El Pla Municipal sobre Drogues (PMD) de l'Ajuntament d'Eivissa i la Policia Local d'Eivissa han posat en marxa de manera conjunta un programa d'educació viària dedicat a conscienciar a la joventut sobre els perills del consum d'alcohol i altres substàncies en la conducció.
Els continguts estan enfocats a l'alumnat de 4t d'ESO i de 1r i 2n de Batxillerat i es desenvolupen en tres sessions a càrrec dels tècnics del PMD i d'agents de la Policia Local.
Els programes són diferents per a cada curs i les sessions ofertades pel PMD es treballen a través de presentacions dinàmiques, visionat de vídeos i debats oberts que conviden a reflexionar.
Així, el programa per a 4t d'ESO ‘Introducció a les Drogues i Educació Viària’ preveu que l'alumnat pugui adquirir coneixements bàsics per a actuar de manera saludable davant la problemàtica del consum de drogues i la conducció.
Per a això, els i les joves adquireixen coneixements per a identificar i prendre decisions davant el consum d'alcohol i altres substàncies, i també analitzen la classificació de les drogues segons els efectes al Sistema Nerviós Central (SNC).
A més, adquireixen eines per a assimilar, relacionar i interpretar els efectes de les drogues sobre la persona, analitzen l'autocontrol personal i social, debaten mites sobre les drogues i realitzen una anàlisi sobre els riscos associats al consum d’alcohol.
En els continguts sobre la conducció, l'alumnat aprèn la normativa, rep ensenyaments sobre els efectes del consum d'alcohol en la conducció, i sobre les conseqüències i lesions dels accidents de trànsit.
En aquest cas, reben tres sessions d'una hora de durada, dues impartides per la Policia Local i una pels tècnics del PMD.
Per als i les de 1r de Batxiller, el programa es basa en el còmic ‘Una nit de festa’ i aporta ensenyaments sobre els efectes de l'alcohol i altres drogues en l'organisme, sobre la conducta i la conducció, així com la reducció de riscos.
Per a això, els continguts ensenyen la definició i classificació de les drogues i els conceptes relacionats com a tolerància, dependència, sistema nerviós, tipus de consum, entre altres.
També reflexionen sobre les conseqüències relacionades amb els consums i aborden els mites sobre les drogues; analitzen els efectes i conseqüències de la mescla de substàncies en l'organisme, i practiquen algunes habilitats d'oposició.
A més, l'alumnat aprèn a reconèixer els riscos del consum d'alcohol i altres drogues, i aborda algunes maneres de reduir-los.
Sobre la conducció, el programa ajuda a identificar diferents alternatives a conduir sota els efectes de l'alcohol i proporciona informació bàsica sobre educació viària. També aborda els efectes del consum sobre la conducció i com funciona el permís per punts.
Per als i les joves de 2n de Batxiller el programa es denomina ‘Drogues i Conducció’ i cerca que l'alumnat adquireixi coneixements sobre els efectes de les drogues en la conducta i en la conducció, sobretot referent a l'alcohol i la marihuana.
Per a això, els continguts també busquen ensenyar els conceptes relacionats amb tolerància, dependència, sistema nerviós, tipus de consum, entre altres, i reflexionen sobre les conseqüències relacionades amb els consums de drogues.
També analitzen els efectes i conseqüències de la mescla de substàncies en l'organisme; ensenyen a reconèixer els riscos del consum d'alcohol i les maneres de consumir-lo, com per exemple, el botelló, alhora que aborden algunes maneres de reduir-los.
En l'apartat de conducció, el programa aborda a més la velocitat i les distraccions al volant, i el consum de substàncies com a causa directa dels accidents i els seus resultats.
Per a 1r i 2n de Batxillerat, les tres sessions també seran d'una hora de durada. En tots dos casos, dues sessions seran a càrrec dels tècnics de PMD i una a càrrec de la Policia Local.