L’Ajuntament d’Eivissa ha organitzat les primeres Jornades de Gènere, Policia i societat. La regidora de Policia, Rosa Rubio, la regidora d’Igualtat, Claudia Cotaina i Débora Martínez, oficial de la Policia Local d’Eivissa i Fermín Cárcel, cap de la Policia Local d’Eivissa, han presentat el programa de ponències i taules rodones previstes per a la trobada, que tindrà lloc el pròxim 19 de maig a l’auditori de Can Ventosa.
A les jornades participaran funcionàries de les diferents plantilles de Policia Local a l’illa d’Eivissa, així com agents de Palma de Mallorca i de València. Així mateix hi haurà intervencions d’experts en temes de gènere, dret i seguretat.
La regidora de Policia, Rosa Rubio, ha explicat que ‘amb aquestes jornades es vol donar veu a les professionals que varen ser pioneres a les policies de la nostra illa així com a les que avui en dia continuen amb la seva vocació. La incorporació de les dones als cossos de seguretat pública, en general, ha estat més lents que a altres sectors i l’objectiu aquí és analitzar aquest desequilibri i conèixer l'evolució d'aquesta problemàtica per tal d'incorporar nous plantejaments i noves perspectives basades en recerques amb dades contrastats’.
Per la seua part, la regidora d’Igualtat, Claudia Cotaina, ha assenyalat que aquest és ‘un esdeveniment important que vol posar en valor el paper de les dones policia a aquest àmbit professional, tradicionalment ocupat pels homes. Comptarem amb unes intervencions de luxe amb les quals aprendrem molt i que esperam serveixen per a l’anàlisi, la millora, la reflexió feminista col·lectiva i individual’.
Fermín Cárcel, cap de la Policia Local d’Eivissa ha recordat que ‘a la plantilla d’Eivissa tenim 13 dones d’un total de 91 efectius, que representa un 14,2%, estan per damunt d’altres cossos com Policia Nacional 12% o Guàrdia Civil que és un 7%, però encara estam llum del 21% dels Mossos d’Esquadra i del 30% que hi ha a altres països europeus com Holanda o Suecia’.
Per finalitzar, Débora Martínez, oficial de la Policia Local d’Eivissa ha dit que ‘crec que la trajectòria de la dona en el món policial ha avançat molt. Es pot dir que estem en igualtat de condicions i que els companys ens han acceptat com mereixem. Encara que sí que és cert que es necessiten més dones. Ens queda l'àmbit de continuar superant-nos en tema ascensos i estic segura que continuarem avançant en aquest camí, perquè ens el mereixem i el vam demostrar cada dia’.
Les jornades s’iniciaran a les 10 hores amb dues taules rodones que serviran per extreure, des de l'experiència professional, idees de millora, una sobre els inicis de les dones a les policies locals de l’illa d’Eivissa i a les 12.30 hores, una altra on es parlarà sobre ‘La desigualtat de gènere a la pràctica. El dia a dia de les dones policia’. Les propostes d’aquestes taules es redactaran i s’enviaran a l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears.
A les ponències s’abordaran també algunes de les principals problemàtiques que pateix la societat actual com és la violència de gènere. A les 13 hores, Paz Llòria, professora titular de Dret Penal a la Universitat de València donarà una ponència sobre ‘La investigació de la violència de gènere per les policies locals’.
A les jornades també es vol conèixer les noves perspectives i tendències que s'estan desenvolupant a la resta de plantilles de policies, així com alguns projectes de recerca que s'han realitzat i que donen informació sobre com incorporar més dones a les policies o, d'altres sobre el rol dels homes i dones a la cultura policial. A les 17.30 hores, Bernat Vivolas, tècnic de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya parlarà de ‘Com incorporar més dones a la policia? Estat de la qüestió i propostes de futur’.
Lola Vallés, responsable de Recerca de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i professora de la Universitat de Barcelona, parlarà a les 18.15 hores, del rol de les dones i dels homes en la identitat i la cultura professional de la policia.
Per a finalitzar les jornades es comptarà amb la visió i participació de dues comissàries de diferents policies locals, Estefania Navarrete de Palma i Antonia Barceló, de València, què aportaran la seva visió professional i com s'ha anat evolucionant dins dels cossos de seguretat amb la xerrada ‘Desigualtat de blau i sostres de cristall’.
L’entrada a les jornades és gratuïta prèvia reserva a la web de l’Ajuntament www.eivissa.es.
Aquesta activitat està finançada pel Govern de les Illes Balears, a través de l'Institut Balear de la Dona i pel Ministeri d'Igualtat, Secretaria d'Estat d'Igualtat i Contra la Violència de Gènere.
Enllaç a:
· Cartel de las Jornadas
· Programa de les Jornades