Gener 10, 2025

ajuntamentdaltvila

La presidenta del Grup i alcaldessa de Santiago de Compostel·la, Goretti Sanmartín, subratlla que la reunió del Grup s'ha celebrat de forma telemàtica “en solidaritat amb les persones afectades per la terrible DANA que ha causat dramàtiques conseqüències en vides humanes i danys estructurals a moltes zones del territori de l'Estat espanyol” i recorda que les 15 ciutats del Grup han canalitzat ajuts i han fet donacions solidàries. L'alcalde d'Eivissa, Rafael Triguero, va participar de forma telemàtica en aquesta Assemblea general

Amb assistència d'alcaldes i alcaldesses de les ciutats patrimoni, l'Assemblea General del Grup aprova el nou Pla Estratègic que, segons la presidenta, “afronta nous reptes relacionats amb la sostenibilitat de les ciutats patrimoni. Es tracta que el Grup es converteixi en un referent de bones pràctiques en aquells temes que tracten de resoldre la simbiosi entre el patrimoni i la cultura, per afrontar problemes heretats, com ara la conservació del patrimoni, juntament amb altres nous reptes, com ara poden ser la vivenda a les ciutats històriques, els problemes derivats de la gentrificació o de la massificació turística”

Els alcaldes i alcaldesses del Grup també han acordat tornar a sol·licitar al Ministeri de Turisme Govern la construcció de Paradors a les ciutats de Tarragona, Sant Cristòfol de la Llacuna i Baeza, les tres úniques ciutats del Grup que no tenen aquests allotjaments emblemàtics i que consideren aquesta sol·licitud com “una reivindicació històrica de les nostres ciutats i del Grup en conjunt”, segons ha manifestat l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales

Les Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya han aprovat aquest cap de setmana el nou Pla Estratègic, en una Assemblea general que s'ha celebrat de manera telèmàtica. Segons ha explicat La presidenta del Grup i alcaldessa de Santiago de Compostel·la, Goretti Sanmartín, “la reunió del Grup s'ha celebrat de forma telemàtica en solidaritat amb les persones afectades per la terrible DANA que ha causat dramàtiques conseqüències en vides humanes i danys estructures a moltes zones del territori de l'Estat espanyol” i ha recordat que “des del Grup també hem tractat les diferents donacions i ajuts, en forma de recursos humans, econòmics i materials que ja estan en marxa per contribuir a pal·liar aquesta catàstrofe. Hem reafirmat el nostre compromís per continuar aportant la nostra col·laboració”. L'alcalde d'Eivissa, Rafael Triguero, va participar de forma telemàtica en aquesta Assemblea general.

El Grup de Ciutats Patrimoni ha aprovat el nou Pla Estratègic l'objectiu del qual, segons ha explicat la presidenta, consisteix a “afrontar nous desafiaments relacionats amb la sostenibilitat de les Ciutats Patrimoni. Es tracta que el Grup es converteixi en un referent de bones pràctiques en aquells temes que tracten de resoldre la simbiosi entre el patrimoni i la cultura, per afrontar problemes heretats, com ara la conservació del patrimoni, juntament amb altres nous reptes, com ara poden ser la vivenda a les ciutats històriques, els problemes derivats de la gentrificació o de la massificació turística. Es tracta de reforçar la línia de la defensa del patrimoni i posar el focus en tot allò que té a veure amb l'habitabilitat, el dret a l'habitatge i els temes directament relacionats amb què tinguem ciutats vives, ciutats històriques, habitades i dinàmiques”.

“En aquest sentit hem establert un full de ruta –ha afegit la presidenta– que parteix del coneixement de tot el territori dels nostres propis ciutadans i ciutadanes, i volem que sigui la pròpia població de les 15 ciutats que ajudin a difondre'l i promocionar-ho. També volem garantir el dret a l'habitatge i que les ciutats històriques segueixin sent llocs vius i diferents a cadascun dels llocs i ara tenim per davant tota una bateria de propostes i mesures que desenvoluparem”.

Després de recordar que la reunió finalment s'ha realitzat de forma telemàtica, ha afegit que “hi ha aspectes que Santiago ha desenvolupat en els darrers temps, com la posada en marxa de mesures de protecció del comerç tradicional, i estava previst que hi hagués reunions de treball presencials per abordar aquestes qüestions, com ara la revitalització del comerç, la taxa turística o l'habitabilitat. Per descomptat, el Grup té molt d'interès a aprofundir en aquests debats a través de la posada en marxa del Pla Estratègic”.

La presidenta del Grup també ha detallat que el Pla Estratègic pluriennal contempla “reforçar l'aliança amb altres organitzacions, tant a nivell estatal com europeu, que comparteixin interessos similars en la conservació del patrimoni i de la cultura, on es reconegui la identitat i la manera de ser de cadascuna d'aquestes ciutats, reforçant també la imatge d'un Grup que vol ser referent de bones pràctiques en turisme sostenible que advoqui per un coneixement intens, profund i de qualitat de les ciutats”.

