Gener 26, 2025

ajuntamentdaltvila

25nactosL’Ajuntament d’Eivissa ha presentat aquest dilluns el programa d’activitats organitzades amb motiu del 25N, Dia internacional per a l'erradicació de la violència envers les dones i nenes i que començaran demà, dimarts 21, amb la projecció a les 19 hores del documental ‘Jo sí que et crec’ al Casal d’Igualtat.  La regidora d’Infància, Igualtat i Majors, Sara Barbado, ha explicat a la roda de premsa que amb aquesta programació la corporació municipal continua, no sols aquest mes, sinó durant tot l'any, amb les campanyes de sensibilització per a conscienciar a la població que aquesta violència existeix i que s'ha d'eliminar. A la presentació també han participat el comissari de la Policia Nacional, Manuel Hernández, i la responsable de la Unitat de Viogen de la Policia Local d’Eivissa, Ángeles Gallardo.

“Hem de dotar a les dones d'eines per a prevenir aquest tipus de delictes i la formació és clau. Per això, agraïm la implicació de la Policia Nacional i de col·lectius com Metges del Món i dels que formen part de la Comissió #8M per lluitar dia rere dia contra la violència masclista”, ha manifestat Barbado, qui ha convidat la ciutadania a participar en les activitats organitzades per la comissió del #8M i a la concentració al Parc de la Pau amb motiu del 25N. A més, la regidora d’Igualtat ha anunciat que aquest mateix dissabte, de 10 a 14 hores, hi haurà una taula informativa de l’Ajuntament d’Eivissa sobre l’APP Agrestop i es lliuraran 290 dispositius.  

A continuació, el comissari de la Policia Nacional ha explicat que al municipi d’Eivissa protegeixen a 160 dones víctimes de la violència de gènere. Són ordres de protecció de diferents nivells, encara que quan s'arriba a risc alt o extrem el Cos Nacional de Policia actua immediatament per a reduir el risc de major vulnerabilitat que sol consistir en la detenció dels agressors. “Encara queda camí per recórrer perquè les víctimes perdin la por de denunciar, no tinguin vergonya a l'hora de fer el pas i tinguin clar que és molt rendible denunciar aquest tipus d'agressions sense que això tingui una repercussió negativa per a elles", ha incidit Hernández. 

Per la seua part, l’oficial i responsable de la Unitat de Viogen de la Policia Local d’Eivissa, ha explicat que fruit del protocol de col·laboració entre Policia Nacional i Policia Local es protegeixen actualment 27 dones maltractades. Són casos de risc no apreciat o baix. A més, Gallardo ha afegit que durant 2023 la Policia Local d’Eivissa ha rebut 119 avisos de maltractaments, 45 més que en 2022 i que 59 de les trucades procedien del servei d’Emergències 112. “Un total 39 trucades eren de particulars que alertaven d'un episodi d’agressió masclista. És molt important que persones que han estat testimonis d'una actuació de violència de gènere, encara que no tenguin relació amb l'agressor o la víctima, el comuniquin perquè ens permet actuar de manera directa", ha assenyalat l’oficial i responsable de la Unitat de Viogen de la Policia Local d’Eivissa, 

Respecte al programa d’activitats amb motiu del 25N, que té com lema #Nolesoblidarem i ‘Juntes i diverses, som més fortes envers les violències masclistes’, començarà demà dimarts 21, a les 19 hores, amb la projecció i debat posterior del documental: JO SÍ QUE ET CREC al Casal d’Igualtat. Participarà també Núria Vilà (idea, recerca i guió) i de la protagonista del documental. La sinopsi és la següent: Em van mirar així com dient: ‘tu no tens pinta de ser una dona violada’”, “tenia un sentiment de… me lo he buscado”, “llega el médico forense y dice… uy, ¿qué le ha mordido, un perro?”. Són situacions traumàtiques en què s’han trobat dones a l’hora de denunciar o buscar suport després de patir una agressió sexual. Per què es posa en dubte la seua paraula? Quin impacte té aquest qüestionament sobre la seua recuperació? Institucions, policia, metges forenses, jutjats, mitjans de comunicació, govern i societat fallen a l’hora de proporcionar una resposta sòlida davant d’aquesta xacra social. En aquest documental, dones que ho han patit i expertes reflexionen sobre la revictimització.  

