L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, participa a la III Conferència Internacional per a la Reducció de la Contaminació Marina produïda pels vaixells on es debat la creació d’un Àrea de Control d’emissions a la Mediterrània.
L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha participat avui a la III Conferència Internacional per a la Reducció de la Contaminació Marina produïda pels vaixells a la Mediterrània, que ha tingut lloc a la seu de la Comissió Europea a Madrid. A la Conferència Internacional hi ha participat també personal expert, responsables polítics i representants de ports, sector navilier i entitats ecologistes a nivell europeu.
Durant la Conferència, s’ha reflexionat sobre la industria del transport marítim, els impactes i a necessitat de regulació amb la presentació dels estudis sobre la matèria que s’han fet recentment. La proposta a debatre és la declaració d’un Àrea de Control d’emissions a la Mediterrània, un fet que ja ha estat regulat a altres indrets donant com a resultat unes millores immediates en la qualitat de l’aire i uns beneficis socioeconòmics importants.
Segons les dades que va donar a conèixer l’Aliança Mar Blava, la contaminació de l’aire per part dels vaixells representa fins a un 40% de la contaminació atmosfèrica de les ciutats costaneres de la Mediterrània, un fet que representa una amenaça significativa per a la salut, el medi ambient i el clima. El motiu principal d’aquesta contaminació és la deficient regulació sobre el sector i l’ús de combustibles amb alt contingut de sofre que a terra no estan permesos.
L’Ajuntament d’Eivissa va aprovar el passat mes de febrer, al darrer ple de la institució, la declaració institucional en la que es reclamava la creació d’un Àrea de Control d’Emissions a la Mediterrània, a proposta de Aliança Mar Blava. L’Ajuntament d’Eivissa es va convertir, amb aquesta aprovació, en el primer ajuntament de les Balears en sumar-se a aquest text donada la importància d’aquest fet.
En el seu discurs, l’alcalde d’Eivissa, ha explicat que el nucli històric d’Eivissa, juntament amb alguns espais naturals, estan declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de l'any 1999 i que a escassa distància del Port d’Eivissa comença la gran prada de posidònia marina que també va ser reconeguda per la UNESCO en la declaració de Patrimoni Mundial.
El fet de que el Port d’Eivissa sigui l’entrada i sortida de passatgers i del proveïment de mercaderies de l’illa, que ens fa estar lligats al trànsit marítim i de l’alta densitat de transit marítim, especialment concentrat en temporada estival, fa que es generi una contaminació constant, no només en el mar, sinó també en terra. Per aquest motiu, el fet de viure en una illa, un territori tan reduït, ens fa ser més conscients de la fragilitat d'aquest planeta, del mal constant que li estem provocant.
Al llarg del discurs, Ruiz ha afirmat que “Eivissa vol comprometre's fermament amb aquesta causa i el nostre missatge avui és molt clar:
necessitem d'aquesta iniciativa valenta, ferma, ben argumentada per a avançar en un camí clar, en l'únic camí viable” i ha destacat la implicació d’aquest equip de govern en la regulació dels fondejos a les costes i la reducció de l’ús del vehicle privat, dos punts d’actualitat a la ciutat d’Eivissa.