Novembre 21, 2024

ajuntamentdaltvila

Logo ArxiuL'Ajuntament d'Eivissa celebra demà el Dia Mundial dels Arxius amb la presentació del nou logotip i les noves incorporacions documentals a la web.

L'Ajuntament d'Eivissa celebra demà 9 de juny el Dia Internacional dels Arxius amb la presentació de la nova imatge de l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera i noves publicacions bolcades per a la consulta a través de la seva plataforma digital. El Dia Internacional dels Arxius se celebra en tot el món coincidint amb la creació del Consell internacional dels Arxius per part de la UNESCO, el 9 de juny de 1948.

L'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera, de titularitat municipal, és un arxiu suprainsular ja que és l’arxiu històric de les dues illes i conté informació de les dues illes del segle xii al XIX, i obert perquè es va enriquint gràcies a les donacions i adquisicions. Això fa que disposi de biblioteques i arxius privats com ara el Llegat Villangómez Llobet, l'Arxiu Isidor Macabich Llobet, la biblioteca mestre Albert i Nieto, d'Enrique Fajarnés Cardona, l'arxiu i biblioteca del notari José Cerdà Jimeno, la biblioteca Jean Serra, l'arxiu Eduardo Posada, les biblioteques de Florenci Arnan, la de Joan Palau Coma, de Mariano Llobet, la biblioteca d'Enric Ribes i l'arxiu Carloandrés entre d'altres.

L'objectiu de la celebració del Dia internacional dels Arxius és explicar l'important paper que desenvolupen els arxius com a garants de la seguretat i transparència de les administracions a més de preservar la memòria històrica de la nostra illa.

L'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera ha seguit digitalitzant i bolcant documentació a la secció Arxiu Digitalitzat de la web de l'Ajuntament d'Eivissa en un doble objectiu, per una banda facilitar l'accés a la documentació i per altra, garantir la seva conservació. Les darreres feines han consistit en el bolcat de censos i padrons amb la creació de la nova secció Censos Electorals dels ciutadans en edat de votar dels anys 1900,
1902, 1903, 1904, 1905, 1906, 1917, 1920, 1921, 1922, 1932, 1934.

A més, s'han ampliat els padrons, secció disponible, amb la incorporació dels anys 1799 (el més antic que es conserva) i el llistat d'estrangers residents a l'illa l'any 1804. Aquesta incorporació mostra el caràcter interinsular de l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera.
També s’han bolcat més d'un centenar de patents de sanitat dels anys que van de 1842 a 1856. Aquesta secció ja estava bolcada però s’han pogut inventariar més patents i s’han incorporat per a la seva consulta.

L'Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera estarà obert en horari de 8 h a 15 hores.

Enllaç a:
· Fons digitalitzat de l'Arxiu d'Eivissa i Formentera