Gener 08, 2025

ajuntamentdaltvila

ESCENAPATRIMONILa casa de Mèxic a Madrid ha acollit avui la presentació d'un dels esdeveniments culturals més destacats del país: El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat celebra dissabte que ve 16 setembre la sisena edició de LA NIT DEL PATRIMONI. LA NIT DEL PATRIMONI. A NOITE DO PATRIMONI, coincidint amb el 30 aniversari de la creació del Grup i amb la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. En aquesta cita històrica, les quinze ciutats presenten un ampli programa d'activitats, amb l'obertura extraordinària de monuments o museus i activitats gratuïtes per a tots els públics. A més, s'exhibiran de manera simultània els espectacles dels 15 coreògrafs convidats, en el marc del Festival Escena Patrimoni, amb 7 estrenes absolutes.



El president del Grup i alcalde de San Cristóbal de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, ha destacat que “enguany la celebració de La Nit del Patrimoni serà una fita cultural en totes les nostres ciutats i en tot el país, perquè coincideix amb dues efemèrides històriques, com són el 30 aniversari del nostre Grup i la presidència espanyola de Consell de la Unió Europea, que potenciaran la projecció internacional de les nostres 15 ciutats a tot el món i la seva fortalesa com un símbol universal de la marca Espanya”.

El president ha afegit que La Nit del Patrimoni augmenta en 2023 la seva visibilitat en el continent americà: “Enguany s'incorporen Mèxic, Cuba i el Perú a un esdeveniment que compta amb la col·laboració del Centre de Patrimoni Mundial de la Unesco, per la significativa aportació del nostre Grup a la posada en valor de la cultura i dels béns Patrimoni Mundial. Volem agrair-los la seva col·laboració i també al Ministeri de Cultura i Esport del Govern d'Espanya, indispensable en la consolidació internacional d'aquest esdeveniment, com també ho és Paradores de Turisme, que és el nostre soci estratègic en la promoció de l'extraordinària riquesa històrica i cultural del nostre país”.

El president del Grup ha iniciat la seva intervenció expressant “la solidaritat del nostre Grup amb el poble marroquí, que fa només uns dies sofria un terratrèmol devastador amb més de 2.000 morts. I de manera especial amb la ciutat de Marràqueix, que també forma part de la llista del Patrimoni de la Unesco. Davant una catàstrofe natural d'aquesta naturalesa, per descomptat la prioritat és la vida i la salut de les persones, però també hem de vetllar per la protecció d'un patrimoni que s'ha conservat durant segles”.

En la mateixa línia, Isaac Sastre, director de Patrimoni Cultural i Belles arts del Ministeri de Cultura i Esport, també ha mostrat la solidaritat del poble espanyol amb el poble Marroquí i ha destacat que “el més important són les vides, però també pensem en el llegat cultural i patrimonial, símbols d'identitat”. A continuació ha recordat l'estreta col·laboració que existeix des de fa més de vint anys entre el Ministeri de Cultura i Esport i el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, “una relació que ens ha permès treballar de manera conjunta en la defensa del patrimoni històric de les ciutats declarades Patrimoni Mundial a Espanya, així com en la promoció de la seva oferta cultural. Per a nosaltres és motiu d'orgull celebrar aquest 30 aniversari de la mà del Grup i mantenir el compromís de treball conjunt en el futur”.

Per part seva, Isaac Sastre, director de Patrimoni Cultural i Belles arts del Ministeri de Cultura i Esport, ha recordat l'estreta col·laboració que existeix des de fa més de vint anys entre el Ministeri de Cultura i Esport i el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, “una relació que ens ha permès treballar de manera conjunta en la defensa del patrimoni històric de les ciutats declarades Patrimoni Mundial a Espanya, així com en la promoció de la seva oferta cultural. Per a nosaltres és motiu d'orgull celebrar aquest 30 aniversari de la mà del Grup i mantenir el compromís de treball conjunt en el futur”.

