L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, i la regidora d’Igualtat, Clàudia Cotaina, han presentat el monòlit que visibilitza el 8 de març, dia internacional de les Dones.
A l’acte també hi han assistit les associacions feministes del municipi, Emprendada Feminista, Dones progressistes, Sa clau de l’Armari, Nius i Metges del Món, així com el president de l’Associació de veïns des Clot, Pepe Pérez.
L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha dit que el d’avui ‘és un homenatge al moviment feminista i a totes les dones que han lluitat i que segueixen lluitant pels drets de les dones en tots els àmbits i al llarg de la història.
Volem donar progressivament major visibilitat a les dones i al feminisme en els espais públics i reparar aquesta invisibilitat a la qual han estat sotmeses les dones al llarg de la història’.
El Dia internacional de la Dona es commemora cada 8 de març i recorda la lluita de les dones per la seua participació en la societat i la seua emancipació, en peu d’igualtat amb els homes.
El punt de partida va ser la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes de Copenhage de 1910, on Clara Zetkin va proposar el Dia internacional de la Dona treballadora, en un context en el qual el sufragisme era la lluita més present del feminisme.
Més endavant, el 1972, les Nacions Unides varen declarar l’any 1975 com l’Any internacional de la Dona, i el 1977 va convidar els Estats a declarar un dia com a Dia internacional pels Drets de la Dona i la Pau internacional.
L’origen d’aquest Dia té com a base fets tràgics i reivindicacions de les dones obreres, com les protestes del 8 de març de 1857 de les treballadores tèxtils de Nova York, que denunciaven les precàries condicions de treball i reivindicaven una limitació en l’horari i la fi del treball infantil; o les nombroses vagues i manifestacions que es varen succeir des de llavors (com la vaga de les camiseres de 1909); o l’incendi de la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist de Nova York el 25 de març de 1911, en el qual varen morir 123 dones i 23 homes.
Per la seva banda, la regidora d’Igualtat, Clàudia Cotaina, ha afirmat que ‘per tot això, el 8 de març no és una celebració festiva, sinó un dia de reivindicació i de lluita feminista per acabar amb l’opressió per raó de sexe que patim les dones en tots els àmbits. Amb la col·locació d'aquest monòlit volem destacar la importància de comptar amb espais públics que portin el nom de dones o que estiguen dedicats a col·lectius de dones, moviments feministes i dies destacats per al feminisme. Sabem que la visibilització és un element molt important en les polítiques públiques d'Igualtat i ha de ser un eix vertebrador d’aquestes’.
El monòlit ha quedat instal·lat als jardins de la plaça del 8 de març, ubicada davant del col·legi de sa Bodega. El monòlit inclou el següent text: 'Perquè varen ser, som. Perquè som, seran'. En homenatge a les dones que ens han precedit, injustament tractades per la història, constantment oprimides. A totes les dones que contribuïren als drets i la igualtat que tenim avui.
L’Ajuntament d’Eivissa disposa d’altres espais públics que porten nom de dona, com el carrer de la practicant Maria Marí Guasch, carrer de les Brodadores, carrer de les Cosidores, carrer de l'escriptora Pepita Escandell, carrer de la mestra Antònia Riquer Escandell, carrer de la professora Llanos Lozano, carrer de la periodista Conxa García Campoy entre d’altres.
Aquesta activitat està finançada pel Govern de les Illes Balears, a través de l'Institut Balear de la Dona i pel Ministeri d'Igualtat, Secretaria d'Estat d'Igualtat i Contra la Violència de Gènere.