Es faran conferències, teatre, projeccions i presentacions de llibres que comptaran amb la presència d’autores com Espido Freire, Najat El Hachmi o Almudena Cid
L’Ajuntament d’Eivissa ha presentat aquest matí el programa d’actes amb els quals es celebrarà la jornada del 8 de Març, Dia de la Dona Treballadora. Enguany, des de la regidoria d’Igualtat s’ha preparat un ampli programa d’actes culturals i divulgatius que s’estendran des del 24 de febrer fins al 2 d’abril, i que inclouen presentacions literàries, xerrades informatives, música i teatre, entre altres.
Recordam que aquesta iniciativa de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Eivissa és possible gràcies al finançament de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern Balear i l’Institut Balear de la Dona, i del Ministerio de Presidencia, Relaciones con las Cortes e Igualdad, a través del Pacto de Estado Contra la Violencia de Género.
«Les manifestacions del 8 de març ha tingut un creixement exponencial, el que és un reflex dels profunds canvis i transformacions de la nostra societat. Uns canvis davant els quals no podem quedar aliens i que ens obliga a estar a l'altura de les circumstàncies», ha explicat la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’Eivissa, Claudia Cotaina, «per aquest motiu, enguany, des de l'Ajuntament d'Eivissa hem considerat que la celebració del 8 de març no havia de limitar-se només a una jornada o a una setmana, sinó que hem elaborat tot un programa d'actes pensat perquè tot el mes de març es tenyeixi de violeta».
Dins el programa d’actes destaca l’apartat dedicat a les presentacions literàries que s’efectuaran al Casal d’igualtat, ja que en total hi haurà sis actes relacionats amb escriptores que presentaren les seues darreres creacions.
Així, dijous 5 de març la pintora i il·lustradora Paula Bonet ens presentarà el seu llibre 'Roedores. Cuerpo de embarazada sin embrión'. En aquest títol, Bonet ens explica l'experiència d'haver patit dos avortaments espontanis consecutius, i on trenca el tabú de parlar d'aquesta experiència.
La següent cita serà el divendres 13 de març, dia en què rebrem a l'exgimnasta olímpica Almudena Cid, que ens presentarà la seva col·lecció de contes 'Olympia'. Aquests llibres van destinats a un públic juvenil i neixen de les vivències personals de la seva autora quan va iniciar-se en el món de la gimnàstica.
El dimecres 18 de març celebrarem una taula rodona sobre dones poetes i nova poesia, amb la participació d'Idoia Montero i Andrea Valbuena. Montero acaba de publicar el poemari 'En pleno baile' a l'editorial Penguin Random. Andrea Valbuena, per la seua banda, ha publicat poemaris com 'Si el silencio tomara la palabra' o 'Magoa', totes dues editades a Valparaíso Ediciones.
Dimarts 24 de març ens visitarà l'escriptora i periodista Nuria Labari. Autora de la novel·la 'Cosas que brillan cuando están rotas' i columnista al diari El País, Labari ens presentarà la seua última novel·la, 'La mejor madre del mundo', editat per Random House.
Els dos últims llibres que es presentaran ens arribaran de la mà de dues escriptores molt mediàtiques. Així, el 27 de març Espido Freire ens portarà el seu últim llibre, titulat 'De la melancolía'. Freire es va fer coneguda per ser l'escriptora més jove en guanyar el Premi Planeta, i des d'aleshores ha mantingut una sòlida trajectòria literària. 'De la melancolía' ha estat editat per Planeta.
Aquest cicle acabarà el dia 2 d'abril amb la presentació del llibre 'Sempre han parlat per nosaltres' de Najat El Hachmi. Autora de llibres com 'L'últim patriarca', Najat El Hachmi ens presentarà un assaig en el qual parla sobre feminisme i identitat, i denuncia les múltiples trampes i formes de discriminació que pateixen les dones.
Més enllà de les presentacions però també dins l'àmbit literari, del 2 al 17 de març la Biblioteca Municipal de Can Ventosa acollirà l'exposició bibliogràfica 'Les dones també han escrit la història'.
