Gener 25, 2025

ajuntamentdaltvila

Confraria de Pescadors d'EivissaL'augment de la temperatura de la mar és el motiu de dispersió de les tortugues i afecta al creixement dels peixos i la Posidònia.

Més de 50 persones han participat a visita a la Confraria de Pescadors d'Eivissa, on s'ha posat en valor el treball dels pescadors i s'ha destacat el paper essencial de la Posidònia com a viver d’espècies. En aquesta jornada, inclosa dins de les activitats de l programa de turisme sostenible de l’Ajuntament d’Eivissa, Viu la Posidònia’, hi han participat avui la regidora d’Hisenda de l’Ajuntament d’Eivissa, Estefania Torres, el responsable de comercialització de Peix Nostrum, les biòlogues Marga Serra i Verónica Núñez i el cuiner Pedro Tur.

La regidora d'Hisenda de l'Ajuntament d'Eivissa, Estefanía Torres, ha donat la benvinguda als assistents a un esdeveniment que, segons ha recordat, “s'emmarca en el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni Mundial de la Posidònia i per això aquest any, l'ampli programa d'activitats del programa ‘Viu la Posidònia’, s'ha prolongat fins al mes de desembre amb l'objectiu principal de conscienciar sobre la importància d'un bé que és fonamental per al Mediterrani i la biodiversitat marina”.

El responsable de comercialització de Peix Nostrum ha explicat la labor pionera dels pescadors d'Eivissa per a garantir la sostenibilitat dels recursos amb l’etiquetatge d'espècies com la llagosta, la qual cosa permet seguir la seva la seva traçabilitat. A més, ha assenyalat que “la gran diferència entre els pescadors d'Eivissa i els de Mallorca és la quantitat de peix que treu cada dia un vaixell de arrossegament: A Eivissa pot ser entre 30 i 40 caixes de peix al dia, que no és res, perquè els pescadors d'aquí no estan obligats a treballar 12 hores ja que no hi ha subhasta. El pescador d'Eivissa sap amb antelació el que vendrà, perquè treballa sobre comanda, i aquesta és la quantitat que baixa del vaixell. Res a veure amb com treballen els pescadors de Mallorca o Alacant, per la qual cosa la nostra pesca és més sostenible per als recursos marins”.

També ha mostrat una tonyina de 50 quilos i ha explicat els complexos tràmits administratius que ha de seguir la Confraria cada vegada que es pesca un d'aquests exemplars.

La biòloga Marga Serra ha destacat que “el gran pulmó del Mediterrani és la Posidònia, comparable a l'Amazones per la quantitat d'oxigen que emet a l'atmosfera. És un viver natural de moltes espècies, una zona de cria, alimentació i refugi per a moltes espècies marines d'interès pesquer”.

En la mateixa línia, la biòloga María Fargas ha assegurat que “sense la Posidònia no tindríem el gerret, una de les espècies que més es beneficia d'aquest ecosistema, com també el calamar o la sépia. Els pescadors són els majors interessats a conservar aquest hàbitat i per això són els qui més cuiden la mar”.

Per la seva banda l’oceanògrafa, Verónica Núñez, ha explicat que “la Posidònia és un hàbitat de reproducció i també guarderia marina i hi ha espècies que directament posen els seus ous en les fulles de la Posidònia, per la qual cosa la seva funció és essencial. Els pescadors de l'illa ho saben i per això pesquen a una profunditat que no afecta a la Posidònia”.

També ha afegit que “el que sí afecta a la planta és la pèrdua de qualitat de l'aigua i el canvi climàtic, perquè cada grau que augmenta la temperatura de la mar provoca que es redueixi un 30% el volum i el pes dels peixos. Els pescadors són els primers que estan percebent aquests efectes del canvi climàtic perquè es redueix la talla dels peixos i a més s'alenteix el creixement de la Posidònia”.

Verónica Núñez ha explicat que l'augment de la temperatura de la mar és el que ha motivat el fenomen de dispersió de les tortugues i que triïn aquesta zona del Mediterrani per a les seves posades, ja que, “la temperatura d'incubació dels ous de les tortugues és el que determina el sexe”.

Verónica Núñez també ha alertat sobre la proliferació de noves espècies invasores, com el cranc blau, que amenacen a espècies pesqueres de l'illa o sobre la presència de noves algues, que també condicionen el creixement de la Posidònia, que no supera el centímetre cada any.

El punt gastronòmic de la jornada de conscienciació sobre la importància de la Posidònia i del treball que realitza la Confraria ha estat l’arròs amb pinya de col realitzat pel cuiner Pedro Tur del restaurant Sa Nansa, un dels 20 restaurants que participen en la tercera edició del programa ‘Viu Posidònia’ que conclourà el pròxim 7 de desembre i que ha inclòs activitats ambientals, propostes gastronòmiques i art.
Aquest programa va rebre l'any passat el premi Internacional Alimara a projectes que impulsen el turisme sostenible.