Gener 24, 2025

ajuntamentdaltvila

BibliomaletaPresentacions de llibres, exposicions, tallers i música ompliran l’agenda dels propers dos mesos.

La Biblioteca Municipal d’Eivissa compleix, durant aquest  mes de novembre, el 30 aniversari de la seva apertura. Un equipament que ha canviat diverses vegades d’ubicació fins a l’actual seu, a l’edifici de Can Ventosa, però que en aquestes tres dècades ha mantingut inalterada la seva missió: d’una banda difondre la cultura local i donar a conèixer els seus autors i de l’altra, estendre el gust per la lectura a tothom amb activitats de dinamització des de ben petits.

Per celebrar aquestes tres dècades, la Biblioteca Municipal d’Eivissa posa en marxa el programa ‘30 anys, 30 propostes’, amb fites com la festa que es farà el dissabte 1 de desembre a la tarda amb activitats per a tots els públics. A més, s’ha editat especialment per aquest aniversari un punt de llibre commemoratiu.

Això sense oblidar les activitats que es venen celebrant cada mes i que també s’han inclòs en aquestes 30 propostes com l'Escriptor o Escriptora del mes (Apollinaire durant aquest novembre); el Club de Lectura, dirigit per Javier Serapio i que es reuneix el primer dijous de cada mes; les sessions de contes de cada divendres a la tarda o les visites guiades dirigides als estudiants per donar a conèixer els serveis de la biblioteca, de les quals ja les properes estan previstes per aquest dijous 15 de novembre i divendres 16 de novembre.

La Biblioteca Municipal d’Eivissa va obrir les seves portes el 7 de novembre de 1988, sent alcalde Enric Mayans i sota la direcció de Fanny Tur. En aquell moment, la Biblioteca Municipal estava ubicada al carrer Castella número 19, on avui en dia hi ha el Centre de Creació Jove C-19. Disposava de 250 metros quadrats per emmagatzemar un total de 5.000 volums i oferia 92 punts de lectura (80 per a adults i 12 a la zona infantil).

Des del principi, una de les prioritats ha estat donar protagonisme a la secció de Fons Local, posant en valor les publicacions dels autors pitiusos o les obres centrades en temàtiques de les nostres illes.
Una altra línia de feina ha estat la de convertir aquest espai en un referent cultural a través d’activitats literàries, culturals i infantils d'animació a a la lectura.

El 15 de maig de 1995 es traslladà a l'Espai Cultural Can Ventosa, coincidint amb la fusió del servei municipal amb la biblioteca que mantenia La Caixa a la Via Púnica de Vila fins aquell moment. Començava una nova etapa amb més espai i més recursos.

Durant aquests 30 anys, la biblioteca ha anat adaptant el seu fons i els seus serveis als nous formats i tecnologies que han anat apareixent: els DVD i CD han deixat enrere els vídeos VHS, disquets o les cassetes; el servei wifi i els terminals connectats a internet han permès nous recursos d'informació i serveis; fins i tot en la gestió dels fons de la Biblioteca, on les fitxes catalogràfiques que abans es feien amb màquina d'escriure per guardar-les en calaixeres de fusta han donat pas al catàleg bibliogràfic que es pot consultar on-line.

Les properes activitats previstes són l’exposició de llibres de la Bibliomaleta. Cada any la biblioteca prepara una bibliomaleta d'una temàtica diferent per a oferir en préstec especial als centres d'ensenyament. Aquest any aquesta bibliomaleta conté una selecció de llibres i contes, majoritàriament àlbum il·lustrats, sobre els diferents models familiars, els costums dins cada família i les situacions que es poden viure en el sí d’aquestes, com poden ser la benvinguda d'una germaneta o germanet, la mort d'un avi o àvia etc.
El ventall d’estructures familiars ha evolucionat molt durant els darrers anys i educar en la normalització d’aquesta diversitat pot ajudar els infants a créixer amb una actitud més respectuosa i sense esquemes establerts.
La bibliomaleta va adreçada a l'alumnat d'Educació Infantil i Primària i conté 58 llibres i contes adreçats als infants, i un manual dirigit al professorat que tracta com elaborar l'arbre genealògic de les famílies.

Dimecres 14 de novembre, a les 20 h
Conferència ‘Aurore Dupin en una habitación propia’ a càrrec de l’escriptora i professora Carolina Riera.

Riera és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat Autònoma de Madrid. És autora de ‘Hebe. Leonor Izquierdo Cuevas 1894-1912’, la seva primera novel·la, i de diferents publicacions sobre l'artista Antoni Tur Costa, Gabrielet. És professora de Llengua castellana i literatura a l'IES Isidor Macabich.
Amandine Aurore Lucile Dupin (George Sand), ha estat l'Escriptora del mes d'octubre a la biblioteca amb motiu del 180 aniversari de la seva arribada a Mallorca amb Chopin l'any 1838. Dupin va ser una de les primeres escriptores en rebel·lar-se contra els prejudicis que sufocaven la condició femenina però, què queda de la seva literatura? Avui dia es reconeix, per sobre de tot, la seva obra autobiogràfica.

La resta d’activitats previstes són exposicions, presentacions de llibres, concerts, tallers infantils i un reconeixement als usuaris adult i infantil amb més numero de préstecs durant els darrers dos anys.