Desembre 22, 2024

ajuntamentdaltvila

Jornada Intherwaste a TallinL’Ajuntament d’Eivissa aportarà quatre de les 19 bones pràctiques seleccionades pel grup Intherwaste com a recomanacions per a la gestió dels residus a les ciutats Patrimoni de la Humanitat.

L’Ajuntament d’Eivissa participa en la jornada de feina Intherwaste que té lloc avui i demà a la ciutat de Tallin (Estònia). Del total de les 19 bones pràctiques aprovades pel grup a la jornada d’avui, quatre pertanyen a les presentades per l’Ajuntament d’Eivissa.

El grup de ciutats europees que formen part del Patrimoni de la Humanitat i integren el projecte comunitari Intherwaste participen en una trobada avui i demà a Tallin (Estònia) on s’ha tancat la primera fase d’aquest programa per millorar la gestió dels residus en ciutats amb importants barris històrics.
Els socis del programa han fet una tria d’un total de 19 bones pràctiques seleccionades entre les 50 que han aportat els participants, entre ells la ciutat d’Eivissa. Aquest llistat final inclou quatre de les propostes que ha presentat l’Ajuntament d’Eivissa i que s’inclouran en un dossier de recomanacions que es donarà a conèixer a la Unió Europea i es difondrà també a cada ciutat.

Les bones pràctiques que ha aportat Eivissa inclouen les deixalleries mòbils; el sistema VACRI del que disposen els contenidors de vidre per a grans productors per tal de facilitar-los el dipòsit; la recollida comercial del cartró per a grans productors i la integració estètica dels contenidors (la seva ocultació mitjançant tancats com al costat del MACE). En la sessió dels socis d’Intherwaste d’aquest matí s’ha acordat la publicació d’aquestes quatre propostes junt amb les altres 15 seleccionades.

En aquestes jornades també es planificarà la segona fase del projecte, que consistirà en implementar un pla d’acció per a cada ciutat pel període que va de març de 2019 fins el març de 2021.
En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient de Vila, Montse Garcia, ha acudit a la cita de Tallin on ha presentat les principals accions que s’escometran a la ciutat: la instal·lació d’una estança per a residus a la zona de Dalt Vila que possibiliti eliminar el punt de contenidors situat al davant del MACE i la redacció d’una nova ordenança de residus.

Al grup Intherwaste participen les ciutats de Còrdova (que lidera el projecte), Cracòvia, Porto, Tallin i Eivissa, que va entrar en substitució d’una localitat italiana i va organitzar una trobada anterior del grup, l’any passat, on es va planificar aquesta primera fase que ara culmina.  

Les ciutats patrimoni participants comparteixen problemàtiques pel fet de tenir barris històrics que demanen una especial cura en la gestió dels residus. Per això durant la primera fase es varen recollir propostes per a millorar aspectes com el dipòsit de residus, la integració estètica dels contenidors i la minimització del volum de fems que es generen.

Enllaç a:
· Web projecte INTHERWASTE