Desembre 27, 2024

ajuntamentdaltvila

Les entrades se poden aconseguir a la pàgina web www.eivissaclassica.com i tenen un preu de 8 euros

Aquest divendres dia 8 de novembre a les 19.00 hores a l’Espai Cultural Can Ventosa començarà el festival Eivissa Clàssica 2024 amb el concert ‘Clàssica’?. Aquesta cita comptarà amb els músics Ramsés Puente (violí), Astrid Canales (viola), Carlos Vesperinas (violoncel), Llorenç Prats (piano) i Noel Sàez (percussió). Les entrades ja es poden aconseguir a la pàgina web del festival www.eivissaclassica.com a un preu de 8 euros, recaudació que va íntegrament destinada a la financiació del propi festival.

Al concert ‘Clàssica?’ els espectadors podran gaudir d’un repertori que inclou obres com Spiegel im Spiegel d’Arvo Pärt, Magnolia de Jon Brion, Glass i Hawaii Oslo de Hania Rani, Metamorphosis 2 i El Show de Truman de Philip Glass, I Giorni de Ludovico Einaudi, Nana de Sulkhan Tsintsadze i Benedictus de Karl Jenkins.

El programa del concert gira entorn de l'obra del compositor Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel que traduït significa alguna cosa així com Mirall en el mirall. Aprofitem aquest concert i aquesta imatge tan suggeridora per a obrir el debat sobre què entenem realment per música clàssica, què engloba exactament. La veritat és que la música, com totes les arts, ha arribat en aquest nou segle a una amalgama de subgèneres i fusions que fa difícil i potser estèril establir etiquetes més enllà del necessari. Els miralls que es reflecteixen en altres miralls i aquests, al seu torn, de nou en uns altres, són una metàfora perfecta d'aquest fenomen de diversitat que es viu en els últims temps. L'obra d'un compositor no és més que el reflex de totes les seves influències, un mirall que es reflecteix en altres miralls, en un bucle que es retroalimenta eternament.

Sobre els intèrprets de ‘Clàssica?’

Ramsés Puente (violí), nascut a Santiago de Cuba, comença els seus estudis de música en el Conservatori Alejandro García Caturla el 1987, a l'Havana, i es gradua en la Universitat de les Arts l'Havana el 2004. L’any 2010 es va especialitzar en violí barroc per la Universitat de Salamanca. És membre de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa i participa de manera activa en el panorama cultural de l'illa d'Eivissa, on resideix actualment.

Astrid Canales (viola), nascuda a Eivissa i resident a Madrid, Astrid estudia música clàssica des dels quatre anys i es llicencia com a violista per a músic d'orquestra. Actualment compon, produeix i canta al seu propi projecte influenciat pel Neo-Soul, el jazz i la música tradicional. La seva proposta en espanyol desafia els límits entre gèneres i arrels.

Carlos Vesperinas (violoncel), va començar els seus estudis musicals al Conservatori d'Eivissa i Formentera, on va obtenir el Premi Extraordinari d'Interpretació per Violoncel. Els darrers anys ha desenvolupat una àmplia experiència com a músic de cambra i d'orquestra, actuant en sales com el Teatre Real, el Museu Nacional del Romanticisme, la Sala Kutxa, l'Herkulessaal de Munic, el Cadogan Hall i el Barbican Hall de Londres. amb orquestres com la Bilbao BOS Symphony Orchestra, la Euskadi Symphony Orchestra o la Neue Internationale Philarmonie.

Llorenç prats (piano), nascut a Eivissa, es va formar al conservatori d’Àvila i al Superior de Salamanca, on es va graduar amb Premi Extraordinari en 2013. Va obtenir el màster a l'Acadèmia Franz Liszt de Budapest amb una beca. Ha estrenat algunes composicions a Espanya, Hongria i França, i ha rebut diversos premis, incloent-hi una beca de l'IEB per a l'obra Vesprals. Resideix a Palma, on compagina l'activitat interpretativa amb la docència al Conservatori Superior de les Illes Balears i al Conservatori Municipal de Felanitx.

Noel Sàez (percussió), va iniciar els seus estudis de música a l'escola municipal de música de Santa Eulària des Riu, obtenint el grau elemental en percussió. Va continuar al Conservatori de València i es va graduar en magisteri musical per la Universitat de València. Ha tocat amb bandes com l'Amistat de Quart de Poblet o el CIM de Benimaclet, i orquestres com la Simfònica Ciutat d'Eivissa o la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Ha estat mestre de percussió en diverses societats musicals.

Sobre el projecte Escolta a l’Escola

Es tracta d'un projecte educatiu vinculat al festival Eivissa Clàssica. Aprofitant que els ensembles han preparat el repertori per al concert, aquest projecte ofereix una mostra pedagògica i divertida a diferents escoles del municipi d'Eivissa. El projecte no només desperta la curiositat dels alumnes, sinó que també serveix per donar a conèixer el festival als més joves.
Aquest 2024, l’activitat permetrà que els col·legis visitin els assajos dels músics, per poder veure de prop com es prepara un repertori per a un concert i el treball que això comporta. Aquest any hi participaran un total de cinc escoles del municipi d’Eivissa.