A més, el dijous 27 de febrer i 26 de març -darrer dijous de mes- se celebraran les dues primeres trobades del Club de Lectura Feminista. A la del dia 27 es debatran els llibres ‘Tothom hauria de ser feminista’ i ‘Estimada Ijeawele’ de Chimamanda Ngozi Adichie, mentre que el 26 de març el llibre que es comentarà serà ‘La filla estrangera’ de Najat El Hachmi.
Xerrades, música i art
Aquest programa també inclou cinc xerrades que tractaran temes molt diversos però també relacionats amb el 8 de març.
Dimarts 25 de febrer el Casal d'Igualtat acollirà una xerrada sobre igualtat salarial i bretxa de gènere, a càrrec de la sindicalista Eva Cerveiriña.
Dimecres 10 de març, amb motiu del bicentenari del naixement de Concepción Arenal, Marián Suárez realitzarà una conferència a la Biblioteca municipal de Can Ventosa en la qual ens explicarà la importància d'Arenal, humanista i considerada com una de les grans precursores del moviment feminista.
Dijous 12 de març es realitzaran dos actes al Casal d'Igualtat. En primer lloc una xerrada a càrrec de María Contreras i Jorge Gutiérrez, de l’associació Dale una vuelta, titulada 'El por(no) educa?', i en el que tractaren el paper que té la pornografia en l'educació sexual dels adolescents. Per participar en aquest acte cal inscripció prèvia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
L'altre acte serà la trobada 'Dones emprenedores. Les claus per a l'èxit' que hem organitzat en col·laboració amb Ladies Wine & Design i Eivissa Crea.
L'última xerrada serà el dissabte 14 de març, també al Casal d'Igualtat, en la que rebrem la visita de la 'tuitstar' Beatriz Cepeda, coneguda com a Perra de Satán. Autora de llibres com 'Kilo arriba, kilo abajo' o 'Es un escándalo!', és coneguda pel seu càustic sentit de l'humor, que trobem també a les seues col·laboracions a mitjans de comunicació. Cepeda oferirà una xerrada titulada 'Body Positive para empoderarte mejor'.
Durant aquest mes de març, l’escenari de Can Ventosa acollirà dues obres de teatre:
Per una banda, l'obra 'Solo son mujeres' de Carmen Domingo i dirigida per Maruxa Martos. Aquesta obra es representarà els dies 6, 7 i 8 de març.
L'altre espectacle és 'Jauría' de Jordi Casanovas i dirigida per Miguel del Arco. Aquesta obra que recrea el famós judici a 'La Manada' per la violació a una jove durant els Sanfermimes. 'Jauría' ens arriba després d'haver girat pels teatres de tot l'Estat i de rebre, l'any 2019, el premi contra la violència de gènere, en l'apartat cultural, que atorga el Ministeri d'Igualtat.
En l’apartat musical, dissabte 7 de març, en col·laboració amb el Festival Sueños de Libertad, es celebrarà un concert especial Dia de la Dona a la Plaça del Parc, que comptarà amb les actuacions de dues joves figures emergents de la cançó: la madrilenya Ede i la cantautora Marta Andrés.
Dijous 19 de març, a més, la Sala Capitular de l’Ajuntament d’Eivissa serà l’escenari de la tercera edició del Concert de Dones Intèrprets, amb Irantzu Bartolomé, Laura Boned, Eva Martínez i les alumnes del Patronat Municipal de Música.
Finalment, el programa d’actes donarà visibilitat a les dones artistes d’Eivissa amb la projecció de diversos documentals de la sèrie ‘Aiguallums’ realitzats per Enrique Villalonga. Així, es realitzaran tres projeccions els dies 4, 11 i 17 març al Casal d’Igualtat. La primera projecció comptarà amb la presència de Romaine, Daniela Cugliandolo i Nora Albert; la segona amb Ariadna Ferrer i Joanna Hruby, i la tercera projecció comptarà amb Júlia Ribas i Marta Rupérez.
Enllaç a:
· Programa complet actes Dia de la Dona