Gener 08, 2025

ajuntamentdaltvila

Aitor MorrásEl regidor de Mobilitat, Habitatge i Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Eivissa, Aitor Morrás, la regidora de l’àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Palma , Neus Truyol, i la consellera d'Ocupació, Habitatge i Cooperació Local del Consell de Menorca, Cristina Gómez, han presentat aquest matí, per videoconferència, el projecte ‘Regenerate Illes Balears’ que té per objectiu regenerar energèticament 3 mil habitatges privats tot mobilitzant un mínim de 44 milions d’euros en 36 mesos a les Illes Balears.

El projecte, que es presentarà a la Comissió Europea perquè valori la seva viabilitat i finançament, suposa la participació coordinada de tres institucions de les Illes, Ajuntament d’Eivissa, Ajuntament de Palma Consell de Menorca, i, per assolir un mateix objectiu que és posar a l’abast de la població una eina que suposarà un impuls econòmic. A més, el projecte suposa la regeneració urbana, l'alleujament de la pobresa energètica, facilitació d’accés a l’habitatge i la creació d'ocupació i la millora de la salut i el benestar dels residents del municipi.

El projecte ‘Regenerate Illes Balears’ s’ha dissenyat en tres línies de feina i pretén, a la ciutat d’Eivissa, la rehabilitació en quatre anys, de 419 habitatges mitjançant accions als barris Sa Bodega, Ses Canyes, S'Hort del Bisbe, Can Partit, Sa Capelleta, Es Palmer, Can Bellet, Es Pratet i S'Alamera construïts entre 1940 i 1994.

Així mateix, el projecte preveu la creació d’una oficina-finestra única- en la qual s’oferirà assistència i acompanyament a la ciutadania, en aspectes tècnics, socials i legals per executar una rehabilitació d'habitatge correctament; finançament privat assequible i accessible per a tothom que permetrà el desenvolupament adequat dels projectes que s'han de realitzar finançant per avançat el 100 % de l'obra per tal de fer-ho accessible i a llarg termini per a tots els ciutadans, també els que es trobin en situació de vulnerabilitat o pobresa energètica i possibilitar un "Fons Social de Garantia" públic que complementi l'oferta de finançament privat que s'oferirà només a població més vulnerable socioeconòmicament.

Per al regidor de Mobilitat, Habitatge i Promoció Econòmica, Aitor Morrás, ‘amb la rehabilitació d'habitatges al municipi d'Eivissa es pretén cobrir una sèrie de debilitats que actualment es dóna i que té tant la societat com el parc d'habitatges a la ciutat i, més encara en la situació d'afecció de la COVID19. És per això que es troba necessari la inversió pública en aquest camp mitjançant subvencions que mobilitzen inversions privades’.

La regidora de l’àrea de Model de Ciutat, habitatge Digne i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Palma, Neus Truyol, ha dit que ‘és la millor acció ambiental promoguda des de les administracions públiques dins l’àmbit privat’.

Per part de Consellera d'Ocupació, Habitatge i Cooperació Local, Cristina Gómez, ‘es tracta d’un projecte ambiciós, que persegueix innovar en el sector de la construcció i facilitar la rehabilitació energètica del parc d’habitatges privat, amb la novetat de poder arribar als perfils més vulnerables, accions que ens encaminen cap a una illa més eco-sostenible, un territori descarbonitzat i una societat més inclusiva’.

Pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic, aquesta actuació sobre els 419 habitatges a Eivissa suposarà, més a més, un estalvi de 6.100.085,94 Gwh/any, és a dir 793.011 euros, minorar 1708 Tn/m2/any d’emissions de CO2, l’equivalent a 162 cotxes.