La Biblioteca Municipal de Can Ventosa dedica el mes de maig a l’escriptor Ferran Torrent Llorca (València, 1951), amb motiu del 70è aniversari del seu naixement.
Torrent Llorca compagina les tasques d'escriptor i periodista. Va escriure la seua primera novel·la, La gola del llop (1983) en col·laboració amb Josep Lluís Seguí. L'any següent va publicar No emprenyeu el comissari, que va marcar l'inici del seu èxit com a autor de novel·la negra. Actualment aquesta obra continua sent una lectura recomanada als instituts. Els seus personatges centrals apareixeran novament en les següents novel·les, Penja els guants, Butxana (1985), Un negre amb un saxo (1987), premi dels lectors d'El Temps del 1988, Cavall i rei (1989) i L'any de l'embotit (1992).
L'any 1994 va sortir publicada l'autobiografia novel·lada Gràcies per la propina, premi Sant Jordi de novel·la del mateix any. Va continuar la seua producció amb títols com ara La mirada del tafur (1997), Semental, estimat Butxana (1997), escrita juntament amb Xavier Moret, L'illa de l'holandès (1998), Cambres d'acer inoxidable (2000) i La vida en l'abisme (2004), que es va publicar simultàniament en català i en castellà, i va quedar finalista del premi Planeta.
Amb la novel·la Societat limitada (2002) va rebre els premis Joan Crexells de narrativa (2002), Premi Nacional de la Crítica (2002), Crítica Serra d'Or (2003) i Crítica de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (2003). Aquesta novel·la va iniciar una trilogia dedicada a les trames de corrupció i els jocs d'interessos entre la classe política, l'empresarial, els caps de la policia i els periodistes a la ciutat de València, que va continuar amb Espècies protegides (2003) i Judici final (2006). Després va publicar Només socis (2008), Bulevard dels francesos (2010), Ombres en la nit (2011), Caminaràs entre elefants: un retrat de Mònica Oltra (2013), Un dinar un dia qualsevol (2015), Individus com nosaltres (2017), i Poder contar-ho (2019).
També cal fer esment de Tocant València (1995), on a través de diverses cròniques, reportatges, entrevistes i articles va donar la seua visió sobre la societat valenciana; i un llibre a mig camí de la narrativa i el llibre de viatges, Living l'Havana (1999).
Pel que fa al teatre, juntament amb Carles Alberola va escriure les obres inèdites O tu o res, que es va estrenar a Albalat de la Ribera el 1991, i Nit i dia, que es va estrenar a València el 1993.
Tal i com es destaca a a escriptors.cat, Torrent té un estil personal, un llenguatge directe i incisiu, i unes dosis d'humor que donen coherència als argots del gènere. Ha participat també en la redacció de guions per a ràdio, televisió i cinema. En la seua tasca a la premsa escrita col·labora amb articles i cròniques per a la premsa escrita, com El País, El Periódico, El Punt Avui, i participa esporàdicament en debats en diverses televisions públiques. Des de fa anys col·labora al programa La primera pedra de l’emissora de ràdio Rac1.
Quatre de les seues novel·les han estat adaptades al cinema: Francesc Bellmunt va adaptar i dirigir Un negre amb un saxo (1989) i Gràcies per la propina (1997); Sigfrid Monleón va adaptar i dirigir L'illa de l'holandès (2001), que va guanyar entre d'altres el premi Goya al millor guió adaptat del 2002; i Ventura Pons va adaptar i dirigir La vida abismal (2007). La seua obra està traduïda a l'alemany, el castellà, el francès i l'italià.
Ferran Torrent ha tingut contacte amb les Pitiüses en alguna ocasió. Ara fa 10 anys, va obrir els actes de celebració de Sant Jordi a Formentera, va participar en una trobada amb els estudiants de l’IES Marc Ferrer i en un col·loqui sobre la seua darrera novel·la en aquell moment Bulevard dels francesos.
Enllaç a:
· Guia de lectura en pdf