Gener 13, 2025

ajuntamentdaltvila

Jornades familiars on lineEl programa Jornades per a Famílies de la regidora d'Educació de l'Ajuntament d'Eivissa posa en marxa tot un seguit de consells i indicacions per tal de donar idees i millorar la convivència de les famílies aquests dies a casa. 

Per aquest motiu, durant les pròximes setmanes es publicaran, a les xarxes socials i a la web de l'Ajuntament d'Eivissa, els consells i propostes per tal de millorar la convivència familiar, donar idees per planificar millor el dia i també avaluar qüestions com l'autoestima.

Per a la regidora d'Educació de l'Ajuntament d'Eivissa, Carmen Boned, 'precisament en aquests dies en què passem tota la família moltes hores a casa, hem pensat que el programa Jornades en família és més necessari que mai. La família és el primer agent socialitzador i educar bé és un repte i una responsabilitat. Amb aquests consells per a famílies el que volem és proporcionar idees, donar ferramentes i orientacions en unes setmanes en què els infants i els adolescents ho viuen de manera diferent'.

De moment s'han realitzat un total de 8 propostes com l'assemblea familiar, establiment de rutines i horaris perquè els infants se sentin segurs, fer una mica d'exercici mesclat amb els jocs, fer escolta atenta, valorar les emocions, ús de la tecnologia i les pantalles i el treball en equip per millorar el funcionament de les famílies.

Des de la regidoria d'Educació es proposa que a l'inici o al final del dia és positiu organitzar una reunió de tota família per valorar com ens sentim emocionalment i qué ens agradaria proposar per millorar. Compartir emocions ens ajudarà a tothom. A l'assemblea els més petits poden participar de la planificació dels horaris, establir el menú per menjar, repartir tasques domèstiques i proposar jocs.

Una altra proposta està relacionada amb l'activitat física, ja que els infants necessiten moure's més que les persones adultes i la seva activitat enèrgica está connectada amb el seu desenvolupament cognitiu. Es proposa que, ja que en aquest període de quarantena és normal que el temps d'ús de les pantalles augmenti de manera significativa, s'ha de fer de la tecnologia, un aliat, per això, millor descarregar jocs de moviments, balls, tutorials que ens ajudaran a la diversió.

Altres consells que s’aniràn donant estan relacionats amb la rutina i l'horari que dota la vida diària d'una estructura. Els infants funcionen millor quan les coses són predictibles. Es pot planificar l'horari en família, ja que la falta de rutina pot provocar que els més petits se sentin insegurs i irritables, ja que no sabem qué passarà.

A les idees proposades pel departament d'Educació, s'afegeix el tema de l'autoestima. L'aïllament pot afectar els infants, ja que no es poden desenvolupar en plenitud. Per a fomentar l'autoestima, s'indica que s'ha de donar responsabilitats, s'ha de fer escolta atenta quan parlin, dedicar un temps exclusiu i valorar les emocions. El joc no és una forma d'entreteniment només sinó que és un excel·lent estímul per a l'autoestima.

Altres propostes són el treball en equip en el que els infants comprenguin que si col·laboren amb la família, el dia a dia serà més fàcil per a tothom o la utilització de les pantalles.