Gener 11, 2025

ajuntamentdaltvila

Programa TEI180 alumnes de l'institut de Santa Maria reben els diplomes que els acrediten com a tutors i tutoritzats del programa de Tutoria entre Iguals que lluita contra l'assetjament escolar.

L'auditori de Can Ventosa ha acollit avui el lliurament de diplomes als 180 alumnes de 1r i 3r de l'ESO de l'institut de Santa Maria que a partir d'ara seran tutors o tutoritzats dins del programa Tutoria entre Iguals que lluita contra l'assetjament escolar.

A l'acte de lliurament hi ha participat l'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, la regidora de Benestar Social i Educació, Carmen Boned, la directora de l'Institut d'Ensenyament Secundària Santa Maria, Maria Teresa Marí, així com la delegada d'Educació, Margalida Ferrer, i la inspectora d'Educació, Maria del Carmen Dopico.

Tutoria entre Iguales és un programa de prevenció de la violència i l'assetjament escolar de major implantació a tota Espanya i un dels primers en l'àmbit mundial. I l'objectiu de l'Ajuntament d'Eivissa és que la ciutat s'integri xarxa de centre TEI, Tolerància Zero.

L'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, ha destacat que l'acte d'avui 'no és un acte qualsevol, significa un començament molt important en la vostra vida i en la vida d'aquesta ciutat. Sou un model a seguir i m'agradaria que ho tinguéssiu molt present. L'alcalde ha donat les gràcies a tot el professorat que acompanya i ajuda a tot l'alumnat, independentment de la seva situació o necessitats que tingui'.

Per a la regidora de Benestar Social, Carmen Boned, l'objectiu per part de l'Ajuntament d'Eivissa és impremtar el programa TEI a l'educació infantil i, de forma progressiva, tots els centres educatius de la ciutat per tal de treballar, conjuntament amb la comunitat educativa, en la integració escolar. 'No hi ha res més gran en una persona que ser empàtic que, bàsicament vol dir comprensió. I la comprensió és entendre a la persona del vostre costat.
Teniu una feina al davant i espero, de tot cor, que entre tots i totes, fem d'aquesta ciutat un lloc on el respecte sigui la nostra bandera i la comprensió, la vostra ferramenta'.

La directora de l'Institut de Santa María, Maria Teresa Marí, ha encoratjat a tot l'alumnat a treballar en la lluita contra l'assetjament, a ser efectius en les tutories i s'ha mostrat molt satisfeta de la implicació que ha tingut tots els cursos per a posar en marxa el programa TEI.

Durant els darrers mesos, el professorat i l'alumnat han rebut formació especifica del programa Tutoria Entre Iguals per tal de fer front a les diferents situacions d'assetjament amb les que es poden trobar, reconèixer-les i així poder actuar.

D'altra banda, durant l'acte de lliurament dels diplomes, també s'ha comptat amb una xerrada de Sergio Medialdea, conegut als anys 90 per protagonitzar l'anunci de sucs, convertint-se en 'el primo de zumosol'. Medialdea ha explicat a l'alumnat la greu experiència d'assetjament que va patir quan era adolescent i com va sobreviure a aquests fets convertint-se posteriorment en un adult valorat i reconegut. Actualment es dedica a explicar la seva experiència sobre l'assetjament, encoratjant als infants en el respecte i que denunciïn aquests tipus de conductes en els centres escolars.

Per a l'Ajuntament d'Eivissa, el programa TEI és una eina a implementar que millorarà els processos de treball des dels dos àmbits, l'educatiu i el social. Aquesta metodologia ajuda als infants i adolescents a reconèixer situacions de fragilitat, desenvolupa sentiments d'empatia i actua contra aquestes actituds, modificant les conductes no tan sols en l'entorn educatiu sinó en altres espais de relació entre iguals.

El programa TEI té els objectius de sensibilitzar a la comunitat educativa sobre els efectes de la violència i informar sobre les conseqüències personals, socials i educatives.
Facilitar el procés d'integració d'alumnes, cap a una educació inclusiva.
Crear un referent, és a dir, un tutor o tutora per a afavorir l'autoestima i disminuir la inseguretat que provoquen els espais i les situacions desconegudes i empoderar a l'alumnat com a subjecte dinàmic de la convivència, en la prevenció de la violència.