Desembre 22, 2024

ajuntamentdaltvila

MaquetaL’Ajuntament d’Eivissa ha presentat la maqueta tiflològica de la Ciutat d’Eivissa adaptada per a invidents i la campanya de conscienciació medi ambiental conjunta amb la resta de ciutats patrimoni de la humanitat.

El regidor de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, Pep Tur, ha presentat la nova maqueta tiflològica de la ciutat. A la presentació hi ha acudit el director de l'ONCE, Mariano Torres, aquesta maqueta forma part d’un projecte del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat, que dotarà a les 15 ciutats que hi formen part d’una maqueta tiflològica per afavorir el coneixement dels béns patrimonials de les ciutats declarades Patrimoni de la Humanitat.

Ha estat realitzada pel maquetista Javier Villaroya, les seves mides són de 100 x 70 centímetres i el cost de la seva fabricació ha estat de 5.600 euros, IVA inclòs. Està realitzada a escala 1/400 i està centrada en el perímetre de les murades de la ciutat antiga, que és el bé principal de la declaració de la UNESCO de l’any 1999. Encara que també s’ha inclòs la línia de l’antiga murada àrab que queda dins el perímetre de les murades actuals.
 
Per el que fa a la fabricació, el motlle és de silicona i fibra de vidre, aquest s’omple de poliuretà líquida, i una vegada endurida i separada del motlle es cobreix amb fibra de vidre per donar-li rigidesa. S’hi ha trigat dos mesos en la seva elaboració i hi han treballat en ella dues persones.

En el panell es senyalen tots els baluards, així com les tres entrades al recinte. També queden establertes les dos fases de construcció de la fortificació: la de Calvi, de 1554 a 1576 i que inclou Santa Tecla, Sant Bernat, Sant Jordi, Sant Jaume, Sant Pere i Sant Joan; i la de Fratín, de 1576 a 1588: ampliació de Sant Joan, Santa Llúcia, el portal de ses Taules i es Revellí.

Ara, aquesta maqueta restarà a l’avantsala del Refectori durant un temps i després serà cedida a l'ONCE, que la exhibirà a la seva seu de la Via Romana fins que l’Ajuntament disposi d’una localització definitiva.

El director de la ONCE ha afirmat que “és una maqueta meravellosa” i ha agraït a l’Ajuntament d’Eivissa que pugui estar a la seu de l'ONCE perquè la visitin els seus afiliats, i tothom que hi vulgui anar.

Campanya patrimoniPer altra banda, també s’ha presentat la campanya "Quan fas mal al patrimoni ens fas mal a tots". Aquesta campanya la duen a terme el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat en col·laboració amb la Secretaria d’Estat de Cultura i es durà a terme a Eivissa i 14 ciutats més. Aquesta campanya té com a finalitat fer front al vandalisme que reben els elements patrimonials, i es fa des de la prevenció i la conscienciació social, ja que s’ha comprovat que és la millor eina.

El cartell s’ha elegit a partir de la convocatòria d’un certamen que es va celebrar el 2016, aquest certamen era obert a totes persones professionals i aficionats majors de 18 anys i sense cap limitació més. La inspiració havia de ser sota la protecció ambiental a les ciutats com a eix fonamental.

Aquesta campanya es durà a terme a totes les 15 ciutats patrimoni de la humanitat des de dia 7 de febrer.

Enllaç a:
· Tall de veu del regidor de Cultura i Patrimoni, Pep Tur (Maqueta)
· Tall de veu del director de l'ONCE, Mariano Torres (Maqueta)
· Tall de veu del regidor de Cultura i Patrimoni, Pep Tur (Cartells)