Gener 20, 2025

ajuntamentdaltvila

Confraria de PescadorsL’Ajuntament d’Eivissa concedeix la Medalla d’Or de la Ciutat d’Eivissa 2018 a la doctora Cristina Molina i a la Confraria de Pescadors d’Eivissa. La feina exemplar en favor de la salut de les dones de la doctora Molina i la defensa del sector pesquer tradicional han set els elements decisius per a la concessió d’aquests guardons.

L’Ajuntament d’Eivissa concedirà la Medalla d’Or de la ciutat, en la seva edició de 2018, a la doctora i ginecòloga Cristina Molina i a la Confraria de Pescadors d’Eivissa d’Eivissa, després d’haver confirmat l’existència de mèrits suficients per fer-los mereixedors d’aquests guardons, que s’atorgaran a l’acte institucional que tindrà lloc el dia 5 d’agost, en el marc de les Festes de la Terra.

En el cas de la doctora Cristina Molina, la Medalla d’Or reconeix la seua incansable tasca mèdica i divulgativa en favor de la salut reproductiva i sexual de vàries generacions de dones a l’illa d’Eivissa. Aquesta distinció destaca la seva feina com a impulsora i dinamitzadora del Departament de Planificació Familiar des dels seus inicis, però també la seva tasca divulgativa i la seva gran qualitat humana.

A travès del programa d’atenció ginecològica, desenvolupat durant dècades al centre de salut des Viver, la doctora Molina ha vetllat per la salut i la llibertat sexual de les dones de la ciutat i la resta de l’illa, realitzant una gran tasca que ha anat més enllà de les seves obligacions professionals.
La consolidació del departament de Planificació Familiar que va posar en marxa no tan sols ha complit amb l’objectiu de garantir l’accés universal a la salut sexual i reproductiva de les dones sinó que a més, ha ajudat a la normalització i eliminació dels perjudicis relacionats amb aquests temes, donant llibertat a les dones en la gestió del seu propi cos. Molina ha participat en nombroses conferències, tallers, taules rodones i a quantes accions de formació se li han proposat, molt especialment en totes les relacionades amb la joventut, per la qual cosa s’ha convertir en una font de referència per a diferents generacions de dones de la nostra illa.

Per tots aquests motius, l’Ajuntament d’Eivissa, en reconeixement a la seva carrera professional, la faceta divulgadora i la influència de la seva feina, concedeix la Medalla d’Or de la Ciutat d’Eivissa a la doctora Cristina Molina.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Eivissa concedirà enguany una altra Medalla d’Or a la Confraria de Pescadors d’Eivissa per la seva llarga trajectòria de defensa dels interessos del sector pesquer i la conservació d’uns valors culturals i etnogràfics íntimament relacionats amb la història de l’illa.

L’expedient de mèrits conclou que la Confraria de Pescadors d’Eivissa ha treballat pel manteniment i el foment de la pesca artesanal d’arts menors a les aigües de les Pitiüses, un tipus de pesca selectiva i respectuosa amb el fons marí. Però a més, la seva filosofia de vida i de feina ha possibilitat la creació de la Reserva Marina d’interès pesquer de Tagomago, pionera a nivell de les Balears, fent patent el seu compromís amb la conservació dels recursos pesquers; la lluita per la defensa del producte autòcton, amb la posada en marxa de l’etiquetatge ‘Peix Nostrum,  que revaloritza el seu producte, de cadena de comercialització curta, i de diferenciació amb respecte al producte que ve de fora de l’illa; i la defensa dels interessos dels pescadors enfront els canvis normatius que es produeixen, treballant per a que les particularitats de la flota que opera a Eivissa estiguin contemplades, així com la feina feta en la defensa dels llocs de pesca tradicionals front la massificació del litoral eivissenc.

La seva participació als darrers anys en la promoció de les diferents fires per a promocionar el gerret, la llagosta, el calamar o la sèpia s’han convertit en trobades populars de gran èxit, així com el més recent Concurs mariner Peix Nostrum que té lloc al Port d’Eivissa als darrers tres anys, amb el que això comporta de divulgació del producte de proximitat i la revalorització de la pesca tradicional.

L’actual Confraria de Pescadors d’Eivissa va ser constituïda el 18 de juny de 1922 amb la intenció de regular l’activitat pesquera i la venda de peix a les Pitiüses. Aquest sector ha tingut unes particularitats curioses respecte a la resta d’oficis tradicionals, sent  històricament un ofici que implicava  un aprenentatge familiar generacional. Actualment està conformada per 55 socis, amb 4 barques de bou, i l’Ajuntament d’Eivissa considera que la seva feina i implicació han de ser mereixedores del màxim guardó que atorga la ciutat d’Eivissa.