Gener 26, 2025

ajuntamentdaltvila

“posidonia”

L’Ajuntament d’Eivissa retorna la posidònia arreplegada durant l’estiu amb l’objectiu d’evitar la pèrdua de sorra durant els temporals d’hivern. Aquest fet ha permès amés retornar a les platges mes de 9 tones de sorra extretes durant els processos de retirada de posidònia.


La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Eivissa, Montse García acompanyada de Xisco Roig, geògraf i expert en recuperació d’entorns paisatgístics, han presentat avui les conclusions de l’estudi realitzat sobre el protocol de gestió sostenible de la posidònia aprofitant que aquests dies es retorna la posidònia que es retira abans de la temporada estival a les platges del municipi.

L’Ajuntament d’Eivissa va iniciar nous protocols de gestió sostenible de les platges el passat mes de febrer amb un nou sistema de retirada de la posidònia de les platges del municipi. Aquest protocol, inclòs dins de la gestió mediambiental de les platges iniciada aquesta legislatura, tenen per objectiu reduir al màxim la sorra que s’emporta de la platja durant el procés de neteja.
El procés va consistir en un rentat previ de la posidònia a la mar, abans de retirar-la, obrint canals a alguns punts de les platges per a que l’aigua de la mar rentés les bermes i així reduir la quantitat de sorra que es retira.

Des de l’any 2016 la posidònia que es retira de les platges es duu a un solar habilitat al barri de can Escandell amb la finalitat de que aquesta es pugui retornar a les platges, amb la finalitat de no perdre arena, a diferència del que es feia prèviament que era dur-lo a abocadors o a finques privades. Durant aquest temps, s’ha realitzat un estudi de la sorra que es retira durant els processos de neteja de les platges, a través de mostrejos realitzats tant a la zona d’acopi com a la pròpia platja durant els treballs de retirada.

Els resultats d’aquest estudi han estat que del total de la matèria retirada a l’any 2016 el 93% era sorra. En canvi de la posidònia retirada l’any 2017 amb el nou sistema de recollida sostenible, el 67% era sorra. El total de sorra que s’aconseguirà retornar a les platges amb aquest nou sistema d’acopi i retorn de la posidònia és de més de 9 tones de sorra, en concret 9.388 quilos.

Amb aquest nou sistema s’aconsegueix, a diferència de com es realitzava anteriorment, que l’arena retirada amb la posidònia, pugui tornar al seu lloc d’origen evitant la degradació de les platges.

Per a la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Eivissa, Montse García “ el fet d’incorporar una gestió sostenible de les platges del municipi implica també un major coneixement del funcionament dels processos naturals per part de l’administració i també de tota la ciutadania i empresaris turístics”

Per a Xisco Roig, expert en la recuperació d’entorns paisatgístics, “amb aquests protocols mantenim la sorra de les platges i amb la posidònia cream una primera barrera perquè els temporals no s’enduguin la sorra de la platja”.

Els treballs de retorn de posidònia a les platges s’han iniciat aquesta setmana a la platja de ses Figueretes. El procediment és senzill i consisteix en tornar a carregar la posidònia sobre els camions i traslladar-la a la vorera de la mar, on es van repartint els munts de posidònia, a la zona de batuda de l'onatge imitant les bermes que forma la platja de manera natural.
Les corrents marines van reduint aquestes bermes submergint-les e incorporant la sorra de nou a la platja de manera que, la sorra que s’extreu a l'estiu de la platja, es retorna per a que pugui ser incorporada a l'ecosistema.
D'aquesta manera es redueix l'erosió de les platges i, amb la recreació de les bermes, també es protegeix la zona emergida de la platja de l'arribada de forts temporals.
Aquesta tasca es centrarà principalment a la platja de Figueretes que és la platja que menys aportació natural de sorra té i en la que s’ha detectat en els darrers anys una major pèrdua de superfície de la platja. Puntualment també es farà alguna actuació a Talamanca.

Tall de veu de Montse García, regidora de medi ambient
Tall de veu de Xisco Roig, expert en recuperació d’entorns paisatgístics