Desembre 23, 2024

ajuntamentdaltvila

Programa IntherwasteEl regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Eivissa, Jordi Salewski, i tècnics de l’àrea de Medi Ambient han participat al seminari del programa europeu Intherwaste, que s’està celebrant els dies 16 i 17 d’octubre a la ciutat portuguesa d’Oporto.

El programa europeu Intherwaste agrupa a cinc ciutats patrimoni -Eivissa, Cracòvia, Tallin, Porto i Còrdova- que intercanvien experiències i bones pràctiques sobre la gestió de residus als nuclis històrics. “Des d’Eivissa presentem l’embelliment dels contenidors soterrats situats darrere de la plaça del Parc, així com el projecte del ‘quarto de residus’ a Dalt Vila, on els restaurants poden deixar els seus residus i evitar treure els contenidors al carrer”, ha explicat Salewski, per a qui aquest seminari permet “compartir coneixements, idees, i treballar conjuntament en la millora de la gestió de residus en ciutats com les nostres”.

El primer projecte que s’ha presentat és la integració paisatgística dels contenidors soterrats de darrere la Plaça del Parc i situats enfront les murades renaixentistes. En aquest cas, s’ha embellit el conjunt de contenidors amb una pantalla de corten amb la silueta de Dalt Vila, integrant-la amb l’entorn. Aquesta bona pràctica està inspirada en una iniciativa similar efectuada a Oporto.

La segona iniciativa presentada és la del ‘quarto fred de residus’, inspirada en una bona pràctica efectuada a la ciutat de Còrdova. El projecte ja està redactat i es calcula que l’obra -que està pendent de licitar- tingui una durada de tres mesos. Aquest espai estarà situat al carrer de la Santa Creu, a Dalt Vila, i consistirà en un quarto refrigerat on es realitzarà la recollida selectiva de fems i que estarà a disposició exclusivament dels restaurants i vesins de la zona, que comptaran amb una targeta per accedir-hi i deixar allà els seus residus.

A més, també s’ha presentat la modificació de l’ordenança de residus que s’executarà l’any 2020, i que consistirà en la seua actualització a les normatives actuals i el foment de la reducció de residus. Recordem que l’actual ordenança és de l’any 2004.

El regidor Jordi Salewski ha destacat que altres ciutats també han adoptat bones pràctiques de la ciutat d’Eivissa, i que tres d’elles es van escollir entre més de 50 en una votació entre totes les ciutats sòcies d’aquest projecte. Entre les bones pràctiques que han obtingut aquest reconeixement està l’adaptació dels contenidors de vidre a usuaris comercials o les deixalleries mòbils.

Enllaç a:
· Tall de veu del regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Eivissa, Jordi Salewski