Gener 20, 2025

ajuntamentdaltvila

Festival Performance TerritoriEl Festival Internacional de Performance Art Territori celebrarà la seva primera edició del 21 al 27 de setembre a l'illa d’Eivissa.

El Festival Internacional de Performance Art Territori es tracta d’un esdeveniment dedicat a l'Art d'Acció, el qual es desenvoluparà en espais naturals, urbans, centres culturals i galeries de tota l'illa i tindrà lloc del 21 al 27 de setembre. La programació, en la qual hi haurà activitats online i presencials, participen artistes, ponents i docents provinents d'Espanya, Regne Unit, Xile, Alemanya, Mèxic i Israel.

A la presentació hi ha assistit Pep Tur, regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa i Claudia Cotaina, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Eivissa; Cristina Ribas, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sant Josep; Marisol Ferrer, la regidora de cultura de l’Ajuntament de Santa Eulària; Miquel Costa, director insular de Cultura i Isa Sanz, directora i curadora del festival Territori.

La programació del festival s'estructura en quatre blocs: un workshop, una projecció audiovisual, dues xerrades i tretze performance. La representació balear de performances incorpora a quatre artistes que es van seleccionar a entre diversos candidats de les Illes, a més d'incorporar en una de les peces a cinc alumnes de l'Escola d'Art d'Eivissa.

El workshop titulat “Cos en acció. Workshop sobre el performatiu” serà impartit per Juan Gómez Aleman i ja no té places disponibles.

La formació es durà a terme de dimarts a divendres a l’espai Cultural de Can Ventosa i es planteja com un intensiu amb l'objectiu d'acostar a les persones participants el treball d'un artista de performance mitjançant exercicis pràctics, dirigit a artistes, actrius/actors, estudiants i a totes aquelles persones que estiguin en un procés creatiu i vulguin iniciar-se en l'art viu com a expressió.

En la part d'audiovisuals, dimarts 22 de setembre a les 20 h a Can Jeroni (Sant Josep) es projectarà l'audiovisual “La utopia de la Papallona” amb la participació del seu director Lukas Avedaño, en directe des d'Oaxaca (Mèxic). Lukas Avedaño és potser l'artista més important de la comunitat Muxe, el tercer gènere dels zapotecas. La poesia, la dansa i l'antropologia són l'eina que utilitza per a enunciar-se i expressar-se.

En l'apartat de conferències el festival proposa dues cites. La primera impartida per Marta Mantecón, en format xerrada audiovisual, porta per títol “Del Kiss a Kiss al Bang Bang. Pioneres de l'art d'acció” i està programada el dimecres 23 de setembre a les 20. 30 h en el Centre Cultural de Can Jeroni a Sant Josep.

Marta Mantecón, des del 1999 està vinculada a l'art des de la recerca, la curaduría, la divulgació i coordinació de projectes artístics. Planteja la xerrada com un recorregut per les primeres manifestacions feministes de l'art d'acció, quan una sèrie de dones van començar a posar en dubte el model hegemònic dominant en la Història de l'Art buscant altres mitjans amb els quals expressar-se. Sota la consigna de “el personal és polític”,

La segona serà en format de xerrada performativa i la impartirà César Martínez Silva en videoconferència des de Ciutat de Mèxic i està programada per al dijous 24 de setembre a les 20.30 hores en Can Jeroni (Sant Josep). La conferència porta per títol “Cos, política i subjectivitat. Performance i pràctiques antagonistes” on César Martínez Silva ens presenta el seu estudi donis d'un punt de vista “no d'un teòric sinó donis de la perspectiva d'un soldat en el camp de batalla”, ens explicarà com el performatiu ha estat eina en la societat mexicana per a manifestar la protesta en espais públics.

Sens dubte l'apartat més nodrit del festival és el d'art d'acció, popularment coneguda com performance. Les 13 accions programades es duran a terme en diferents espais naturals, urbans, galeries i centres culturals de l'illa. La conformen artistes molt diverses quant a procedència (Espanya, Mèxic, Xile, Alemanya, Israel o Regne Unit) quant a pràctica artística, així com trajectòria.

L'art d'acció és una disciplina en la que sovint incorpora la participació o interacció directa amb el públic, la incorporació del concepte “art efímer” i d'alguna forma interpel·lar o incomodar a unes certes estructures socials.
El performance art neix en el cos de l'artista i l'audiència és també part de l'obra. L'objectiu del festival és crear un espai entre les persones creadores i públic on compartir les nostres identitats individuals des del respecte a les nostres diferències.

En motiu de les recents instruccions sanitàries derivades de la COVID-19, s'ha decidit passar algunes de les activitats presencials a retransmissions en streaming en directe.
Per aquest motiu és especialment important recordar que les activitats que si es realitzin presencialment seran d'aforament reduït i amb inscripció prèvia. En les xarxes socials trobareu les indicacions per a fer-ho en cadascun dels casos.

El festival compta amb el patrocini i finançament de les regidories de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa i la regidoria d'Igualtat de l’Ajuntament d'Eivissa mitjançant la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat, a través de l'IbDona, i del Ministerio de Igualdad, a través del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.
També compta amb el patrocini de les regidories de Cultura i igualtat de Sant Josep la regidoria de cultura de Santa Eulàlia i la conselleria de Turisme i la direcció insular de cultura del Consell d’Eivissa. Així com la col·laboració de diverses fundacions nacionals i internacionals i empreses locals.

La directora i impulsora de Territori, Isa Sanz, l’ha definit com ‘un projecte independent, un espai de trobada i d'exploració a través de l'art. Situat en un territori temporal que ens permeti convergir i entendre'ns en les nostres singulars identitats’.
Per part del regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, ha destacat que totes les accions del programa d’Eivissa s’emetran a través de les xarxes socials de l’Ajuntament degut a la situació sanitària actual a la ciutat. ‘Hem volgut mantenir el nostre compromís amb la cultura i les companyies locals i actualment aquesta serà la manera de seguir oferint a la ciutadania aquest programa cultural’.

El festival serà una cita anual i té com a objectiu ser un referent internacional en l'art d'acció i amb denominació d’origen Eivissa.

Enllaç a:
· Web del Festival Art Territori