L'Ajuntament d'Eivissa presenta un vídeo sobre la floració de la Posidònia, una exposició virtual i anuncia els guanyadors del concurs de fotografia sobre la posidònia.
L'Ajuntament d'Eivissa difon un vídeo i una exposició virtual sobre la floració de la Posidònia, coincidint amb el 21 aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial. A més, dóna a conèixer els noms de les persones guanyadores dels premis del concurs de fotografia, accions totes elles en el marc del programa 'Viu la Posidònia' que inclouen la celebració d'un seminari en línia el divendres 11 de desembre en el qual GEN- GOB Eivissa presenta l'estudi sobre posidònia i fons marí, en col·laboració amb la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Eivissa.
L'alcalde d'Eivissa i president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Rafael Ruiz, ha explicat que "la sostenibilitat és un dels grans reptes que tenim al davant i l'així ho constaten les últimes dades de l'Observatori de Turisme del Grup Ciutats Patrimoni, aplicat a Eivissa. Des de l'Ajuntament d'Eivissa estem impulsant des de fa quatre anys aquest programa, que va rebre el premi Alimara de turisme sostenible, perquè estem convençuts que és fonamental la labor de visibilitat i conscienciació sobre la importància de la praderia que, sorprenentment, encara és el tresor més desconegut per part dels quals ens visiten".
Les imatges del vídeo sobre la floració de la Posidònia es van gravar en una expedició submarina, realitzada el dia 25 d'octubre, en la qual van participar experts en fotografia submarina d'Eivissa i biòlegs, entre els quals es trobaven alguns guanyadors de premis internacionals de fotografia submarina com Xavier Más o Joan Costa, al costat de biòlegs com Marisol Torres o Fernando Estarellas a més de bussejadors de l'illa com Paulo Peixoto; Javier Soto, Joan Pereyra i Simón Vila. Tots ells van immortalitzar en fotografies i vídeos de gran bellesa la floració de la Posidònia, amb l'objectiu de conscienciar sobre la importància de la planta mil·lenària, la divulgació de la riquesa en biodiversitat d'un bé natural que és Patrimoni de la Humanitat, així com la documentació de l'estat i l'evolució de la praderia amb finalitats científiques.
El resultat és un material audiovisual, que compta a més amb música original composta per Albert Oliva, músic establert a Eivissa que ha creat la banda sonora 'Viu la Posidònia' sota el títol 'Un bosc a la mar'. El vídeo resultant, que es difondrà en català, castellà i anglès, alterna imatges de vídeo amb fotografies, en les quals es pot comprovar la floració massiva de la praderia en 2020, un esdeveniment que no es produeix tots els anys.
A més del vídeo, amb les imatges cedides per les persones que van participar en la immersió, s'ha organitzat una exposició virtual que està allotjada en la pàgina web de Turisme de l'Ajuntament d'Eivissa.
La regidora de Turisme, Dessiré Ruiz, ha afirmat que "el banc d'imatges i vídeos pretén donar visibilitat a un dels espectacles més impactants de la naturalesa, que és la floració de la planta mil·lenària, considerat l'ésser viu més antic, i també el més gran, del planeta. Les imatges formen part d'aquesta exposició virtual que és una bestreta de la mostra en gran format que es podrà contemplar en un espai obert de la ciutat d'Eivissa el pròxim estiu, coincidint amb la cinquena edició del programa 'Viu la Posidònia"'.
Premis concurs de fotografia
El programa 'Viu la Posidònia' també ha inclòs un concurs de fotografies, les votacions de les quals es poden comprovar de manera transparent en la mateixa pàgina web de turisme.
El guanyador del concurs és Fernando Estarellas Calderón, amb 87 vots. El primer premi consisteix en 2 nits d'hotel per a 2 persones, un sopar per a 2 persones en un dels restaurants que participen en la promoció i 2 joies Posidònia dels artistes Elisa Pomar i Enric Majoral
La segona guanyadora és Olga Escandell, amb 77 vots. El segon premi per a la fotografia més votada consisteix en un sopar per a dues persones en un dels restaurants de la campanya i 2 joies Posidònia dels artistes Elisa Pomar i Enric Majoral.
La tercera guanyadora és Carmen Escandell Torres, amb 30 vots. El seu premi és una joia Posidònia d'Elisa Pomar o Enric Majoral.
En total han participat 32 fotografies. Tots els participants tindran com a premi 2 samarretes i 2 mascaretes 'Viu la Posidònia'.
A més, el concurs establia un premi especial del jurat per a la fotografia que consideren millor representa els valors de la campanya per la seva qualitat i pel missatge que transmet. En produir-se un empat en les votacions del jurat entre dues fotografies, s'ha decidit atorgar dos premis especials per a dues fotografies, que s'ha considerat que transmeten els valors de la campanya:
La primera d'elles, és una imatge de Maria Tur Escandell, que segons el jurat, "transmet la bellesa de la Posidònia i la força de la mar. Un mantell verd mil·lenari d'oxigen i energia. Reflecteix el que sentim en la mar d'Eivissa, quan fem snorkel o bussegem".
La segona imatge que ha empatat i obté el segon premi és d'Antònia Torres Torres. El jurat ha considerat que "transmet que la posidònia no és fems, sinó que és un tresor que ens cuida i a més és el lloc on neixen els nostres somnis".
El premi per a les dues fotografies que han aconseguit el premi especial del jurat són dues nits d'hotel i sopar per a 2 persones en un dels restaurants que participen en la promoció i 2 joies Posidònia, una d'Elisa Pomar i un altre d'Enric Majoral.
Oferta gastronòmica Viu la Posidònia
L'Ajuntament també ha difós un altre vídeo sobre l'oferta gastronòmica dels restaurants de la ciutat, inclosa dins del programa ' Viu la Posidònia´, per a promocionar l'oferta de la restauració i fer costat a un sector que s'ha vist molt afectat per les restriccions provocades per la pandèmia, així com a la Confraria de Pescadors d'Eivissa i a Peix Nostrum, que distribueix el peix amb la marca de garantia de producte local.
El programa va arrencar el 29 d'agost i s'ha desenvolupat fins avui, 6 de desembre, coincidint amb el 21 aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat. A més de l'oferta gastronòmica i les immersions, el programa ha inclòs visites en caiac a la posidònia, la visibilitat de la posidònia com a art a les botigues d'Elis Elisa Pomar, Enric Majoral i Casa Afro i a més, per primera vegada, s'han organitzat tallers pedagògics i educatius sobre la Posidònia.
Enllaç a:
· Exposició virtual
Vídeo: