Novembre 12, 2024

ajuntamentdaltvila

Jornades Locals Memòria HistòricaL'auditori de Can Ventosa acollirà les III Jornades d'Estudis Locals de Memòria Històrica Dones Represaliades, els dies 22, 23 i 24 de novembre, organitzades per l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera (AHEiF).

Aquesta nova edició, dedicada a les dones represaliades pel franquisme, retrà homenatge a la historiadora Margalida Capellà Fornés, autora del llibre ‘Dones republicanes’.

El regidor de Cultura, Pep Tur, ha dit que ‘les Jornades de Memòria Històrica són una oportunitat que renovam any rere any per a conèixer aquell tram de la nostra història que durant dècades va estar silenciat i que ara ens queda la feina d‘explorar i investigar la nostra història dins l'àmbit balear. A més enguany les Jornades estan dedicades a les dones represaliades, estem parlant d’una doble visibilització d’aquells fets ocults per la història oficial durant massa temps i del paper que les dones han jugat en el conflicte i en la repressió durant la guerra civil’.

Les jornades comptaran amb la participació dels màxims especialistes de les Illes Balears que han investigat sobre dones represaliades i amb la periodista, Carmen Barrios, autora quatre llibres amb relats de dones víctimes del franquisme.

El cicle de conferències començarà el dilluns 22 de novembre a les 20.00 hores amb la fotoperiodista i investigadora Carmen Barrios, encarregada d'obrir la jornada amb la seva exposició 'Les dones durant el franquisme: històries de lluites i resistències'. Li seguirà l'investigador i periodista, Antoni Tugores, amb una ponència sobre 'Les cinc sanitàries assassinades a Manacor i dues dones aparegudes a les fosses de Son Coletes'.

El dimarts 23 de novembre serà el torn del doctor en història David Ginard Feron, amb la conferència 'Matilde Landa (1904-42): compromís polític, repressió i memòria', seguit per l'investigador i professor de secundària, Manel Suárez Salvà, que abordarà el cas de 'Juana Vaño Morales, la primera dona trobada en una fossa comuna a les Illes Balears'.

El dimecres 24 de novembre, últim dia, intervindran la biòloga i educadora, Maria Galludo, amb la ponència 'La història que la meva àvia em va contar. Maria Guasch Tur', seguida pel llicenciat en geografia i història, Josep Portella Coll, amb la ponència 'Tres dones, ferides de la postguerra’.

Les jornades d'Estudis Locals de Memòria Històrica estan dedicades a un tema cada any. Les primeres van abordar les fosses comunes, les segona edició va estar dedicada als jueus i als nazis, i ara arriben les terceres jornades per a tractar la qüestió de les dones represaliades.

PROGRAMA:
Dilluns 22

19.45: Inauguració Jornades
Carmen Barrios. Las mujeres durante el franquismo: historias de luchas y resistencias.
Toni Tugores. Les cinc sanitàries assassinades a Manacor i dues dones aparegudes a les fosses de Son Coletes.
Dimarts 23
David Ginard Feron. Matilde Landa (1904-42): compromís polític, repressió i memòria.
Manel Suárez Salvà. Juana Vaño Morales, la primera dona trobada a una fossa comuna a les Illes Balears.
Dimecres 24
Maria Galludo. La història que la meua àvia em va contar. Maria Guasch Tur
Josep Portella Coll. Tres dones, ferides de la postguerra
21.15: Cloenda Jornades

Wpp