Un any més Paradores de Turisme, la cadena d'hotels i restaurants que opera al país des de 1928, se suma a la Nit del Patrimoni organitzant visites guiades, actuacions musicals i sopars temàtics en els seus onze establiments situats a les Ciutats Patrimoni de la Humanitat per a acostar al públic la història i el ric patrimoni que alberguen. Per al president de Paradores, Pedro Saura, “l'aliança amb el Grup de Ciutats Patrimoni és molt important per a la conservació, coneixement i difusió del patrimoni cultural i artístic del nostre país. Gràcies a aquesta col·laboració, treballem per a oferir un turisme diferent, de valor afegit, que respecta el medi ambient i connecti al viatger amb l'extraordinari patrimoni d'Espanya. Aquesta Nit del Patrimoni és un marc ideal per a mostrar als viatgers la nostra riquesa cultural i seduir-los”.

Després de la benvinguda a l'acte de la directora de Casa Mèxic, Ximena Caraza-Campos, ha intervingut a través de vídeo Jyoti Hosagrahar, directora adjunta del Centre Patrimoni Mundial, qui ha felicitat el Grup pel seu 30 aniversari i també per “aquesta nova edició de La Nit del Patrimoni, una iniciativa que posa el focus a les ciutats històriques i en la seva dimensió artística i cultural, com a eix d'un desenvolupament sostenible. La Nit del Patrimoni converteix en protagonistes a les ciutats històriques i a la cultura”.

LA NIT DEL PATRIMONI està estructurada en 3 seccions en les 15 ciutats:

1.- OBERT PATRIMONI: Portes obertes de monuments i espais culturals

2.- VIU PATRIMONI: Una gran oferta cultural i d'oci que es repartirà pels seus centres històrics

3.- ESCENA PATRIMONI: Festival i plataforma de creació per a la Dansa en espais patrimonials.

Entre els centenars d'espais històrics que obren en horari extraordinari s'inclouen espais patrimonials com la Muralla d'Àvila i les catedrals d'Àvila, Eivissa/Ibiza, la catedral de La nostra Senyora dels Remeis de La Llacuna o la cocatedral de Santa María de Càceres i la cocatedral de Santa María de Mèrida; el Palau de Jabalquinto en Baeza; l'Alcázar dels Reis Cristians, el conjunt monumental Mesquita-Catedral de Còrdova i el Conjunt Arqueològic Madinat Al-Zahra; el Museu d'Art Contemporani Helga d'Alvear de Càceres i el Conjunt Patrimonial i Arqueològic de la Torre de Bujaco; el Museu d'Art Abstracte Espanyol de Conca, les Cases Penjades o el centre cultural i artístic Terrisseria Pedro Mercedes; el Museu d’Art Contemporani d’Eivissa i el Museu Puget d'Eivissa; el Palau dels Corbos, el Temple de Diana o la Alcazaba Àrab de Mèrida; Les Torres de la Catedral de Salamanca i Scala Coeli. Torres de la Clerecia o el Centre d'Interpretació de les Muralles De Salamanca; l'antic Convent de Santo Domingo de Guzmán de La Llacuna, el Palau Lercaro (Museu d'Història i Antropologia de Tenerife) o la seu de la històrica i centenària seu de l'Orfeó de la Pau; el Pazo de Raxoi a Santiago de Compostel·la; l'Alcázar de Segòvia, l'adarb de la muralla (Porta de Sant Andrés), el Centre Didàctic de la Jueria i la Casa Museu d'Antonio Machado; el Pretori, circ i amfiteatre romans de Tarragona, així com el Passeig Arqueològic (Muralles Romanes); el Palau Vela dels Cobos d'Úbeda, el Convent de la Concepció, la Sinagoga de l'Aigua o la Sacra Capella del Salvador; a més del Museu Arqueològic Regional, situat a Alcalá de Henares, així com el jaciment Complutum i Casa de Hippolytus o el Museu Casa Natal de Cervantes. Un programa espectacular d'obertures d'espais monumentals i activitats al qual se sumen els establiments històrics de PARADORES a les Ciutats Patrimoni.

