Els Ajuntaments d'Eivissa i Palma i el Consell de Menorca impulsen la rehabilitació energètica de 3.000 habitatges amb un projecte pioner estalonat per la UE. Els ciutadans d’Eivissa, Palma i Menorca disposaran d’una ‘finestreta única’ d’assistència tècnica i econòmica per rehabilitar energèticament els seus habitatges.
El projecte REGENERATE BALEARS, presentat el passat setembre de manera conjunta pels ajuntaments d’Eivissa i Palma i el Consell de Menorca, amb l’objectiu d’incentivar la rehabilitació privada d’habitatges per millorar la seva eficiència energètica i el confort dels seus habitants, ha rebut una molt bona qualificació i prop de 2 milions d’euros de subvenció europea i ja ha començat a caminar aquesta setmana amb unes jornades tècniques a Maó, per compartir les estratègies a desenvolupar.
L’objectiu principal del projecte és estimular la demanda dels ciutadans per rehabilitar energèticament els seus habitatges, oferint-los assistència tècnica i econòmica, amb una nova oficina tant a Eivissa com a la ciutat de Palma i a Menorca, amb sistema de “finestreta única” per facilitar el procés de rehabilitació als propietaris d’habitatges.
El projecte subvencionat per la UE té en compte la necessitat urgent de les Illes Balears per transformar el model econòmic depenent del turisme cap a un model més diversificat a la vegada que més sostenible respecte al Medi Ambient, amb les circumstàncies actuals de canvi climàtic i l’ús molt predominant a l’arxipèlag de combustibles fòssils. Així, la rehabilitació energètica d’habitatges per part dels ciutadans amb l’estalonament tècnic, legal i econòmic de l’administració pública tindrà un impacte econòmic al sector de la rehabilitació d’edificis, a la vegada que un benefici clar pel Medi Ambient i la Salut Pública amb la reducció d’emissions de CO2 i una millora directa del confort tèrmic dins els habitatges.
El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge de l’Ajuntament d’Eivissa, Aitor Morrás, ha destacat durant la seva intervenció a les jornades de Maó, que ‘l’impacte de REGENERATE va molt més enllà de l’estalvi energètic. Es tracta d’un projecte ambiciós, que persegueix innovar en el sector de la construcció i facilitar la
rehabilitació energètica del parc d’habitatges privat i que donarà lloc a una regeneració urbana profunda, ajudant a mitigar la pobresa energètica, a crear ocupació i a la millora del benestar a les llars’.
La duració del projecte és de 48 mesos, des de l’1 de juny de 2021 fins al 31 de maig de 2025 i el cost total del projecte és de 1.867.181,35€, finançat al 100% pels Fons Europeus. L’Ajuntament d’Eivissa rebrà 192.840,10€ per la posada en marxa de les accions a Eivissa.