Desembre 30, 2024

ajuntamentdaltvila

Hospital de Can MissesL’Ajuntament d’Eivissa atorgarà la Medalla d’Or de la ciutat a la l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera en agraïment per l’esforç a tots els treballadors i treballadores de la sanitat pública que han exercit durant dècades la seua professionalitat en aquest àmbit i en especial per l’atenció i coratge que han mostrat durant la pandèmia.

L’Ajuntament d’Eivissa atorgarà la Medalla d’Or de la ciutat a l’Àrea de Salut d’Eivissa en agraïment a l’esforç a tots els treballadors i treballadores de la sanitat pública que han exercit durant dècades la seva professionalitat i que han hagut d’assumir un dels majors reptes en haver de fer front a la major pandèmia que el nostre territori ha sofert en l’últim segle.

Amb aquest reconeixement, l’Ajuntament d’Eivissa vol reconèixer no tan sols la feina realitzada per tota l’Àrea de Salut durant la pandèmia sinó també tot el recorregut que ha fet l’Àrea de Salut d’Eivissa en la construcció del que és el nostre sistema sanitari públic, tant en atenció primària com en atenció especialitzada, fet que ha garantit el benestar i progrés de tota la ciutadania d’Eivissa.

Aquesta Medalla d’Or és un reconeixement a tots els estaments dins de l’Àrea de Salut d’Eivissa, Hospital de Can Misses, centres de salut i a tot el personal administratiu, de neteja, sanitari i, en general, a totes les persones treballadores del l’Àrea de Salut d’Eivissa que fan possible cada dia el funcionament d’un servei essencial com és el sanitari.

La decisió ha estat presa de comú acord i per unanimitat de tots els portaveus dels grups municipals.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha dit que la Medalla d’Or de la ciutat d’Eivissa és el màxim reconeixement que atorga la ciutat. Enguany és un reconeixement a la bona feina realitzada per l’Àrea de salut d’Eivissa i Formentera, durant aquests anys, que ha suposat que en temps tant difícils com els que estam vivint per mor de la pandèmia del coronavirus, la incidència de la malaltia hagi estat sota control i que l’atenció a totes les persones malaltes hagi estat la més adequada. Tot el personal que treballa a l’Àrea de Salut d’Eivissa és garant de la continuïtat del dret de l’atenció sanitària i sostenen amb la seva feina un dels pilars fonamentals de la societat, l’accés a la sanitat pública’.

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera es creava oficialment l’any 1987 per mitjà d’un decret d’ordenació sanitària de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquesta ordenació responia al mandat establert per la Llei general de sanitat que creava un sistema nacional de salut basat en el dret fonamental de tota la ciutadania a la protecció de la salut.

L’Hospital de can Misses s’havia començat a construir l’any 1978, recent estrenada la democràcia, per tal de substituir l’Ambulatori de la Seguretat Social que des de 1971 atenia les necessitats de la sanitat pública d’Eivissa i Formentera.
El 22 de desembre de 1981, de la mà de l’aleshores director César Hernández Soto, es produïa el trasllat de l’Ambulatori a l’Hospital de Can Misses i el 31 de gener de 1985 el ministre de Sanitat, Ernest Lluch, gran defensor de la sanitat pública, inaugurava aquesta nova infraestructura sanitària.
Per altra banda, l’any 1986 es posava el focus en l’atenció primària i establia la divisió de les àrees de salut en zones bàsiques en les quals havien de desenvolupar la seua activitat els centres de salut. L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formenterera naixia amb 4 zones bàsiques de salut: Eivissa, Sant Antoni (que comprenia els municipis de Sant Antoni i Sant Josep) Santa Eulària (que comprenia també el municipi de Sant Joan) i Formentera.
El primer centre de salut a l’illa d’Eivissa va ser el de Can Misses, vora l’Hospital, i a principis dels anys 90 es construïren els de Sant Antoni i Santa Eulària. Posteriorment es van anar ampliant les zones bàsiques fins que el 2020 culminava la transferència de la Sanitat a la nostra Comunitat Autònoma i l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera passava a formar part del Servei de Sanitat de les Illes balears (IB-Salut).

A partir d’aquest moment la Sanitat pitiüsa continua creixent i desenvolupant-se i, en paral·lel, l’atenció hospitalària s’ha anat incrementant amb nous serveis especialitzats així com la creació i inauguració del servei de l’Hospital de Formentera el 2007. Finalment, el 2015, després d’anys de construcció, es culminava el trasllat al nou edifici Gran Hospital de Can Misses.

El 2020 l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha hagut d’assumir un dels seus majors reptes fent front a la major pandèmia que el nostre territori ha sofert en el últim segle.

Els treballadors i treballadores de la sanitat pública han respost amb entrega i saber ferm protegint la salut dels pitiüsos, fins i tot a costa de posar en risc la pròpia integritat. És de justícia que la nostra societat reconegui l’esforç i coratge de totes les persones treballadores de la sanitat pública amb l’atorgament de la Medalla d’Or de la Ciutat d’Eivissa 2020, el major reconeixement que atorga l’Ajuntament d’Eivissa. L’acte de lliurament de la Medalla d’Or de la ciutat d’Eivissa tindrà lloc el 5 d’agost al baluard de Santa Llúcia.