La Biblioteca Municipal de Can Ventosa dedica el mes d’agost a l’escriptora Carmen Laforet (Barcelona, 1921 – Madrid, 2004) amb motiu del centenari del seu naixement.
Carmen Laforet va néixer a Barcelona en 1921, filla d’un arquitecte i una professora. Quan tenia dos anys la família es va traslladar a viure a Gran Canària per motius laborals del pare i allí va viure la seua infància i adolescència.
Amb 18 anys l’autora va retornar a Barcelona per estudiar Filosofia i Lletres, i també va estudiar Dret, però mai va acabar les carreres començades. Amb 21 anys se’n va anar a viure a Madrid on va conèixer al periodista i crític literari Manuel Cerezales qui la va animar perquè prosseguís amb els seus recentment iniciats primers passos literaris.
Dos anys més tard -de gener a setembre de 1944-, va escriure la seua novel·la Nada i la va presentar al recentment creat Premi Nadal, atorgat per Ediciones Destino, reconeixement que va rebre en 1945.
Amb 23 anys, Laforet va sorprendre a tots amb aquesta obra, que passaria a la història de la literatura espanyola i universal. Nada es va imprimir fins a tres vegades el mateix any de la publicació i en 1948 la Real Academia Española la va distingir amb el Premi Fastenrath per aquesta novel·la.
Transcorreguts dos anys des del seu triomf literari, la seua vida privada també va canviar quan va contreure matrimoni amb Manuel Cerezales, amb el qual va tenir cinc fills.
Més endavant va escriure La isla y los demonios (1952), El Piano (1952) i Un noviazgo (1953), entre d’altres.
L’any 1955 va publicar La mujer nueva, amb la que va guanyar el Premi Menorca de novel·la i el Premio Nacional de Literatura. En La mujer nueva, Laforet comparteix la seua experiència de conversió al catolicisme.
L’any 1963 va publicar La insolación, primera novel·la d’una trilogia formada també per Al volver la esquina i Jaque mate, però que no va arribar a publicar.
Va recopilar relats curts en llibres com La llamada (1954) i La niña y otros relatos (1970) i un llibre de viatges sobre els Estats Units, Paralelo 35 (1965). Aquest any havia viatjat als Estats Units convidada i sobre la seua experiència va publicar aquest llibre, reeditat en 1981 amb el títol Mi primer viaje a USA. Als Estats Units va conèixer a Ramón J. Sender, amb qui va intercanviar una interessant relació epistolar. L’any 2003 es va publicar l’epistolari Puedo contar contigo, que conté un total de setanta-sis cartes.
Encara que a simple vista les seues històries són intimistes, hi ha en elles una profunda reflexió sobre la política i les injustícies socials, així com una clara perspectiva feminista.
La seua obra no és massa extensa però sí prou contundent per a convertir-se en una referència ineludible de la literatura espanyola.
Barcelona té una plaça amb el nom de Carmen Laforet. A una placa es pot llegir: ‘Va néixer en aquesta casa, font d’inspiració de la seva primera novel·la, Nada’.
Enllaç a:
· Guia de lectura en pdf