També s'ofereixen multitud de visites guiades als centres històrics o enclavaments arqueològics, juntament amb experiències vinculades al gaudi del patrimoni, amb centenars d'espectacles en les places, carrers i espais patrimonials, a més de concerts de corals i grups instrumentals de música antiga; conferències, exposicions, recitals, visites teatralitzades o tallers de recreació històrica i d'artesania, dins d'un ampli i variat ventall amb més de 300 propostes per a tots els públics i de caràcter gratuït, que també inclou activitats específiques per a públic infantil.

Des de les 20,00 hores i fins a la matinada, s'obriran al públic de manera gratuïta espais patrimonials i culturals, la qual cosa permetrà gaudir de museus, palaus, esglésies, ajuntaments i edificis representatius, fora del seu horari habitual, en un programa que impulsa la Comissió d'Educació, Cultura i Esport del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, el president de la qual és l'alcalde de Segòvia, José Mazarías.

Sota el lema ‘assajant el folklore del futur’ i amb artistes convidats de Mèxic i França, “el Festival i plataforma de creació coreogràfica Escena Patrimoni ha acollit fins avui a més de 60 companyies de totes les comunitats autònomes, així com artistes internacionals, brindant-los l'oportunitat d'habitar i dialogar amb espais patrimonials del passat i del nostre present”, segons ha explicat el seu director artístic, Lorenzo Pappagallo, que ha intervingut al costat de la coreògrafa i balladora, Olga Pericet, en l'acte. Tots dos han remarcat el prestigi del festival, abans de donar pas a la interpretació de la coreògrafa Lara Brown i del músic Jonás de Murias d'un fragment de l'obra “L'Impossible és desaparèixer”.

Tota la programació es pot consultar en la web: www.lanochedelpatrimonio.com

Les representacions creades especialment per als espais patrimonials de les 15 ciutats seran retransmeses en streaming a través de la mateixa pàgina web.

En l'acte de presentació també ha participat l'alcalde d'Àvila, Jesús Manuel Sánchez Cabrera, que serà l'amfitrió de l'Assemblea del Grup que se celebra aquest dissabte 16 de setembre a Àvila, amb motiu de la commemoració del 30 aniversari. Al costat d'ells, a la foto de família, Belén Llera, assessora de l'Oficina de Coordinació per a la Presidència Espanyola del Consell de la UE; María dels Àngels Baca Herrejón, Cònsol Honoraria en el Consolat de Mèxic a Canàries; Montse Adán, Primera tenienta d'alcalde i regidora de Turisme de Tarragona; Milagros Escobar Lago, tercera tinenta d'Alcalde de Segòvia i José Vicente Pérez, regidor de Turisme d'Alcalá de Henares. En la presentació han participat altres autoritats com María Agúndez, subdirectora General de Gestió i Coordinació dels Béns Culturals del Ministeri de Cultura i Esport, així com d'empreses i entitats col·laboradores del Grup, com Alejandra Castelló, del Departament de Relacions Institucionals d'El Corte Inglés.

ORGANITZACIÓ I COL·LABORADORS

La Nit del Patrimoni 2023 està organitzada pel Grup de Ciutats Patrimoni, a través de la seva Comissió d'Educació, Cultura i Esport.

Patrocinadors:
Ministeri de Cultura i Esport
Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea
Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM)
Secretària de Cultura INBAL, Coordinació Nacional de Dansa (Mèxic)
Institut Français
Occitanie en Scène
Goethe-Institut

Col·laboradors:
Paradores de Turisme
UNESCO i el Centre del Patrimoni Mundial
Xarxa d'Oficines de l'Historiador i del Conservador de les Ciutats Patrimonials de Cuba
Associació Nacional de Ciutats Mexicanes del Patrimoni Mundial
Xarxa Peruana de Ciutats Patrimoni Cultural de la Humanitat
Federació Estatal d'Associacions de Companyies i Empreses de Dansa (FECED) DANSI FROM SPAIN
Fira Mediterrània de Manresa
GRANER- Centre de creació de dansa i arts vives
Escola Superior d'Art Dramàtic de Castella i Lleó

 

WEB del esdveniment: lanochedelpatrimonio.com/prensa/

YouTube vídeo promocional: https://youtu.be/xU6kLTR-Dw0?si=7RDbCDf0pVLfhYyX