L’Ajuntament d’Eivissa posa en marxa un nou projecte per a la implantació de desfibril·ladors semiautomàtics externs en llocs públics de la ciutat. El seu desenvolupament s’iniciarà a les properes setmanes amb la instal·lació de 12 desfibril·ladors que estaran distribuïts per les zones amb més afluència de persones i a instal·lacions municipals.
Aquest projecte implicarà una inversió en el servei de subministrament i manteniment de desfibril·ladors semiautomàtics (DESA), les corresponents cabines per disposar-los i les accions de formació a la ciutadania per a que les pugui utilitzar en cas de presenciar un atac cardíac.
L’empresa adjudicatària d’aquest projecte ha estat BIOMED S.L, amb un import de 26.015 euros, que també s’encarregarà de gestionar la declaració oficial d’Eivissa com a ciutat càrdio-protegida.
El municipi d’Eivissa ja disposava de desfibril·ladors ubicats a les platges del municipi, tres més distribuïts entre Protecció Civil i Policia Local, i 6 més ubicats a les dues piscines municipals i a cadascuna de les instal·lacions esportives municipals.
La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Eivissa, Montse García, ha afirmat que gràcies a aquest projecte, ‘la ciutat d’Eivissa és una mica més segura i el fet de comptar a la ciutat d’Eivissa amb aquesta xarxa d’espais càrdio-protegits amb desfibril·ladors permetrà que inclús personal no sanitari pugui ajudar en un cas d’emergència vital’.
La mort sobtada cardíaca, com conseqüència d’una fibril·lació ventricular, és una de les principals causes de defunció als països desenvolupats. Fins fa poc, moltes d’aquestes morts eren inevitables, ja que la majoria tenen lloc fora de l’àmbit hospitalari, on les víctimes no poden ser ateses per personal sanitari equipat amb l’instrument necessari.
No obstant, la tecnologia permet a dia d’avui l’ús de cert tipus de desfibril·ladors per personal aliè a la professió sanitària i fora d’un entorn hospitalari.
Són els denominats desfibril·ladors externs semiautomàtics (DESA). El seu ús durant els primers minuts es fonamental per a la supervivència de la víctima d’una fibril·lació ventricular. Si s’aplica el desfibril·lador en menys de 3 minuts des que es produeix la parada cardíaca, la supervivència augmenta un 73% i si es produeix en menys de 5 minuts, les possibilitats arriben fins el 50%.
El desfibril·lador extern semiautomàtic està dissenyat per aquells casos de parada cardíaca que succeeixen fora dels centres hospitalaris ja que la seua senzillesa d’ús fa que el personal no mèdic el pugui manejar amb seguretat i eficàcia seguint les instruccions d’ús que facilita la pròpia màquina.
L’aparell realitza una valoració de l’activitat del cor i indica clarament quines accions s’han de portar a terme. Són ordres senzilles, directes i orientadores, ajudant a realitzar la reanimació amb èxit.
L’empresa adjudicatària també oferirà cursos de formació per a la població en general i editarà 1.400 unitats de material imprès per formar a la ciutadania en unes properes jornades divulgatives.