Gener 07, 2025

ajuntamentdaltvila

FabLabL’Ajuntament d’Eivissa presenta el primer FabLab de l’illa, un espai de disseny i producció d’objectes en tres dimensions. Es tracta d'un projecte amb un pressupost de 800.000 euros cofinançat per la Unió Europea a través dels Fons FEDER.

L’Ajuntament d’Eivissa ha presentat aquest matí el primer FabLab de l’illa d’Eivissa, espai de producció digital i laboratori de disseny i fabricació d’objectes usant la tecnologia d’impressió 3D i les tècniques de prototipat electrònic digital, que estarà ubicat a l’edifici municipal de Sa Drassaneta i a l’escola d’Arts d’Eivissa.

La presentació ha estat a càrrec del tinent d‘alcalde de Promoció Econòmica, Aitor Morrás, el vicerector d’Innovació de la Universitat de les Illes Balears, Jordi Llabrès, la directora General d’Innovació del Govern de les Illes Balears, Nuria Riera, i la directora de l’Escola d’Art i Oficis, Marian Ferrer.

El FabLab de la ciutat d’Eivissa és un projecte amb un pressupost de 800.000 euros cofinançat per la Unió Europea a través dels Fons FEDER i consisteix en la posada en marxa d’un laboratori de fabricació digital, on es poden treballar totes les fases de la fabricació digital de qualsevol producte usant tecnologies de prototipat electrònic i construcció 3D, des del disseny fins a la impressió, tant de peces petites com grans, en diferents materials i per a diferents usos. Les tecnologies de fabricació i impressió digital en 3D té aplicacions en disseny, arquitectura, enginyeria, art, oficis com la fusteria, forja, metal·lúrgia, lampisteria així com en el sector de la moda, l’educació i la medicina entre d’altres.

El FabLab, que suposarà un impuls d'Eivissa com a ciutat productiva, començarà a funcionar a l’inici d’any a sa Drassaneta, punt de coordinació i tindrà diferents vessants i espais en formats de laboratoris on s’hi podran trobar eines per a desenvolupar projectes de prototipar electrònic i maquinària de fabricació digital on poder crear prototips funcionals, un espai educatiu, on poder rebre classes i formació especialitzada en diferents tecnologies dirigides a públics de totes les edats i un lloc de creació col·laborativa per fer possible des del mateix FabLab les idees dels usuaris en un entorn d’aprenentatge col·lectiu on tot compartin els projectes personals.

Per al tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Aitor Morrás, ens trobam davant d’un projecte innovador a l’illa d’Eivissa que permetrà ampliar opcions a molts sectors i que donarà suport a la producció local.
‘Es tracta de generar mecanismes perquè les idees i projectes de diferents sectors tinguin sortida i es converteixin, cada vegada més, en objectes sostenibles que es puguin fer servir. El Fablab d'Eivissa donarà l'oportunitat a més a qui desitgi formar-se en aquest àmbit, que pugui fer-lo sense sortir de l'illa, fet que repercutirà a la llarga en creació de llocs de feina en àmbits tecnològics i creatius i que ajudin a fomentar una economia diversificada’.

La Directora General d’Innovació del Govern de les Illes Balears, Nuria Riera, ha assenyalat que és necessari impulsar el sector de la creativitat i la tecnologia a les Pitiüses. 'Crec que cal crear un sistema de creació que ens ajudi al fet que la tecnologia, la creativitat, la innovació i l'emprenedoria tinguin l'impuls i l'ajuda que han de tenir a Eivissa. Aquí hi ha gent amb molt de potencial que fan coses de primera línia i que no s'estava mostrant perquè tampoc trobaven un espai comú. Des de la Direcció General d'Innovació estem impulsant altres projectes, un d'ells un pol de continguts digitals i audiovisual en el qual col·laborarà districte07800 i l'Ajuntament d'Eivissa' .

El projecte també compta amb la col·laboració de la Universitat de les Illes balears a través d’un conveni signat l’any passat entre l’Ajuntament d’Eivissa i la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB).

El vicerector d’Innovació de la Universitat de les Illes Balears, Jordi Llabrès, que ha participat en la presentació per videoconferència, ha destacat que ‘el FabLab serà un espai de trobada per a tota la societat: administració, acadèmia, empresa, societat i, com a tal, un espai generador d’idees que, en el cas dels laboratoris, ja surten en forma de prototips funcionals’.

La directora de l’escola d’Arts d’Eivissa ha dit que ‘per a nosaltres en aquests temps que ens han obligat a posar-nos a tots al dia amb les tecnologies, ens sembla que una iniciativa com aquesta és imprescindible a la nostra illa perquè no exisitía gens igual. A més, com a sector educatiu, ens sembla que les paraules innovació i formació formen un tandem perfecte’.

L’edifici de sa Drassaneta està en fase d'adequació de les instal·lacions, per aquest motiu la primera acció de formació del FabLab que es dura a terme serà un taller d’iniciació a la impressió 3D en el que l’alumnat aprendrà disseny i prototipatge en tres dimensions. En el taller, que consta d’una part teòrica i pràctica, es realitza a la UIB, en dos caps de setmana (divendres tarda i dissabte tot el dia, 4,5 i 11,12 de desembre), els participants podran tastar aquest aprenentatge col·laboratiu tot participant de la construcció d’una impressora 3D, dissenyar un model digital d’una peça que acabarà essent fabricada usant la impressora construïda.