Entrada gratuïta fins a completar aforament. Només cal fer inscripció si voleu emprar la ludoteca: indicant nom i edat de l’infant, junt amb el nom de la persona adulta acompanyant. 

El dijous 23, a les 18 hores, Metges del Món ha organitzat un debat per prendre consciència de la violència de gènere de 18 a 20 hores.També està disponible servei de ludoteca amb tallers de promoció de la igualtat i la coeducació per a infants. Entrada gratuïta fins a completar aforament. Només cal fer inscripció si voleu emprar la ludoteca: indicant nom i edat de l’infant, junt amb el de la persona adulta acompanyant. 

DIVENDRES 24 DE NOVEMBRE 

El divendres 24, a les 18 hores, hi haurà contacontes coeducatiu amb el conte: ‘EL CONSENTIMENT (PER A NENES I NENS). Com posar límits, demanar respecte i estar a càrrec de tu mateixa’, de Rachel Brian. Després de la lectura del conte s’oferirà un taller a famílies amb infants de 3 a 12 anys.Sinopsi: Aquesta senzilla novel·la gràfica, útil perquè tothom llegeixi i aprengui, juntes o cada u pel seu compte, ensenya temes crucials per al desenvolupament de l’autonomia infantil. Donant eines per evitar els abusos sexuals i les violacions de fronteres corporals i emocionals que poden sofrir els infants. Ho fa amb encant, mitjançant pàgines molt il·lustrades i imatges i metàfores clares i contundents que busquen allunyar-se de la lògica de la culpa i la vergonya i fer-se responsable per una mateixa. És una excel·lent manera d'asseure's a discutir i a pensar sobre quins són els límits i les fronteres del seu propi cos i com establir-les; com respectar-se a si mateixes/os i als altres; què fer si algú els fa sentir incòmodes o amb inseguretat, i com observar i regular les seues pròpies interaccions amb els altres. Un llibre crucial en el desenvolupament emocional de qualsevol infant (i molts no tan nens). 

Posteriorment, també al Casal d’Igualtat, a les 19:30 hores la Policia Nacional oferirà la xerrada ‘La Violència de gènere: Com abordar-la des de la prevenció i l'actuació’ a càrrec de Jimena López, subinspectora de la UFAM, i de Laura García, Policia Nacional de la Unitat de Participació Ciutadana. 

 

ACTIVITATS DEL DISSABTE 25N 

El Parc de la Pau acollirà aquest dissabte 25 de novembre les activitats realitzades amb coordinació amb la comissió #8M  d’Eivissa: 

  • De 10.00 a 14.00 hores hi haurà una taula informativa de l’APP AGRESTOP de l’Ajuntament d’Eivissa. 
  • De 10.30 h a 11.30 hores està previst el taller VIURE SENSE POR, amb Eva Vázquez. Activitat gratuïta fins a completar aforament. No cal inscripció prèvia. 
  • De 12.00 h a 14.00 h tindrà lloc la concentració per commemorar el 25N i a les 13.00 hores està prevista la lectura de manifest.  

 

El programa d’activitats continua al Casal d’Igualtat el dimecres 29, a les 19 hores, amb l’obra de teatre i col·loqui posterior ¡Ay de mí si no canto! Creació col·lectiva d'Ana Sofía Robles i Reyes Josué Morales.Entrada gratuïta fins completar aforament. 

El dijous 30, a les 19.30 hores, serà el torn del Club de lectura feminista amb el llibre ‘No manipuleu el feminisme. Una defensa contra les faules masclistes’, d’Ana Bernal Triviño 

Des de la regidoria d’Igualtat es convida a llegir el llibre i compartir impressions a la sessió del club, el qual és bilingüe i mixt. Es tracta d’una obra essencial que recorre l'agenda feminista i els seus èxits i que desmenteix fil per randa els falsos mites defensats per la nova reacció patriarcal. 

Per obtenir més informació es pot cridar  al Casal d’Igualtat al telèfon 971397000 o escriure a l’e-mail Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

Captura de pantalla 2023 11 21 a las 13.09.43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wpp