar el padró municipal i elaborar un nou cens d’habitatge del municipi. Els treballs els durà a terme la Fundació Universitat i Empresa de les Illes Balears (FUEIB), per un total de 479.613,14 euros.
El tinent d’alcalde d’Habitatge, Aitor Morrás, i la Investigadora Postdoctoral en Geografia Crítica Urbana, directora del projecte del Cens d’habitatge, Sonia Vives, han presentat avui el servei d'assistència tècnica i consultoria per a la realització d’aquestes tasques.
Amb aquest estudi també s’analitzaran les desigualtats socials provocades per la lògica immobiliària actual i s'elaborara un informe de cartografies sobre la situació actual de l’habitatge.
El tinent d’alcalde d’Habitatge, Aitor Morrás, ha explicat que 'el que es pretén és tenir dades de cada un dels habitatges per a saber què passa en cada casa i, dins dels objectius, mobilitzar diferents habitatges que estiguin buits, cap al lloguer anual, una de les funcions que tindrà l'oficina integral de l'habitatge que s'obrirà en poc temps’. En aquest sentit, ha recordat que ' l'habitatge és un dels grans problemes que preocupen a la gran majoria dels residents i amb aquesta actuació es busca conèixer, amb la màxima exactitud possible, què succeeix en cada zona per realitzar polítiques actives que donin solucions'.
El regidor d’Habitatge ha recordat que 'el que ja sabem és que de gairebé 24.000 habitatges registrats a la ciutat d'Eivissa, gairebé 6.000, un 25% per cent està sense cap persona empadronada. Molts d'aquests habitatges es localitzen a zones com els barris de la Marina, Dalt Vila o la zona de Marina Botafoch. Pot haver-hi diferents situacions: que siguin segones residències, que estiguin desocupades, que no tinguin persones empadronades o que estiguin dedicades al lloguer turístic il·legal’.
El treball de camp el realitzarà un equip de 13 enquestadors de la FUEIB acreditats per l’Ajuntament d’Eivissa i coordinats per tècnics. Des de l’Ajuntament s’ha demanat col·laboració per part de la ciutadania per poder recabar aquests dades porta a porta.
La Investigadora Postdoctoral en Geografia Crítica Urbana, directora del projecte del Cens d’habitatge, Sonia Vives, ha assenyalat que ‘cada un dels enquestadors tindrà assignada una zona i treballará amb una aplicació que permet sincronitzar informació que ja teníem – referencies cadastrals dels habitatges geolocalitzats i el padró d’habitatges- així com les dades que es recullin al camp. A més, tindrem les respostes dels qüestionaris que faran els enquestadors, el que permetrà saber els habitatges que ja estan revisats i així els tècnics elaboraran la ruta més eficient per als enquestadors cada dia’.
El temps previst per a realitzar totes aquestes actuacions és d’un any.
La FUEIB també elaborarà un informe parcial amb les dades obtingudes del primer cens porta a porta realitzat, amb els habitatges on no consta cap habitant en el padró i realitzarà un informe que expliqui l'estat actual de l'habitatge a la ciutat d'Eivissa i les relacions socials que es generen a través de la intensificació de la comercialització turística de l'habitatge en el municipi.