El nou full de ruta defineix com a eix fonamental atorgar “un major protagonisme a les comissions tècniques que agrupen representants de les 15 ciutats, per tal de canalitzar i aprofitar el talent i el coneixement dels equips tècnics de les ciutats”. En aquest sentit, ha agraït “el treball de les comissions de Cultura, Turisme i Patrimoni, que han realitzat diferents propostes, des de portar el coneixement del patrimoni al sistema educatiu i la gent més jove, a apostar per l'esport inclusiu, a tot allò que té a veure amb el coneixement de les persones que ens visiten ia les que els oferim una cosa que és completament diferent i única. El nostre agraïment a tot el personal tècnic de les ciutats, perquè també volem que hi hagi una cogovernança en les decisions, amb canals de participació i que la pròpia ciutadania pugui opinar a través de diferents fòrums, ja que afrontem un pla que significa abordar grandíssims reptes a aquests moments”.

La presidenta també ha assenyalat que “hem d'adaptar-nos a l'alteració del clima a les ciutats i als seus monuments, a les demandes canviants del turisme nacional i internacional, així com a les expectatives de les nostres comunitats locals”. Per descomptat, entre les principals apostes, volem contemplar un desenvolupament de la sostenibilitat a les nostres ciutats per adaptar-nos al canvi climàtic i tecnològic”.

El Pla Estratègic permetrà identificar oportunitats i amenaces i establir prioritats clares per al futur. Entre els objectius específics s'hi inclouen, entre d'altres: “Conservar i difondre el Patrimoni i la Cultura; impulsar la participació ciutadana, enfortir la identitat del Grup, incrementar el coneixement de les nostres ciutats entre les nostres poblacions, fomentar el turisme sostenible, abordar la problemàtica de l'habitabilitat als nuclis històrics, avançar en la consecució de ciutats habitades, vives i dinàmiques, practicar la governança en la gestió, la col·laboració amb altres entitats (públiques i/o privades), treballar per l'adaptació al canvi climàtic i apostar per l'adaptació al canvi tecnològic”.

El document contempla un enfocament participatiu que inclourà consultes amb diverses parts interessades, ajuntaments (responsables públics, tècnics) i la seva ciutadania, anàlisi de dades rellevants amb la col·laboració de persones expertes a cada àrea i, si escau, revisió de bones pràctiques que es estiguessin duent a terme a altres Ciutats Patrimoni Mundial. Aquest enfocament garantirà que el Pla sigui inclusiu, realista i alineat amb les necessitats, tant de les persones residents com de les visitants.

Amb aquestes línies de treball, segons ha conclòs Goretti Sanmartín, volem enfortir aspectes essencials que uneixen i vertebren el nostre Grup: la conservació del patrimoni, reforçar la identitat cultural, l'educació en el patrimoni per a totes les edats, l'esport inclusiu i promoure un turisme sostenible. La creativitat en aquestes àrees no sols enriquirà l'experiència per a residents i visitants, sinó que també contribuirà al desenvolupament econòmic i social de les nostres ciutats”.
Prèviament a la celebració de l'Assemblea, s'ha reunit la Comissió Executiva del Grup, presidida per l'alcaldessa de Santiago i integrada pel vicepresident primer i alcalde de Segòvia, José Mazarías; el vicepresident segon i alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales; i el vicepresident tercer i alcalde de Toledo, Carlos Velázquez, a més del Gerent i la Secretària general del Grup.

A l'Assemblea posterior hi han assistit representants de les 15 Ciutats Patrimoni de la Humanitat, entre ells, l'alcaldessa d'Alcalá de Henares, Judith Piquet; l´alcalde d´Àvila, Jesús Manuel Sánchez Cabrera, l´alcalde de Baeza, Pedro Cabrera, l´alcalde de Càceres, Rafael Mateos, l´alcalde de Còrdova, José Maria Bellido, l´alcalde de Conca, Darío Dolz, l´alcalde d´Eivissa/Eivissa; Rafael Triguero, l'alcalde de Salamanca, Carlos García Carbayo, i les alcadeses d'Úbeda, Antonia Olivares. També hi han assistit els regidors Felipe González (Mèrida), Sonsoles Prieto (Àvila) i May Escolar (Segòvia), a més del Gerent del Grup, Javier Martín, i la Secretària General, Rosa Ruiz Entrecanales.

Els alcaldes i alcaldesses del Grup també han acordat sol·licitar formalment al Ministeri de Turisme la construcció de Paradors de Turisme a les ciutats de Tarragona, Sant Cristòfol de la Llacuna i Baeza, les tres úniques ciutats del Grup que no tenen aquests allotjaments emblemàtics i que consideren aquesta sol·licitud com a “una reivindicació històrica de les nostres ciutats i del Grup en conjunt”, segons ha manifestat l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.